Home / Administratie / Azo și gunoiul Tîrgu Mureșului în radarul ministrului Mediului

Azo și gunoiul Tîrgu Mureșului în radarul ministrului Mediului

Distribuie

Foto 1_site

Problemele de mediu din Tîrgu Mureș au ajuns până în cabinetul ministrului Mediului și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu. Aceasta a adus în discuție joi, în conferința de presă susținută în Sala Mică a Palatului Administrativ, problema poluării produse de către compania Azomureș și groapa de gunoi sistată, dar folosită ilegal, de la Cristești. Ministrul de resort s-a aflat în județ pentru a discuta cu directorii serviciilor deconcentrate din județ precum și nu numai, fiind însoțită de către Toma Petcu, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Florian Diaconu, comisarul general al Comisariatului General al Gărzii Naționale de Mediu, Dorina Mocanu, directorul Direcției de Reglementări din cadrul Ministerului Mediului și Pădurilor și de către doi consilieri Teodora Mețiu și Gheorghe Popa.

Unul din subiectele aduse în discuție în conferința de presă a fost cel legat de poluarea Azomureș, ministrul fiind informat chiar și de către cetățenii orașului despre această problemă. Ministrul a fost la fața locului și a avut și o întâlnire cu managementul Azomureș. „Dacă nu se vor conforma, nu vor obține autorizație de mediu, chiar dacă investițiile pe care le-a făcut această companie până acum, am înțeles că la nivel de 230 de milioane de euro, nu este suficientă și în domeniul protecției mediului”, a transmis ministrul.
Aceasta a susținut că sunt importante locurile de muncă asigurate de societate, dar mai important este „să trăim, în primul rând, într-un mediu curat și să fim sănătoși”.
Ministrul a amintit și de angajamentul pe care compania mureșeană și l-a luat, și anume de a finaliza investițiile până la sfârșitul lunii noiembrie, ca apoi să intre în procedura de autorizare. Aceasta a subliniat, de asemenea, că producătorul de îngrășăminte chimice nu a fost „iertat” de amenzi, atunci când comisarii Gărzii de Mediu au constatat încălcări ale legislației de mediu în activitatea de producțiea AZO.
Întrebat dacă AZO va fi monitorizat și pe altii emisii și imisii în afară de amoniac, ministrul a dat asigurări că au fost alocate fondurile necesare.
„Pentru ceilalți indicatori există în Tîrgu Mureș două stații de monitorizare, care nu funcționează pentru că nu am avut finanțare, am reușit să obținem finanțare de la Fondul de Mediu și nu e vorba numai de Tîrgu Mureș, ci e vorba de toate stațiile din țară. Tîrgu Mureșul intră pe lista de prioritate, deci până la sfârșitul anului vor fi funcționale stațiile din Tîrgu Mureș”, a precizat și Dorina Mocanu.
Aceste două stații de monitorizare vor măsura dioxidul de sulf, oxizii de azot, pulberile, PM10, monoxid de carbon, compuși organici volatili etc.
Autolaboratorul deținut de Agenția pentru Protecția Mediului beneficiază, de asemenea, de finanțare după ce acesta s-a defectat și va fi reparat în perioada următoare la București.

