Home / Administratie / Inspectoratul de Stat în Construcţii, fortăreaţă a tăcerii

Inspectoratul de Stat în Construcţii, fortăreaţă a tăcerii

Distribuie

A iscÎnfiinţat prin Ordonanţa Guvernului nr. 63 din 2001, aprobată prin Legea nr. 707/2001, Inspectoratul de Stat în Construcţii este o instituţie despre activitatea căruia foarte puţini cetăţeni de rând, inclusiv jurnalişti, cunosc câte ceva, la modul concret. Spre deosebire însă de alte instituţii publice din judeţul Mureş care îşi derulează activitatea sub tutela unor ministere sau agenţii regionale (de exemplu, Direcţia pentru Agricultură Mureş, Casa de Asigurări de Sănătate Mureş, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi lista poate continua) şi ale căror conduceri comunică bine mersi, constant, cu cetăţenii, prin intermediul mass media locală, Inspectoratul de Stat în Construcţii Mureş pare o fortăreaţă a tăcerii imposibil de cucerit.

Intenţia cotidianului Zi de Zi de face o prezentare a activităţii generale a instituţiei, dar şi pe un subiect clar, de interes public, şi anume reglementările legale în ceea ce priveşte activitatea diriginţilor de şantier, s-a lovit de un zid al tăcerii, abil mascat de clasica scuză „nu avem voie să oferim declaraţii”. De fapt, o trimitere de la Ana la Caiafa, respectiv de la Târgu-Mureş la Braşov şi de acolo mai departe, la Bucureşti…

De la Mureş, trimis la Braşov

Încercarea de a stabili vineri, 4 septembrie, o întâlnire pentru un interviu cu Tiberiu Paşca, inspectorul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Mureş, s-a lovit, din start, de un refuz politicos din partea acestuia. Astfel, Tiberiu Paşca a explicat că singura instituţie care poate oferi relaţii pentru publicarea unui articol despre activitatea din judeţul Mureş este Inspectoratul Regional în Construcţii Centru cu sediul în Braşov, care are în aria de competenţă judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

Zi de Zi: Bună ziua vă sun de la ziarul Zi de Zi din Târgu-Mureş, mă numesc Alex Toth. Vă caut cu rugămintea de a-mi acorda un interviu despre activitatea instituţiei şi despre diriginţii de şantier.

Tiberiu Paşca: Cu cea mai mare plăcere, dar Inspectoratul de Stat în Construcţii Mureş este unitate fără personalitate juridică, aparţine de Inspectoratul Regional de la Braşov şi nu avem competenţe de a acorda interviuri în presă. V-aş ruga să luaţi legătura cu biroul de presă…

Zi de Zi: Dacă am întrebări vis a vis de judeţul Mureş pe tema diriginţilor de şantier, oare de la Bucureşti au competenţa să răspundă, ştiu realitatea de pe teren?

Tiberiu Paşca: De la ISC Centru, da.

Zi de Zi: Adică cei de la Braşov ştiu exact situaţia din Mureş?

Tiberiu Paşca: Absolut, cele şase judeţe din centrul ţării aparţin de Regiunea Centru Braşov, unde avem un şef şi un inspector şef regional şi un şef de serviciu. Asta pot să vă spun eu acum…

De la Braşov, redirecţionat spre Bucureşti

De voie, de nevoie, am sunat la numărul de telefon de la Inspectoratul Regional în Construcţii Centru din Braşov, 0268-319.364, găsit pe site-ul www.isc-web.ro, unde s-a înfiripat un dialog interesant, cu o voce feminină…

Zi de Zi: Bună ziua, sun de la ziarul Zi de Zi din Târgu-Mureş, mă numesc Alex Toth şi sunt interesat să realizez un interviu cu directorul Imspectoratului de Stat în Construcţii Mureş. Mi-a spus să cer aprobare de la Braşov…

ISC Braşov: Avem purtător de cuvânt la Bucureşti, vă rog să îl contactaţi…

Zi de Zi: Deci numai la Bucureşti aveţi purtător de cuvânt…

ISC Braşov: Pe site-ul ISC-ului găsiţi toate datele, dacă intraţi pe site.

Zi de Zi: Vroiam să fac un interviu cu directorul din judeţul Mureş şi mi-a zis că sunt ceva restricţii…

ISC Braşov: Aţi trimis vreo cerere în sensul ăsta? Aţi trimis vreun e-mail, vreo solicitare, ceva?

Zi de Zi: Cui să trimit?

ISC Braşov: Trimiteţi la Mureş, că Mureşul o va trimite mai departe… Dacă exact pentru Mureş vă interesează…

Zi de Zi: Da, dar întrebarea e dacă trebuie ceva aprobare specială ca să fac un interviu cu directorul?

