Home / Cultură / FOTO: Festivalul de la Fâncel, rădăcina românismului

FOTO: Festivalul de la Fâncel, rădăcina românismului

Distribuie

1Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, s-a declarat sâmbătă, 29 august, încântat de casa alegorică amenajată de reprezentanţii Primăriei municipiului Reghin, în cadrul celei de-a 10-e ediţii a Festivalului Văii Gurghiului, eveniment găzduit între 28-30 august de platoul La Fâncel din Ibăneşti.

Pâine şi sare pentru musafiri

Oaspetele de seamă a vizitat casa alegorică a municipiului Reghin însoţit de câteva oficialităţi ale judeţului, iar la finalul vizitei a scris un mesaj scurt în cartea de impresii a aşezământului. „Am fost la biserică şi ştiţi ce mi-a zis preotul? Festivalul de la Fâncel reprezintă rădăcina românismului”, a precizat Mircea Duşa.

Musafirii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare, în acordurile muzicale ale Orchestrei Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară”, dirijată de prof. Ioan Conţiu. „Pentru a zecea oară, municipiul Reghin este co-organizator al acestui festival important, de păstrare şi promovare a tradiţiilor populare. Şi în acest an am fost vizitaţi de oaspeţi de seamă care au putut admira o expoziţie realizată de meşteri populari, precum şi o expoziţie de obiecte casnice realizată de Muzeul Etnografic. În plus faţă de alte case alegorice avem o expoziţie de flori de la Serele Municipiului Reghin, noi, Reghinul, putând fi socotiţi ca „oraş al florilor” pentru că şi parcul, centrul şi cartierele au „croşetate” ca să spun aşa covoare multicolore din flori pe care Sera Primăriei le pregăteşte şi le întreţine. De asemenea, avem şi o participare a Bibliotecii, cu câteva cărţi ale autorilor mureşeni, Biblioteca Municipiului Reghin împlinind în acest an 65 de ani de la înfiinţare. De când sunt director al Bibliotecii Municipale Reghin, în fiecare an la Festivalul de la Gurghiu şi la Festivalul Văii Mureşului organizăm şi un stand cu cărţi de succes”, a afirmat Sorina Bloj, directoarea Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.

Expoziţie de costume populare

În cel mai frumos colţ al casei alegorice a municipiului Reghin am întâlnit-o pe Zamfira Adam, meşter popular, realizatoare de costume populare. „Îmi place să cos costume populare. Acestea se fac greu, dar dacă îţi e drag să lucrezi, activitatea e plăcută. Folosesc material cumpărat din magazin, panama, plus aţă. Folosesc atât modele vechi, cât şi modele din cărţi, depinde de cerinţa omului. Un costum popular îmi ia două-trei săptămână, până la o lună sau chiar două luni. Pentru ca un costum să iasă reuşit e nevoie de aţă de calitate, dar şi material de calitate pentru ca aţa să nu se decoloreze”, a mărturisit Zamfira Adam.

[zizigallery id=1751]
 

De asemenea, verificati

Cercul de Donatori Mureș, ajuns la cea de-a 13-a ediție. Trei proiecte diferite, alese special pentru eveniment

Distribuie Fundația Comunitară Mureș organizează joi, 11 aprilie, începând cu ora 17:30, cea de-a 13-a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.