Home / Cultură / FOTO: Corul Belcanto, „curcubeul transilvan” de la Sărmaşu

FOTO: Corul Belcanto, „curcubeul transilvan” de la Sărmaşu

Distribuie

1 ACăminul cultural al oraşului Sărmaşu a găzduit vineri, 28 august, spectacolul „Belcanto = 10”, organizat în cadrul Zilelor Oraşului Sărmaşu, cu ocazia împlinirii unui deceniu de activitate a corului Belcanto din localitate.

Reverenţă în faţa coralei

Maestrul de ceremonii al evenimentului a fost Valentin Marica, senior editor la Radio Târgu-Mureş şi totodată cetăţean de onoare al oraşului Sărmaşu, care s-a adresat cu emoţie tuturor celor veniţi, deloc puţini, la aniversarea corului Belcanto. „Este atâta emoţie în clipa aceasta, o clipă care se vrea curată pentru că este o oprire într-o biografie culturală. Zece ani de Belcanto ca număr nu sunt mulţi, ca intensitate, ca trăire sunt ani lungi. Un personaj pe care l-aţi întâlnit în literatura universală, Micul Prinţ, spunea un secret pe care îl aveţi şi dumneavoastră, acela de a vedea bine doar cu inima”, a afirmat Valentin Marica. „Ce bine că suntem aici şi vorbim la Sărmaşu despre un rod cultural, despre o certitudine. Nu e degeaba reveranţa noastră făcută în faţa coralei. Este o scriere şi dacă mergem înspre bătrânii-bătrâni, înspre dascălii noştri, înspre sfinţii părinţi, înspre antemergători, ei ne spuneau să nu scriem niciodată în Cartea Lumii cu cărbunele, ci să scriem cu argint. Noi scriem acum în Cartea Lumii un rând, e scrierea care trebuie să rămână, toată lumea e un imens papirus, timpul e un imens papirus în care fiecare dintre noi scriem măcar un cuvânt. Să nu-l scriem cu tăciunele, ci cu argintul, aşa cum Belcanto şi-a scris viaţa artistică cu literă de argint, cu vis, cu zbor şi cu binecuvântare, pentru că această corală are ca rădăcină, are ca piatră de temelie, are ca fundament, ca idee, binecuvântarea, pentru că a pornit corala un preacucernic părinte, aici la Sărmaşu. Părintele profesor Daniel Camară. De aceea spun că este aşezată această biografie, eu vorbesc de o biografie culturală la Sărmaşu prin Belcanto, aşezată prin binecuvântare şi de aici mereu surâsul, încrederea, curcubeul acela pe care îl au cei din corala Belcanto deasupra sufletului. Într-un comentariu de reporter am numit corala „curcubeu transilvan” şi cred în metafora aceasta. Fără muzică, lumea ar fi o mare greşeală, nu concepem alergarea timpului, exprimarea noastră ca fiinţe fără muzică. Ne veghează, ne înalţă, ne formează cei din corala Belcanto sunt altfel pentru că poartă repertoriul acesta muzical mereu în gând, în vibraţia lor afectivă, sufletească”, a adăugat Valentin Marica, care a comparat cu o metanie fiecare melodie interpretată de corul condus cu măiestrie de părintele Daniel Camară.

1 arta

Conştiinţe modelate prin muzică

Invitat la aniversarea corului Belcanto, profesorul Ovidiu Atanasiu de la Liceul de Artă din Târgu-Mureş a reamintit influenţa pozitivă pe care arta în general şi muzica în special o are asupra conştiinţei unei comunităţi. „În ultimii ani s-au formulat păreri diverse despre activitatea culturală a domnului Daniel Camară şi a corului Belcanto, idei şi păreri care sigur au atras laude după sine, binemeritate de altfel. Acum îmi este foarte greu să formulez noi păreri, aşa că vă rog să îmi permiteţi să subliniez o trăsătură importantă, un aspect poate cel mai important al mesajului pe care îl transmite domnul Daniel Camară şi corul Belcanto prin intermediul operelor alese de dânşii: mesajul aparent e foarte simplu, este mesajul muzicii şi al artei în general. Cum se ştie, arta este acel fenomen care conferă puterea de a transforma salutar, de a modela conştiinţa noastră. La fel se întâmplă şi cu muzica”, a precizat Ovidiu Atanasiu.

1 baciut

Regăsire prin cultură

De la sărbătoarea corului Belcanto nu putea lipsi Nicolae Băciuţ, cetăţean de onoare al oraşului Sărmaşu şi director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Mureş. „Nu ne poate apărea decât ca o minune faptul că totuşi când toate se prăbuşesc în jurul nostru există un vulcan. Sigur, îi putem spune oricum şi oriunde, dar aici nu putem să-i spunem acestui vulcan decât Belcanto. A venit Belcanto să spele de ruşine o întreagă mişcare cultural-artistică, care şi-a pierdut şi drumurile şi sensurile de a se regăsi prin cultură”, a menţionat Nicolae Băciuţ. „O spun fără niciun fel de reţinere, la această dată nu este un alt cor care să fie de nota 10, cum este corul Belcanto, şi când spun 10 nu spun aniversarea de zece ani, ci un calificativ”, a adăugat Nicolae Băciuţ, care a apreciat rolul autorităţilor locale din Sărmaşu pentru susţinerea corului Belcanto.

Diplome pentru susţinătorii corului

Un alt moment încărcat de emoţii i-a aparţinut primarului oraşului Sărmaşu, Ioan Mocean, care a acordat Diplome Aniversare în semn de apreciere şi aleasă mulţumire pentru contribuţia valoroasă adusă în susţinerea activităţii şi proiectelor desfăşurate de corul Belcanto de-a lungul celor zece ani de activitate mai multor persoane şi instituţii: Ciprian Dobre – preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lucian Goga – prefectul judeţului Mureş, Consiliul Local al oraşului Sărmaşu, Liceul Teoretic „Samuil Micu” Sărmaşu, Lucian Voşloban – preot protopop, Bucur Caşu Ilie – preot protopop onorific, preot Dorin Chiorean – inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, maestrul Iosif Fiţ – profesorul de muzică pe care părintele Daniel Camară l-a avut în anii de studenţie în Alba Iulia, Valentin Marica, Nicolae Băciuţ, Ovidiu Atanasiu, Letiţia Brădeanu – redactor muzical, fost şef al Secţiei de Muzică la Radio România Târgu-Mureş, Ştefan Someşan – inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Simona Turcu – inspector şcolar pentru Arte şi Învăţământ special, Mioara Kozak – inspector şcolar pentru Limba şi literatura română, Doiniţa Mărcuş – fost inspector şcolar pentru Arte şi Învăţământ special, Ioan Sita – directorul TV-AS Târnăveni, cotidianul Cuvântul Liber, cotidianul Zi de Zi şi Televiziunea Târgu-Mureş. „Eu am fost la început membru fondator, apoi am fost „obligat” să devin membru susţinător şi vă promit că voi fi în continuare membru susţinător al corului Belcanto”, a mărturisit primarul Ioan Mocean.

1 marica

Nostalgie a paradisului în suflete

De asemenea, în aplauzele generoase ale asistenţei, edilul şef al oraşului Sărmaşu i-a conferit Diploma de Excelenţă din partea Primăriei şi Consiliului Local al oraşului Sărmaşu preotului profesor Daniel Camară, fondatorul şi dirijorul corului, în semn de aleasă preţuire pentru munca şi rezultatele obţinute în cei zece ani de Belcanto în Sărmaşu, pentru modul exemplar în care a reprezentat şi a promovat valorile muzicale şi culturale ale oraşului Sărmaşu. „Mă simt mai bine să vorbesc prin cântec şi să vorbească aceşti tineri, aceşti prieteni pe care îi am. Nu îmi plac laudele, nu îmi place să mă afişez, dar m-am simţit bine aseară când a fost plin Căminul cu tineri, cu copii. Mă bucur pentru cei care au venit, care n-au uitat de cor, am întâlnit astăzi membri ai corului de acum zece ani şi mă bucur că nu au uitat. Aş vrea ca toţi aceşti tineri care au trecut prin corul Belcanto să ducă această nostalgie a paradisului care cred că ne însufleţeste, aceşti mesageri ai binelui şi ai frumosului, asta îmi doresc. Poate că aceşti tineri păstrează în suflet nostalgia paradisului, acest imbold de a înfrumuseţa lumea aceasta în care trăim. Asta îmi doresc, nu a fost un scop în sine acest eveniment, este o bornă pe lângă care trecem şi urcuşul continuă”, a spus părintele Daniel Camară.

Aniversarea de excepţie din Căminul Cultural al oraşului Sărmaşu a continuat cu recitalurile susţinute de corurile Amadeus şi Belcanto, care au demonstrat că pasiunea pentru muzică poate fi dusă, prin muncă şi perseverenţă, la nivel de artă.

[zizigallery id=1748]
 

De asemenea, verificati

Prof. univ. dr. Augustin Lazăr, procuror general al României (2016-2019) susține conferința „Epopeea brățărilor regale dacice”

Distribuie Studenții UMFST G.E. Palade Târgu Mureș, programele de studii de licență Istorie și Drept …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.