FOTO: Gustul dulce al naturii adus de stupina Finna Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 137 Vizualizări

FOTO: Gustul dulce al naturii adus de stupina Finna

DSC_1732Cadrul natural al Văii Gurghiului oferă nu doar un peisaj mirific, dar și oameni care să-i pună în evidență bogăția, atât de generoasă omului. Printre aceștia se numără și Ernö și Imola din localitatea Glăjărie, comuna Gurghiu, cei care se îngrijesc de stupina Finna, respectiv de cele 92 de familii de albine aflate în proprietatea familiei.

Primii pași

Povestea albinăritului pentru familia Finna a început în 2012, o dată cu achiziționarea a cinci familii de albine. Cu pași timizi la început, pasiunea pentru albine a început să prindă contur, astfel că zestrea stupinei numără în prezent 92 de familii de albine. Un rol important în ce privește albinăritul pentru familia Finna la constituit cursurile de pregătire la care cei doi au participat, organizate de Asociaţia Crescătorilor de Albine, filiala Mureş. Aceste cursuri ne-a ajutat foarte mult. Aici ni s-a explicat totul, plus că am studiat și din diferite cărți, la care se adaugă ajutorul venit de la prietenii apicultori, de la care am mai prin câte ceva informații. Poți învăță din cărți, dar când îți explică cineva e cu totul altceva, sunt multe lucruri pe care singur nu le poți înțelege dintr-o carte, de aceea aceste cursuri au fost foarte importante pentru noi”, povestește Finna Ernö.

An bun pentru miere

DSC_1728Anul 2015 a fost darnic cu producția de miere pentru familia Finna, axată în special pe mierea polifloră, care ia drumul consumatorilor, a celor care știu să-i aprecieze atât gustul dar mai ales efectele terapeutice.Anul 2015 a fost unul foarte bun, am scos miere din pomi fructiferi, apoi din păpădie și din salcâm. Dar cea mai bună miere a fost cea din fâneață. Producția din acest an se ridică la câteva sute de kilograme. Mierea obținută o vindem în diferite locuri. Avem câteva cunoștințe care vin și cumpără de la noi, plus că vindem mierea și în piață. Am fost cu mierea la diferite expoziții, cum a fost cea de la școala din Glăjărie , unde am avut niște clienți din Franța. Avem clienți și din Germania, plus clienți din Târgu-Mureș”, spune Finna Imola Monika.

Pasiune, înainte de toate

Pasiunea pentru albinărit face ca munca cu albinele să aducă și satisfacții familiei Finna, una mare și frumoasă, dacă punem la socoteală cei doi copii, plus cele 92 de familii de albine. „Toată această muncă o facem din pasiune, fără de care nu poți face apicultură. La început, când aveam cele cinci familii de albine, soția nu a vrut deloc să văd albinele. Avea o frică de ele, și nu s-a apropiat de ele. Abia după un an, după ce a făcut și cursul de apicultor, a început să fie prezentă mereu în mijlocul albinelor”, afirmă Finna Ernö.

Efectul terapeutic al mierii

DSC_1750Pe lângă gustul natural mierea este și un medicament, dacă ne gândim că infecțiile, stările de anemie, sunt combătute cu ajutorul produsului natural bogat în vitamine, fie că vorbim de miere, polen, pastură, ceară sau propolis. „Mierea este unul din cel mai sănătos aliment. Are toate vitaminele. Cea obținută din pomi fructiferi are fructoză, de aceea se cristalizează mai repede. Le recomand celor care vor să cumpere miere să opteze pentru mierea cristalizată, deoarece e 100% miere. Am și clienți la care le prepar miere cu propolis, cu polen, cu nucă pentru diferite afecțiuni. Am clienți bolnavi de prostată, recomandat pentru ei este mierea cu polen, la fel și pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu afecțiuni psihice. La copii recoman mierea cu propolis, benefică în special la infecții, mierea fiind un antibiotic foarte bun, fiind un produs natural, nu precum medicamentele.Pentru cei mici, am cumpărat recipiente pentru miere în formă de ursuleț, prin care îi faci pe cei mici să guste cu plăcere din miere”, spune Imola. Dar cel mai bun test pentru a vedea pe viu efectele terapeutice ale mierii este o vizită în stupina din Glăjărie. „La multă lume le spun : haideți în stupină să vedeți pe viu efectele terapeutice ale albinelor. Chiar și înțepătura de albine este bună pentru tratarea reomatismului, în cazul în care nu ești alergic. Atât eu cât și soțul meu sufeream de reumatism, dar cu albinele ne-am vindecat”, concluzionează Finna Imola.

[zizigallery id=1758]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE