Home / Business / FOTO: Repcon securizează Nirajul

FOTO: Repcon securizează Nirajul

Distribuie

1Inundațiile în bazinul hidrografic Niraj vor rămâne doar o amintire neplăcută pentru locuitorii acestei zone din Mureș, după ce compania Repcon va finaliza în decembrie, cel mai târziu, lucrarea de 17 milioane euro contractată pe fonduri europene.

60% din lucrare, executată

O lucrare care părea imposibil de realizat în termenul impus de beneficiar pentru a nu rata fondurile europene se apropie cu pași repezi de finalizare. Aproape 300 de oameni ai constructorului Repcon SA împânzesc zilnic râul Niraj în această perioadă, lucrând ore suplimentare, sâmbete și sărbători, cu zeci de camioane, excavatoare, cife de beton și pompe, o desfășurare de forțe rar văzută până acum în județul Mureș.

2

Mai bine de doi ani, Mircea Nistreanu, directorul general al Repcon, s-a luptat pentru a putea începe această lucrare, iar contractul a fost, în fine, semnat în iunie 2015. Cu eforturi mari, după drumuri nenumărate la București, după lupte grele cu anumite ONG-uri care susțin protecția naturii dar nu și a oamenilor loviți de inundații, lucrările au putut demara. “Am început foarte târziu, unii din breaslă mi-au zis că sunt nebun, că nu voi putea respecta termenul. În acest moment am depășit pragul de 60% din execuția lucrării. Avem atacate toate punctele de lucru, unele dintre ele sunt finalizate. Mobilizarea a fost foarte bună, oamenii noștri au înțeles că nu există altă variantă decât să finalizăm la termen. Oricum, bucuria lor că Repcon intră din nou în horă cu lucrări importante este mare, după doi – trei ani de agonie. Au poftă de lucru. Le comunic că avem deja lucrări angajate pentru următorii doi ani, să fie pregătiți. În al doilea rând, vreau să le mulțumesc locuitorilor de pe Niraj că au înțeles importanța muncii noastre, au respectat prezența noastră aici, ba chiar unii ne-au ajutat cu ce au putut ca să avansăm rapid. Nu e plăcut să ai un șantier imens în fața casei, dar după ce plecăm noi omul poate să constate și beneficiile. Mulțumesc și autorităților locale și județene, precum și beneficiarului, ABA Mureș, care au înțeles că vrem să lucrăm accelerat ca să fim în grafic și ne-au ajutat cu tot ce am avut nevoie. Acum, după ce am trecut bine de jumătatea lucrării, termenul de finalizare pare de-a dreptul rezonabil”, explică Mircea Nistreanu.

3

Lupii tineri ai lui Nistreanu

Excavatoarele mușcă din malurile nesigure ale Nirajului, camioanele cu pământ și piatră cară ca furnicile, cifele cu beton își învârt de zor cocoașele. Oameni asudați cofrează febril parapeți, taie cu flexul fier beton, trag cu sete de brațul pompei de beton. O zi de lucru pe șantierul Repcon pare infernală pentru cineva din afară. Inginerul Adrian Rațiu, unul dintre “lupii tineri” crescuți de Nistreanu încă de la ieșirea din facultate, își petrece jumătate din ziua de lucru încingând la maximum două telefoane, supraveghind punctele de lucru pe care le-a primit în subordine: „Alo, poți trimite la ora 4.00 cifa mare cu beton? Vreau să mai torn azi încă un parapet. Cred că-mi ajunge cifa mare. Alo, ai tras pompa? Nu, dă-o înapoi, mai avem ceva acolo. Alo, stai un pic, că vorbesc pe celălalt! Salutare, ați pregătit totul acolo? Fierul e gata? Vezi că vin în control… Bine, pa! Na, am revenit, ce ziceam? Cu pompa, n-o mișca, stă bine! Auzi? Ok, pa. Alo…”

4

Ioan Matei, un alt “lup tânăr” al lui Nistreanu, e puțin mai tăcut, telefonul lui sună mai rar. Cei doi fac parte dintr-un grup de ingineri pe care Nistreanu i-a angajat la Repcon după ce au terminat facultatea, i-a pus în pâine, le-a acordat încredere și responsabilități. Astăzi, deși aflați în jurul vârstei de 30 de ani, au experiență serioasă în hidroconstrucții. Pe Niraj, ei sunt sub coordonarea inginerului Marius Niță, un specialist vechi în Repcon, și a managerului de proiect Mircea Pol – un alt lup tânăr, de altă factură însă, recrutat mai recent, cel care răspunde efectiv de lucrare.

5

Cifrele proiectului de pe Niraj

La final, albia râului Niraj va fi recalibrată pe o lungime de 31,9 kilometri, vor fi construite 7 kilometri de diguri noi, 1,6 kilometri de ziduri și 1,2 kilometri de casete de beton, vor fi amenajate supraînălțări de diguri și va fi reabilitat nodul hidrotehnic din Miercurea Nirajului, la confluența dintre pârâul Vețca și Niraj. Localitățile Miercurea Nirajului, Dumitreşti, Găleşti, Bolintineni, Păsăreni, Murgeşti, Acăţari, Stejeriş, Crăciuneşti şi Cinta – toate cu istoric grav în privința inundațiilor – vor fi în sfârșit protejate de furia naturii. La final, 800.000 de metri cubi de pământ vor fi mutate cu utilajele, 29.000 de metri cubi de beton vor intra în ziduri, în noduri hidrotehnice și în casete, 80.000 de tone de piatră vor fi folosite.

Alin BOLBOS


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Parc fotovoltaic construit în județul Mureș, pe un teren de 41,9 de hectare

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.