Home / Sport / Naționalele de box au adus o medalie pentru mureșeni

Naționalele de box au adus o medalie pentru mureșeni

Distribuie

4În prezența conducerii Federației Române de Box, Sala Sporturilor din Târgu-Mureș a găzduit în perioada 6-8 septembrie Campionatul Național de Seniori la box. Preconizat să se dispute de duminică până joi, 10 septembrie competiția s-a încheiat marți, cu disputarea finalelor. Motivul scurtării competiției de la 5 la doar 3 zile a fost acela că la niciuna din cele 10 categorii nu au fost înscriși mai mult de 8 pugiliști. Astfel, în prima zi s-au disputat direct sferturile de finală, luni s-au jucat semifinalele, iar finalele au fost programate în seara zilei de marți, zi în care înaintea primului gong al galei finale membrii Biroului Federal al au participat la o ședință de lucru.

1

Astfel, la competiție au fost prezenți membrii Federației Române de Box, în frunte cu fostul campion mondial la profesioniști Leonard Dorin Doroftei, actualul președinte al federației. „Chiar dacă sunt mai puțini sportivi, sunt meciuri de calitate, tot mai frumoase, pe măsură ce ne-am apropiat de finale. Am ales Târgu-Mureșul gazdă pentru că încercăm să promovăm acest sport în cât mai multe centre. Sunt generații noi, copii care vor să învețe cât mai mult, sunt interesați de trecerea la profesionism. Avem asigurată calificarea la Olimpiadă, ceea ce este bine pentru viitorul boxului românesc. Chiar dacă ar fi să mergem cu un singur boxer, este bine să fim acolo, într-o disciplină care avea tradiție la noi”, a spus președintele federației, asaltat în permanență de boxerii participanți pentru poze cu fostul campion mondial. Cele 10 finale a ultimei gale a cuprins 6 boxeri ai clubului Dinamo București, din care 5 s-au impus în finală, 4 de la SC Bacău, cu un campion, câte 2 de la Brăila (1 titlu) și Târgoviște (1 titlu) și câte unul de la Farul Constanța, CSM Călărași (1 titlu), Metrorex București, Ploiești, Rovinari (1 titlu) și Cluj. Nouă dintre finale s-au decis cu victorii la puncte, singura care s-a încheiat înainte de limită fiind ultima, cea de la categoria +91 kilograme, cu ko în runda a doua.

Finale încheiate cu un singur KO și un medaliat mureșean

În cele 10 finale, niciunul din cei trei sportivi mureșeni nu a reușit să se califice în lupta pentru titlul de campion. Înaintea semifinalelor care asigurau medalii, Fülöp Csaba, la categoria 60 kilograme și Cristian Feher (75 kg) au fost învinși. La categoria 56 kilograme Lucian Țîmpu a urcat în ring pentru accederea în finala pentru titlu, dar a fost învins la puncte de pugilistul târgoviștean Florin Bujor și a cucerit singura medalie pentru RingBox Târgu-Mureș, cea de bronz.

2Rezultatele finalelor
46-49 kg.: Enyer Amis (Constanța) p.p. Alexandru Ioniță (Dinamo)
52 kg.: George Cepang (Călărași) î.p. Marius Hondaru (Metrorex)
56 kg.: Răzvan Andreiana (Dinamo) î.p. Florin Bujor (Târgoviște)
60 kg.: Alexandru Gheorghe (Ploiești) p.p. Veronel Tarău (Rovinari)
64 kg.: Marian Vișan (Brăila) p.p. Ninel Gheorghe (Dinamo)
69 kg.: Marian Pita (Brăila) î.p. Marcel Aradoaie (Dinamo)
75 kg.: Bogdan Juratoni (Dinamo) î.p. Lucian Ivanov (Bacău)
81 kg.: Andrei Aradoaie (Dinamo) î.p. Alexandru Machedon (Bacău)
91 kg.: Cătălin Cristea (Târgoviște) î.p. Mirel Jitaru (Bacău)
+91 kg.: Daniel Costea (Cluj) p.ko2 Lucian Atanasoaie (Bacău)