ISC Braşov: Da, trebuie aprobare, bineînţeles, de la noi, de la aparatul central.

Zi de Zi: Şi găsesc pe site-ul de la Bucureşti?

ISC Braşov: Pe site-ul de la Bucureşti, www.isc-web.ro găsiţi toate datele despre purtătorul de cuvânt.

E isc

Regulile invocate, de negăsit în Regulamentul intern…

Care va să zică, nu e tocmai cum mi s-a spus de către şeful ISC Mureş, care m-a direcţionat spre Braşov, deoarece doamna de la Braşov a spus că aprobarea pentru interviu trebuie obţinută de la… Bucureşti. Să existe vreun regulament de ordine interioară care reglementează relaţia şefilor şi şefuleţilor cu mass media? Dacă răspunsul e afirmativ şi acele reglementări există, de ce oare cei doi funcţionari au răspuns cu „hăis” şi „cea” la aceeaşi întrebare?!

Interesant, în cele 20 de pagini ale Ordinului nr. 130/12 martie 2014 pentru aprobarea Regulamentului intern al Inspectoratului de Stat în Construcţii, document remis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, disponibil pe site-ul instituţiei, www.isc-web.ro, secţiunea „Legislaţie”, nu se face niciun fel de referire la vreo interdicţie a inspectorilor şefi judeţeni (care au statut de funcţionari publici) de a acorda interviuri în mass media. De asemenea, nici în Ordinul 322/27 februarie 2015, document de 80 de pagini întocmit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei publice, care aprobă Regulamentul de organizare şi funcţionare al Inspectoratului de Stat în Construcţii, nu apare vreo restricţie impusă inspectorilor şefi judeţeni pentru acordarea de interviuri în presă.

Ba mai mult, tot pe site-ul www.isc-web.ro, secţiunea „Legislaţie”, în anexa 4 a Ordinului nr. 362 din 22 iunie 2006 privind accesul la informaţiile de interes public la nivelul Inspectoratului de Stat în Construcţii, alineatul (B), punctul (1) se specifică următoarele: „Pentru asigurarea accesului la informaţiile de interes public la nivelul inspectoratelor teritoriale în construcţii se desemnează inspectorii-şefi teritoriali”…

În acest caz, rămâne cel puţin o întrebare fără răspuns: de ce şefuleţii care potrivit celor trei documente enumerate anterior ar putea furniza bine mersi presei informaţii de interes public fac trimiteri către reguli care nu există?!

Degringoladă pe site-ul instituţiei

Deşi atât inspectorul şef al ISC Mureş, Tiberiu Paşca, cât şi funcţionara de la Inspectoratul Regional în Construcţii Centru din Braşov au sugerat să ne informăm de pe site-ul www.isc-web.ro, acesta demonstrează – regretăm, dar ăsta e adevărul! – degringolada existentă la nivel de comunicare în cadrul instituţiei.

Câteva exemple:

B isc

În mod incredibil, potrivit site-ului Inspectoratului de Stat în Construcţii, inspectorul şef al ISC Mureş este Mircea Iancu Pol, adică fostul director de acum doi ani!

C isc

Chiar dacă există obligaţia legală de a face publice declaraţiile de avere şi de interese anual, pe site-ul www.isc-web.ro cele mai proaspete declaraţii făcute publice de funcţionarii publici ai ISC Mureş sunt cele din anul 2014!

D isc

La secţiunea „Anunţuri”, subsecţiunea” Rapoarte de analize pe bază de bilanţ” – „Rezultate financiare”, cel mai actual document făcut public sub pompusul enunţ „Accesul la informaţiile de interes public” face referire la anul 2013!

Solicitare către Biroul de presă

Până la închiderea ediţiei (duminică, 6 septembrie, ora 17.00), Biroul de presă al Inspectoratului de Stat în Construcţii din capitală (apropo, pe site-ul www.isc-web.ro nu există adresa de e-mail a vreunui purtător de cuvânt) nu a răspuns solicitării prin e-mail a cotidianului Zi de Zi expediată vineri, 4 septembrie, la ora 11.30, de a ne lămuri care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a realiza un interviu cu inspectorul şef al ISC Mureş.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Borbély László, sărbătoritul zilei

Distribuie Zi specială marți, 26 martie, pentru consilierul de stat mureșean Borbély László, coordonatorul Departamentului …

0 comentarii

  1. inca o dovada ca PSD-ul are mai bine zis a avut coada lunga,mare si stufoasa…o institutie de stat pt interes personal…si nu una care sa vina in ajutorul cetatenilor sau macar sa ofere un raspuns clar si transparent atunci cand e nevoie…in schimb daca se merge pe poteca care duce la PORTOFEL se poate alerga destul de repede…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.