FOTO: Sărmaşu, oază de patriotism şi cultură Sărmașu
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 339 Vizualizări

FOTO: Sărmaşu, oază de patriotism şi cultură

1 ACea de-a 13-a ediţie a Zilelor Oraşului Sărmaşu, eveniment organizat în perioada 28-30 august de Primăria şi Consiliul Local al oraşului Sărmaşu, a debutat sub auspiciul comemorării eroilor care şi-au jertfit viaţa pentru libertatea poporului roman.

Reculegere şi rugăciune

Deschiderea oficială a manifestării a avut loc vineri, 28 august, în zona Monumentului Eroilor din centrul oraşului Sărmaşu. Gazdă a fost şi în acest an primarul Ioan Mocean, care a urat tradiţionalul salut de “Bun venit” oaspeţilor veniţi să petreacă trei zile minunate alături de sărmăşeni. “După cum v-am obişnuit an de an, nu se putea ca ediţia din acest an să nu înceapă decât cu păstrarea unui moment de reculegere şi rugăciune, cu depuneri de coroane de flori aici, la Monumentul Eroilor din oraşul nostru, pentru că aşa se cuvine ca să ne cinstim pe cei care şi-au dat viaţa şi au plătit cu sângele şi viaţa lor pentru libertatea noastră şi pentru ceea ce suntem noi astăzi. Mai mult, anul 2015 a fost declarat An al Veteranilor de Război, an de comemorare a 70 de ani de la Cel de-al Doilea Război Mondial şi nu puteam să nu ne cinstim eroii, veteranii de război care sunt aici alături de noi, nenea Filip Tuşinean, nenea Şugar şi din păcate mai sunt câţiva, puţini la număr, în viaţă, dar unii dintre dânşii nu au putut să participe din motive de sănătate”, a afirmat Ioan Mocean. “După un an de muncă şi după rezultate deosebite, noi, administraţia publică locală din Sărmaşu, dumneavoastră, cei care ne sprijinii şi sunteţi alături de noi, administraţia publică şi – de ce nu – oaspeţii nostri de la judeţ care ne sprijină şi ne ajută, vecinii noştri, comunele limitrofe, cetăţenii comunelor limitrofe ai oraşului Sărmaşu meritaţi după un an de muncă, după atâtea realizări, şi trei zile de distracţie”, a completat primarul oraşului Sărmaşu.

„Cultura ne uneşte, cultura ne poate schimba viaţa”

Prezent la manifestare, Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, a reamintit importanţa întoarcerii către tradiţii şi a felicitat localnicii pentru ospitalitatea de care dau dovadă. „Ca în fiecare an, îmi face o plăcere deosebită să vin la dumneavoastră pentru că reuşiţi în frunte cu primarul dumneavoastră, domnul Ioan Mocean, să creaţi o atmosferă atât formală, cât şi una primitoare. Şi spuneam formală pentru că noi, românii, înţelegem să începem lucrurile cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi prin serviciul religios de astăzi al preoţilor sărmăşeni şi al părintelui protopop, prin cinstirea memoriei eroilor noştri şi de asemenea prin programul muzical oferit de cel mai bun cor de tineri din judeţul nostru, Belcanto, o să ne ofere la Căminul Cultural şi de asemenea întoarcerea la tradiţie şi vorbesc despre bunătăţile şi răsfăţul culinar cu care pe noi, oaspeţii, ne-aţi obişnuit de câţiva ani încoace şi vreau să scot în evidenţă faptul că poate după 10-12 ani de trudă începem să desţelenim în toate părţile judeţului particularităţile şi tradiţiile noastre româneşti, în fiecare glie a judeţului Mureş. Începem într-adevăr să fim mândri de ceea ce ne reprezintă şi ce poate să te reprezinte mai bine ca individ decât faptul că moşii şi strămoşii aveau o avere pe care noi am pus-o deoparte o perioadă lungă de timp şi săpăm acum după ea şi în multe cazuri reuşim să o aducem la lumină”, a precizat Ciprian Dobre.