3Medaliatul mureșenilor, debut în Italia
Lucian Țîmpu are 23 de ani și este născut în Târnăveni. Momentan este student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul UMF Târgu-Mureș, unde mai are un an. A plecat în Italia de copil și a început boxul într-o localitate de lângă Roma. S-a întors singur la Târgu-Mureș pentru a-și continua studiile și a descoperit clubul Ring Box. Pasionat de acest sport, s-a decis să continue, reușind o primă medalie la Naționale, la categoria 56 kilograme.
Reporter: Ce ne poți spune despre tine?
Lucian Țîmpu: Am 23 de ani și practic boxul de 7 ani. Am început în Italia, aș putea spune din greșeală. M-am mutat în Italia când aveam 11 ani, împreună cu părinții mei, care erau deja acolo. După ce au plecat ei, am rămas la o mătușă. Am făcut primele patru clase la Mediaș, după aceea am plecat în Italia, unde am terminat școala gimnazială și liceul.
Rep.: Cum ai ajuns la box?
L.Ț.: Am avut o perioadă în care aveam mult timp liber și am început să merg la sală. Din întâmplare, acolo se afla și un antrenor, care m-a întrebat dacă îmi place boxul. I-am răspuns că nici la televizor nu m-am uitat niciodată. M-a invitat în sala de box, mi-a făcut cunoștință cu antrenorul echipei mari, el era la juniori și i-a spus acestuia că a văzut ceva la mine. Atunci mi s-a propus să continui. Mi-am propus să încerc și așa am ajuns să îndrăgesc boxul.
Rep.: Ai avut și performanțe în Peninsulă?
L.Ț.: Până acum am obținut doar un loc 3, dar am învins campionul țării al categoriei.
Rep.: Ce te-a determinat să te întorci în România?
L.Ț.: Mi-am propus să fac o facultate și am ales Târgu-Mureșul, fiind cel mai apropiat oraș unde era facultatea pe care am ales-o, deși era un oraș aproape necunoscut pentru mine. Nu-mi amintesc să mai fi fost decât pe la 7-8 ani, de vreo trei ori. Cum am ajuns în România, m-am interesat unde este un club de box. Aproape nimeni nu știa, dar după un timp, prin profesorii de la facultate mi s-a făcut legătura cu antrenorul Dan Ghiurca și așa am ajuns la club.
Rep.: Ce ți-a lipsit astăzi să ajungi mai sus pe podium?
L.Ț.: Recunosc că adversarul a fost mai bun decât mine. A fost mai bine pregătit din punct de vedere fizic, este mai experimentat decât mine, are mai multă forță și o viteză în plus.
Rep.: Ce diferențe ai constatat personal între sportul din Italia și cel de aici?
L.Ț.: Vorbind de box, dar este valabil probabil la toate, sprijinul financiar și mentalitatea. În Italia de exemplu, deși nu erau sume mari, pentru fiecare meci jucat primeam ceva, chiar la nivelul meu
Rep.: Te sprijină cineva?
L.Ț.: Deocamdată am mare noroc cu părinții, care mă ajută să-mi termin studiile, deși mama nu a fost niciodată încântată atunci când a aflat că merg la box. De fiecare dată când aveam meci, vedeam pe chipul ei că suferea din această cauză. Între timp s-a împăcat cu gândul, dar nici acum nu este bucuroasă.
Rep.: Singur fiind, ce faci în timpul liber?
L.Ț.: N-aș putea spune că am mult. Studiile și antrenamentele îmi ocupă mai tot timpul. Puținul care îmi rămâne mi-l mai petrec alergând, mai ies prin oraș, dar principalul hobby este boxul. Am practicat multe sporturi de mic, îmi place sportul, am încercat multe altele, iar cât timp am fost în Mediaș, cel mai mult am practicat atletismul, dar niciunul nu m-a atras atât de mult.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

CSU Târgu Mureș: Rezultate bune la ciclism

Distribuie În ziua a treia a competiției de ciclism Serbia Epic Series, sportivul Patrick Pescaru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.