Problema gunoiului, mai gravă

Al doilea subiect sensibil atins de către oficialul Guvernului s-a referit la managementul deșeurilor, iar discursul a alunecat spre groapa de gunoi a municipiului Tîrgu Mureș, închisă în 2009, oficial, dar unde, cum a putut observa însuși ministrul, se depozitează, în continuare, deșeurile din oraș, după ce în prealabil primise o serie de sesizări pe această temă. Aceasta nu s-a sfiit să afirme că problema depozitării deșeurilor acolo i se pare mai gravă decât cea a poluării produse de către AZO. „Este nepermis ca o groapă de gunoi care a fost sistată și a fost efectiv stopată și nu ar mai fi trebuit să se depoziteze deșeuri, în jurul acestei gropi să vedem cum în plină zi se descarcă tone și tone și zeci de tone de deșeuri și nimeni nu spune nimic. Comisarii Gărzii de Mediu au dat efectiv amenzi peste amenzi Primăriei, amenzi peste amenzi operatorului. Problema este că trebuie să se înțeleagă o dată pentru întotdeauna că trebuie să se termine o dată pentru totdeauna, în toată țara, cu aceste mari, ca să zicem, gropi de gunoi și, mai ales, fiecăruia dintre noi să ni se pună la dispoziție din banul pe care îl plătim către operatorul de salubritate metode de a selecta selectiv”, a transmis Grațiela Gavrilescu.
Ministrul a declarat că autoritatea locală putea, conform legii, să facă un depozit temporar, pe timp de un an, pentru depozitarea deșeurilor, care apoi să ajungă la stația de sortare și transfer de la Vălureni, comuna Cristești, iar apoi la Sânpaul la depozitul județean, care este finalizat, imediat ce va fi atribuit contractul de operare, licitația fiind însă contestată.
„Sunt lucruri pe care o să le discut la nivel de conducere de primărie, pentru că o consider un mare focar de infecție, punerea populației în pericol și, nu în ultimul rând, o nepunere în conformitate cu legislația europeană și națională de mediu”, a mai susținut oficialul Guvernului.
Ministrul consideră că și în cazul în care contractul de operare era atribuit, depozitul zonal nu ar putea să funcționeze deoarece nu este construit drumul și nu sunt trase utilitățile la stația de sortare și transfer de la Vălureni, comuna Cristești, obligație care îi revenea municipiului Tîrgu Mureș, prin contractul de finanțare europeană de care beneficiază ADI Ecolect, asociație alcătuită din Consiliul Județean și cele 102 administrații publice locale care sunt în județ. „Dacă cei care gestionează aceste fonduri europene nu înțeleg că trebuie să pună piciorul pe accelerație și să stea pe capul constructorului și să finalizeze lucrarea până la 31 decembrie 2015, vom fi pasibili să dăm banii înapoi pe lucrările respective. (…) Iar să dăm banii înapoi înseamnă că unii care nu gestionează bine problema și nu își fac bine meseria va afecta și bugetul dvs. și bugetul meu și bugetul fiecărui cetățean din această țară pentru că bugetul acestui stat va trebui să susțină neatragerea fondurilor de care noi am beneficiat. Și atunci se va trece, bănuiesc, și la executări silite și la zeci de instanțe ș.a.m.d. Deci nu vom avea decât de pierdut”, a subliniat Grațiela Gavrilescu.
Toma Petcu, directorul ANPM, a mai precizat că, deși ministerul nu are nicio implicare în implementarea proiectelor privind managementul deșeurilor, acesta a încercat să sprijine autoritățile județene și să le avertizeze în legătură cu riscul de a da banii europeni înapoi, la care se supun dacă nu respectă termenele și alte condiții din contractul de finanțare.
Din conferință am mai aflat că au fost sesizate organele de cercetare penală legat de operatorul de salubritate și că dublarea tarifelor de salubritate nu ar fi tocmai legală.
„Cred că este o mare neregulă aici și operatorul respectiv este pasibil nu numai de amendă și Garda de Mediu și nu numai ar trebui să execute control la acest operator”, a precizat ministrul.
„Amenzile ar trebui plătite de cel care se face vinovat, nu se poate plăti din tarif, a susținut și comisarul general al Gărzii de Mediu, Florin Diaconu.
Pentru colectarea responsabilă a gunoiului și atingerea până în 2020 a dezideratului ca toate deșeurile pe care le producem să reintre în procesul tehnologic a fost stabilită o taxă la depozite de 80 de lei în 2016, iar din 2017 –de 120 de lei.
„Nu vreau să fim acoperiți de gunoi în România și nici România să fie groapa de gunoi a Europei”, a conchis ministrul Grațiela Gavrilescu.
Ligia VORO

Restructurarea ITRSV-urilor

Garda Forestieră va fi înființată, săptămâna viitoare, prin hotărâre de Guvern, prin transformarea Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare. Măsura a fost decisă, a susținut ministrul Mediului și Pădurilor, pentru că, anual, în România se taie ilegal 8,8 mc de lemn din păduri, ceea ce înseamnă, valoric, 1,5 miliarde de lei. Totuși, prin Radarul pădurilor, a fost stopată cu 36 % tăierea pădurilor, a spus ministrul, în primele șase luni ale acestui an.
Tot în domeniul pădurilor, la sfârșitul lunii septembrie va fi trimisă Parlamentului strategia națională de împăduriri, respectiv va fi organizată o licitație privind studiul de fezabilitate pentru împăduriri pe terenuri agricole degradate.
Programul Verde ia locul Casei Verzi

Programul Casa Verde se va numi în viitorul apropiat Programul Verde, motivul fiind extinderea acestuia și la alte categorii potențiale de beneficiari și pentru alte îmbunătățiri. „Pentru că nu vreau ca numai cetățenii să poată să își pună, de exemplu, panouri solare pe casă sau programul să fie extins și la alte tipuri de îmbunătățiri, astfel încât utilitățile fiecăruia dintre noi să poată fi în scădere, deci un program îmbunătățit. Se numește program verde pentru că ne-am gândit și la unitățile administrative care să poată să beneficieze de această facilitate, ne-am gândit ca această facilitate să poată fi aplicată inclusiv societăților comerciale”

Stimulente pentru achiziția de mașini ecologice

Procentul de achiziție pe Programul Rabla a trecut de 60 %, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, la Tîrgu Mureș, care a mai subliniat că au fost cumpărate și în jur de 360 de mașini ecologice. „Ieri, prin Hotărâre de Guvern, s-a aprobat și ecotichetul. Vom lansa și săptămâna viitoare, cred, exact care vor fi pașii pentru achiziționarea mașinilor electrice și hibrid electrice, suma va fi destul de mare pentru că s-a mărit ecotichetul față de anul trecut, inclusiv cu adăugarea la el a tichetelor Rabla, proiectul este extrem de ambițios”, a explicat aceasta.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Zilele Culturii Germane, la Sighișoara, în perioada 14-16 iunie 2024

Distribuie Potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local …

0 comentarii

  1. Stimate domn, eu nu cred tot ce aud, eu verific declarațiile oricărei persoane publice. Așa că permiteți-mi să vă sfătuiesc să verificați dvs. cum e cu procesele acestea câștigate și apoi vedem cine e fraierul 🙂

  2. Fraierilor, bine ca nu ati reportat ca toate amenzile date Primariei au fost anulate prin castig in instanta de catre Primarie!

    http://news.stirilettm.ro/component/k2/item/1671-florea-ministrul-si-problema-deseurilor-2015-09-01.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.