1 dobre

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş a amintit de candidatura depusă de municipiul Târgu-Mureş, în parteneriat cu Judeţul Mureş şi oraşele Sighişoara şi Sovata pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. „Vreau să subliniez şi să apreciez în mod suplimentar truda fiecărui sat component care de fiecare dată, în fiecare an, de Zilele Sărmăşene au încercat şi au şi reuşit să aducă prospeţime prin răsfăţul culinar pus la dispoziţie publicului larg. Cred că această componentă culturală şi am remarcat în fiecare an preocuparea domnului primar pentru ca şi aspectul sufletesc să fie prezent la Zilele Sărmăşene. Îl văd şi acum pe domnul Valentin Marica prezent, un artist de la Bistriţa, preocupare pe care o ştiu de vreo zece ani la Sărmaşu face de fapt să avem curajul ca pe 10 octombrie în acest an Târgu-Mureşul împreună cu judeţul Mureş, de Sighişoara, Sovata, să depunem dosarul de candidatură la Comisia Europeană pentru ca în 20121, peste şase ani, Târgu-Mureş să fie Capitala Europeană a Culturii, un proiect ambiţios, în care noi vă rugăm să fiţi alături de noi şi dacă reuşim acest lucru o să reuşim doar pentru că sunteţi voi, publicul larg, promotorul acestui lucru. Nu ajunge să ne dorim noi, cei din administraţia publică, nu ajunge să îşi dorească oamenii de cultură, trebuie noi, mureşenii, să ne dorim acest lucru şi atunci îl putem face. Şi vă asigur de un lucru: dacă în 2021 vom fi Capitală a Culturii, faţa judeţului Mureş se schimbă din toate punctele de vedere. Este o şansă pe care vrem să o folosim, este o şansă pe care nu vrem să o irosim. Trebuie să mergem cu curaj şi cu încredere în noi şi dacă avem acest lucru, vom reuşi, pentru că tradiţia şi în acest spaţiu cultura este şi a fost întotdeauna la ea acasă. Da, trebuie subliniat un lucru, că acest proiect nu are voie să îl românizeze nimeni sau să îl maghiarizeze nimeni. Este un proiect al nostru, al locuitorilor şi al cetăţenilor acestui judeţ şi poate cel mai important proiect al judeţului Mureş de după 1990. Cred că pe noi, mureşenii, cultura ne uneşte şi cultura ne poate schimba viaţa”, a menţionat Ciprian Dobre.

1 palcu

Mândria de a fi român

Din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş a luat cuvântul Iuliu Palcu, director de cabinet al prefectului Lucian Goga. „În numele prefectului Lucian Goga, vă mulţumim pentru invitaţie. M-aş bucura din suflet ca proiectul judeţului Mureş pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 să prindă contur. Totodată, sunt mândru şi bucuros că sunt român pentru că văzând aici copiii cu costume populare mi se umple inima de bucurie”, a spus Iuliu Palcu.

1 gliga

Cinste pentru eroii sărmăşeni

Un alt invitat de seamă al Zilelor Oraşului Sărmaşu a fost deputatul social-democrat Vasile Gliga, care a militat pentru păstrarea şi transmiterea tradiţiilor populare către generaţiile viitoare. „Doresc să vă transmit în cinstea acestor eroi pe care îi cinstim astăzi să găsim în cele trei zile momente prin care să identificăm în fiecare din cei din jur câte un mic erou, începând de la cei care îmbracă costumul popular şi care vor evolua pe scenă, în spectacol, la cei care sau gătit pentru acest eveniment până la cei care sunt maeştri ai literelor, de la preoţi, de la ostaşi, la toţi cei care servesc ţara şi fac ceva bun. Să uităm de tot ce e rău în cele trei zile de sărbătoare şi să învăţăm să fim buni în cinstea acestor eroi”, a subliniat Vasile Gliga.

[zizigallery id=1745]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE