FOTO: Never Alone, arta emigraţiei (re)adusă acasă Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 182 Vizualizări

FOTO: Never Alone, arta emigraţiei (re)adusă acasă

DSC_1798Expoziţia  Never Alone a poposit joi şi vineri la Târgu-Mureş, cu două vernisaje găzduite de Camera K’arte şi B5 Studio. Proiectul “Never Alone” a primit botezul publicului în luna iunie la Bucureşti (Muzeul Naţional de Artă Contemporană) şi Sfântu Gheorghe (Spaţiul Expoziţional de Artă Contemporană MAGMA), Târgu-Mureşul fiind a treia locaţie unde expoziţia Never Alone poposeşte, şi unde va staţiona până pe 4 octombrie.

Condiţia emigrantului transpusă în artă

DSC_1771Expoziţia reunește mai mulţi artişti români stabiliţi în afara ţării (Irina Bucan Botea, Simion Cernica, Ioana Cojocariu, Csiki Csaba, Tatiana Fiodorova, Ciprian Homorodean, László István, Tibor Karoly Liţiu, Xandra Popescu & Larisa Crunţeanu, Váncsa Domokos, Veres Szabolcs)  care reflectă divers, prin diferite practici artistice, condiţia de emigrant.„Expoziţia care am adus-o la Târgu-Mureş vine de la Muzeul de Artă Contemporană din Bucureşti şi de la Sfântu Gheorghe. Am dorit prin acest lucru cumva să-i celebrăm pe aceşti artişti, să-i aducem la Muzeul Naţional de Artă Contemporană pentru vizibilitate naţională, să-i racordăm iarăşi într-un mod simbolic la scena de artă contemporană din România, şi în acelaşi timp să facem şi itinerarea ei în locurule de unde vin majoritatea dintre artişti, Sfântu Gheorghe, respectiv Târgu-Mureş, şi aici mă refer la László István şi Tibor Karoly Liţiu,  care sunt  târgumureşeni, şi  Csiki Csaba care e din Reghin”, ne-a declarat Laura Borotea, unul din curatorii  expoziţiei.

”I'(m) here to Help America”

11401087_902981639747567_3242865374453534639_nPrima locaţie în care “Never Alone” şi-a făcut prezenţa a fost Camera K’arte, personajul principal al deschiderii de joi seara fiind artistul Simion Cernica, prezent cu  printuri digitale din seria “(Sunt) aici ca să ajut America”. “Proiectul lui Simion Cernica e unul foarte interesant, cu o abordare extrem de interesantă şi cu un titlu la fel de interesant : ”I'(m) here to Help America”. În 2011 a plecat în America,  într-o misiune poetică, să salveze America, Era precum un erou super optimist, emograntul care să salveze America. Apoi vedem cum trec anii, un progres în lucrările sale, artistul începe să devină mai realist, nu mai e atât de optimist şi poetic. Acest proiect prezent la Camera K’arte  e un fel de documentare, între fotografie şi performance. El ia aceste cartoane de homeless, pe care le găseşti oriunde, mai ales în America, pe care  scrie diferite mesaj. “I’m here to Help America“ este primul dintre ele, dar pe urmă, cum trece timpul îşi dă seama că America are nevoie de o terapie (“America Need’s Therapy”) mult mai mult decât poate el să facă. Apoi începem să vedem o evoluţie mai tristă, în sensul că se vede şi neputinţa , “I’m here alone”, apoi “I’m here to work”, am nevoie şi să muncesc,  nu pot să fiu decât artist, şi se termină cu “I’m here invisible”, unde nu-l observă nimeni”, a precizat Laura Borotea.

Ieşirea din stereotipuri şi prejudecăţi

Periplul târgumureşean al expoziţiei  a continuat vineri, prin vernisajul găzduit de  B5 Studio din Piaţa Bolyai, prezente fiind lucrările celor 12 artişti din cadrul proiectul “Never Alone”. Colecţia de lucrări prezentate, îşi doreşte să fie consemnarea unei situaţii de fapt, în care artiştii implicaţi descriu narativ această condiţie cu statut aparte, la care contribuie în mod direct cu un bagaj cultural şi emoţional concret. Prin lucrările lor, artiştii evadează din poziţia minoră şi rolul de emigrant, ridicându-se deasupra lor sau transformând această condiţie într-una de observator în care, implicit, se află şi posibilitatea de a ieşi din stereotipuri şi prejudecăţi, tratându-le cu ironie şi mult umor.

11921725_10205916828494269_4842850296057403051_o“La B 5 Studio, au expus restul de artişti, printre care  Simion Cernica, prezent cu un video interesant, un studiu pentru singurătate la infinit. Restul artiştilor sunt prezenţi cu diferite abordări, video, obiecte, panouri publicitare, anunţuri imprimate, chiar şi o carte cu tehnici de furat a lui Ciprian Homorodean. Prin aceste lucrări artiştii se raportează ironic, transformă prejudecăţile  care le are societatea în care pleacă, transformându-le în ceva bun. Tot Ciprian Homorodean are un proiect asemănător lui Simion Cernica, lipeşte peste tot afişe în care se reinventează de o mie de ori, şi îşi oferă diferite servicii pentru a lucra, ba să cureţe piscina, ba să fie dj, ba să fie model, inclusiv se oferă să facă opere de artă ale altor artişti, doar să i se dea de lucru.  Never Alone se vrea mai mult decât o expoziţie, vrem să facem şi o platformă în care să invităm artişti, să-i cunoaştem, să vorbească despre experienţele lor, să implicăm cât mai multă lume care are această experienţă a spaţiului  dincolo, chiar dacă au revenit, dar care au fost la un moment dat în această poziţie”, afirmă Laura Borotea.

[zizigallery id=1759]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE