Home / Politic / ALDE solicită revocarea hotărârii de majorare a tarifelor de salubritate

ALDE solicită revocarea hotărârii de majorare a tarifelor de salubritate

Distribuie

111ALDE Mureș a înaintat o plângere prealabilă Consiliului Local Tîrgu Mureș pentru revocarea Hotărârii nr. 362, adoptată în 27 noiembrie 2014. Prin această hotărâre a fost aprobată majorarea tarifelor serviciului de salubrizare în municipiul Tirgu Mureș, începând cu 1 decembrie a aceluiași an. ALDE a mai solicitat revenirea la taxele iniţiale. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă.

Ionela Ciotlăuș, liderul ALDE Mureș, a susţinut că hotărârea este nelegală, deoarece operatorul a motivat solicitarea de majorare a tarifelor prin transportul gunoiului la depozitele ecologice de la Sighişoara şi Odorheiu Secuiesc ceea ce nu s-a întâmplat în totalitate. “Operatorul nu a respectat principiile de organizare şi funcţionare a serviciului de salubrizare încălcându-le prin depozitarea abuzivă şi necontrolată a deşeurilor pe amplasamentul depozitului de deşeuri neconform închis. Acest lucru este confirmat de reprezentanţii autorităţii publice locale prin serviciul de specialitate ADP care trebuie să avizeze foile de cântar şi transport la orice unitate de depozitare, reprezentanţii Gărzii de Mediu prin constatările din procesele verbale de control, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Mureş prin constatările din procesele verbale de control”, a spus preşedintele organizaţiei. Ciotlăuş a arătat că, potrivit constatărilor Gărzii de Mediu, 50.000 de tone de deşeuri sunt depozitate pe amplasamentul fostului depozit de deşeuri închis care a fost ecologizat. De asemenea, potrivit calculelor făcute de către reprezentanţii ALDE, prin majorarea tarifelor de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor, s-ar fi creat un prejudiciu în bugetul municipiului de aproape 2 milioane de euro anual, a mai subliniat Ionela Ciotlăuş.

Dacă deliberativul local nu va revoca hotărârea sau prefectul judeţului Mureş, care a fost înştiinţat de acest demers, nu o va ataca în contencios administrativ, ALDE se va adresa instanţei de judecată.

Iniţiativa legislativă merge mai departe

Ioan Covaciu, reprezentant ALDE Mureş, a prezentat în cadrul aceleaşi conferinţe, iniţiativa legislativă privind modificarea si completarea Legii 263/2010 privind Sistemul Unitar de Pensii Publice. Astfel, articolul 65 alin (5) ar urma să prevadă, după modificare, următoarele: “Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită: extracţiei, prelucrării minereurilor neferoase (cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, crom, mangan, magneziu fluor, clor) şi a producerii îngrăşămintelor azotoase, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna, Tîrgu Mureş, Tîrnăveni pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)”. Mai precis, includerea şi persoanelor din zona Tîrgu Mureş şi Tîrnăveni în acel articol. O altă propunere prezentată de Ioan Covaciu este cea privind acordarea pentru angajaţii care au fost afectaţi de poluare de bilete de tratament în staţiunile balneoclimaterice, şi anume 20 % din total, dar şi majorarea numărului de bilete care sunt acordate judeţului Mureş prin Casa de Pensii. “Le vom cere colegilor din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni ca acest proiect de reducere a vârstei standard de pensionare să fie aplicat în toate zonele din Uniunea Europeană unde au existat poluări remanente”, a anunţat Covaciu.

Momentan, iniţiativa legislativă a fost preluată la nivel naţional în dezbaterea comisiilor de specialitate ale ALDE.

În cursul lunii septembrie ALDE Mureş va organiza o dezbatere în cadrul unei mese rotunde la care vor fi invitaţi să participe şi parlamentarii mureşeni pentru a susţine această iniţiativă în forul legislativ, dar şi întâlniri zonale în localităţile afectate de poluare.

Ultimul subiect prezentat a vizat situaţia şcolilor retrocedate, care, spun cei din ALDE, nu este soluţionată, mai precis acestea au o infrastructură şubredă. “ALDE Mureş cere primarului şi Consiliului Local luarea tuturor măsurilor ce se impun pentru remedierea acestei situaţii şi îndeplinirea obligaţiilor stipulate în Legea Educaţiei Naţionale privind finanţarea cât şi a obligaţiilor contractuale de chiriaş şi administrator al acestor imobile ce deservesc activitatea şcolară şi care oricând pot fi un pericol pentru elevi, părinţi şi profesori”, a solicitat Sebastian Pui, reprezentant al organizaţiei.

 

 

 

 

 

 

 

De asemenea, verificati

Tragere la sorți la Tribunalul Mureș, pentru birourile electorale de circumscripție

Distribuie Sediul provizoriu al Tribunalului Mureș situat în municipiul Târgu Mureș, Bulevardul 1 Decembrie 1918 …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.