Home / Social / De la abac, la numărătoarea digitală

De la abac, la numărătoarea digitală

Distribuie

DSC_3195

A început goana după rechizite, iar din dorința de a le cumpăra copiilor caiete, penare și stilouri care să îi ajute să învețe și să scrie mai cu drag, părinții aproape că nici nu se mai uită la banii pe care sunt nevoiti să îi scoată de la ciorap.  Alături de cei mici, aceștia au luat cu asalt rafturile magazinelor și librăriilor în căutarea ghiozdanului sau penarului cu eroul preferat, cea mai ieftină variantă a unui coş de cumpărături se învârte în jurul sumei de 100 de lei.

Necesarul pentru boboc

La cele mai multe școli, învățătoarele au împărțit viitorilor școlari ghidul de cumpărături și necesarul pentru primul an de învățământ, cumpărături de 50 de lei. Pe listă sunt trecute un maculator, un vocabular care trebuie purtat zilnic în geantă, un biblioraft etichetat cu nume și prenume cu 10 folii, un penar echipat cu 2-3 creioane grafice, radieră, creioane colorate cariocă, un liniar mic care încape în penar. Micul școlar trebuie să aibă un săculeț etichetat în care să se pună foarfece cu vârf rotund, lipici solid, acuarele, pensule, una subțire și alta mai groasă, bloc de desen mic, pahar pentru desen, o bucată de mușama sau prosop pentru a acoperi banca la ora de desen, o cutie cu plastilină și planșetă, hârtie glasată și hârtie creponată.  Elevul trebuie să aibă o mapă de plastic sau un dosar în care să se pună fișele pe care le primesc la școală și trebuie semnate acasă. Pentru orele de lucru manual sunt necesare frunze, flori de diverse mărimi la preset, semințe uscate de dovleac sau floarea soarelui, lebeniță sau pepene. Pentru orele de educație fiziă tricou, trening, adidași sau teniși. Un maculator pentru orele de religie, opțional un caiate mare pentru limba engleză. Copiii trebuie obligatoriu să aibă zilnic la ei batistă sau șervețele umede, sticlă cu apă și mâncare.

DSC_3200

”Pe perioada vacanței am vândut multe cărți cerute elevilor în temele de vacanță, David Coperfield, Colț Alb sau jules Verne, în funcție de clasa terminată și de cerințele fiecărui profesor. În ceea ce privesc rechizitele, oferta e bogată, avem caiete studențești de 48 de file la prețul de 2,50 lei sau de 60 de file cu 2,70, ghiozdane de la 11.00 până la 65.00 de lei. Caietele încep de la 0,70 de bani, pixuri 0,50 de bani dar, ca în fiecare an, prețurile pentru rechizitele imprimate cu îndrăgitul personaj sunt mai scumpe decât cele obișnuite” a declarat Eniko Somodi, administrator SC Enison SRL, strada Gheorghe Doja 187.

E ”de firmă”, deci îți golește cardul

Caietele clasice nu mai sunt la modă.  Dacă anii trecuţi Barbie sau Mickey Mouse erau pe placul micuţilor, în acest an la mare căutare sunt rechizite cu personajele din Frozen, Sofia, Minions, Violetta, Spiderman, Batman sau cu maşinile din animaţia Cars, Transformers, Hello Kitty și, probabil în topul preferințelor, Minionii.
Răsfățați sunt și cei de grădiniţă, pentru care au apărut gentuţe sau ghiozdane de mărime mică până în 30 de lei, în care părinții pun o caserolă pentru mâncare, care costă între 10 şi 20 de lei, în funcţie de oferta magazinului.

DSC_3198

”Pentru cinci caiete de limba română am plătit 15 lei, am luat un ghiozdan de 50 de lei, iar pentru un stilou aproximativ 15 lei. E adevărat că puteam ieși mai ieftin, dar am luat ceva ce știu că-i place băiatului” a declarat Ioana Măgherușan, 36 de ani.

O altă bătaie de cap pentru părinții este îmbrăcămintea celui mic, respectiv uniformele obligatorii, haine, pantofi, șosete, câteva sute de lei. În copilărie noi foloseam bețișoare și numărătoare, care ne-au ajutat să învățăm să numărăm, să socotim, să înțelegem ce înseamnă 4 și 5 și 8 și 10 și „zeci”. Moda s-a schimbat, lumea se orientează spre produse din gama IT, tablete sau soft-uri educaționale, cu numărătoare digitală, interactivă, cu sunete și animații, un abac de câteva sute de lei. De foarte multe ori pretențiile celor mici nu se potrivesc cu alegerile părințiilor, dar pentru achiziționarea celor necesare începerii noului an școlar, aceștia sunt dispuși să cheltuiască oricât este nevoie. Sunt dipuși să-și cumpere chiar și telefoane mai performante, să le aibă la îndemână oricând, oriunde, pentru a face exerciții de matematică cu copilul lor.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO/VIDEO: Târgu Mureș, orașul tuturor posibilităților sau orașul tuturor gropilor? – „Ocolești o groapă, dai în trei”

Distribuie „Municipiul Târgu Mureș – un oraș plin de istorie și cultură” este vechea etichetă …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.