Home / Business / FOTO: Cercetare la nivel european la IRUM Reghin

FOTO: Cercetare la nivel european la IRUM Reghin

Distribuie

1A trioPrimul centru de cercetare şi dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere din România a fost inaugurat vineri, 11 septembrie, în incinta IRUM Reghin, companie 100% cu capital românesc. Investiţia se cifrează la 11,9 milioane lei şi a fost finanţată parţial printr-un proiect în valoare de 6,4 milioane lei, din care 2,2 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

1 cladire

Zi istorică pentru industria românească

Tăierea panglicii inaugurale a avut loc în prezenţa a numeroşi invitaţi din opt ţări europene, parteneri şi colaboratori, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale şi ai mediului de afaceri. În cuvântarea sa, ing. Mircea Oltean, directorul general al IRUM Reghin, a făcut un scurt istoric al companiei pe care o conduce, de la anul înfiinţării, 1953, la cel al privatizării, 1999, şi până în prezent. „Vreau să vă mulţumesc că ne-aţi onorat astăzi cu prezenţa, într-o zi istorică pentru compania IRUM şi – de ce nu – şi pentru industria românească. Din momentul achiziţiei IRUM, gândurile noastre au fost direcţionate în a menţine în piaţă atât o fabrică, cât şi un produs românesc, lucru pe care l-am şi realizat. Totodată, am demonstrat că industria românească nu era doar un morman de fier vechi cum spuneau unii politicieni în anii 90. IRUM, cu o tradiţie de peste 60 de ani, reprezintă un loc unde o serie de oameni bine calificaţi, dar trecuţi de prima tinereţe, şi-au găsit un loc de muncă unde să-şi continue activitatea şi nu au îngroşat rândurile şomerilor sau pensionarilor de boală. Toate aceste lucruri au fost posibile datorită reinvestirii profitului obţinut în fiecare an şi prin infuzia de capital făcută de Grupul Maviprod, începând cu anul 1999, când am achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni”, a afirmat ing. Mircea Oltean.

1 mircea o

Inovaţia şi cercetarea, motorul oricărei companii

Directorul general al IRUM Reghin, companie care a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 32 milioane euro şi care asigură în prezent 500 de locuri de muncă, a menţionat că inovaţia şi cercetarea stau la temelia oricărei afaceri de succes şi a mulţumit atât familiei, cât şi angajaţilor şi colaboratorilor pentru susţinerea şi determinarea demonstrată în dificilul demers de înfiinţare al Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere, unde îşi desfăşoară activitatea o echipă alcătuită din 40 de specialişti coordonaţi de Ionică Vascovici şi Mircea Fărcaş. „După o serie de ani în care am reinvestit foarte mult în retehnologizare şi infrastructură, în anul 2012 a venit momentul să demarăm un alt proiect pe termen lung pe care l-am denumit atunci iFOR. Acest proiect s-a născut datorită celor învăţate de la partenerii noştri globali, adică faptul că inovaţia şi cercetarea trebuie să reprezinte motorul oricărei companii. Astfel, acest centru de cercetare şi dezvoltare pentru utilaje agricole şi forestiere are ca scop crearea de produse care să corespundă cerinţelor mondiale şi care să reprezinte cu succes numele IRUM şi al României pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Totodată, acest centru reprezintă şansa tinerilor ingineri din judeţul Mureş de a lucra într-un mediu modern, bine dotat şi de a-şi crea o carieră de succes, ajutându-i să rămână aproape de familiile lor, să nu mai prefere exodul. Chiar dacă inaugurăm acest centru astăzi, preocupările noastre pentru cercetare sunt mai vechi, mărturie fiind cele patru brevete de invenţii aflate în diferite stadii şi campanile de recrutare a tinerilor absolvenţi. Toate aceste proiecte nu erau posibile fără ajutorul familiei, căreia vreau să îi mulţumesc şi fără ajutorul oamenilor alături de care am abordat aceste proiecte. În acest sens, vreau să vă spun că în cadrul Maviprod şi IRUM avem o serie de oameni care sunt alături de noi încă de la înfiinţare”, a punctat ing. Mircea Oltean.

1 prefect

„Trage şi face”, un slogan elocvent

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, s-a arătat încântat de noua investiţie de la IRUM Reghin şi a felicitat echipa condusă de Mircea Oltean, în special pentru seriozitatea arătată de-a lungul timpului. „Este un exemplu nemaipomenit care ne arată că atunci când se doreşte, când există oameni de calitate, se poate, inclusiv în România. Mi-a plăcut în mod deosebit sloganul înscris pe această masă, „Trage şi face”, care din punctul meu de vedere este elocvent”, a spus Lucian Goga. „Proiectul arată că aceşti oameni minunaţi au reuşit să atragă fonduri europene pentru ca România să reuşească să reducă decalajul dintre noi şi ţările dezvoltate. Cred, de asemenea, că pentru invitaţii de peste hotare, forma dumneavoastră este un exemplu extraordinar. Da, se poate şi în judeţul Mureş, se poate şi în Reghin, se poate şi în România”, a adăugat prefectul judeţului Mureş.

1 dobre

Mircea Oltean, exemplu de determinare

„Cred că este una dintre cele mai frumoase invitaţii pe care le-am primit în ultimii ani de zile”, a spus, în debutul discursului său, Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş. „Sunt foarte bucuros că am văzut firma IRUM acum 12 ani, dacă nu mă înşel, pentru prima oară şi cred că evident că mai sunt mulţi oameni ca mine care au văzut firma. Şi acum 12 ani şi acum, de câţiva ani buni de zile, de câte ori intru la IRUM, am impresia că de fapt este o firmă nouă”, a precizat Ciprian Dobre. „De câte ori am stat de vorbă cu Mircea Oltean, nu mi s-a plâns niciodată. De fiecare dată mi-a spus „La anul voi face asta”, dar vă spun un secret: astăzi nu mi-a spus ce va face la anul. Sunt ferm convins că o să primi din nou o invitaţie”, a completat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

1 precup

Cetăţeni de nădejde ai Reghinului

Primarul municipiului Reghin, Maria Precup, a acordat soţilor Violeta şi Mircea Oltean câte o Diplomă de Excelenţă din partea Primăriei municipiului Reghin şi Consiliul Local Reghin pentru remarcabila contribuţie adusă la dezvoltarea economică a municipiului, pentru distinsele calităţi profesionale şi manageriale, dar şi pentru calitatea umană dedicată punerii în valoare a Reghinului pe harta lumii. „Dragă Mircea, dragă Violeta, dragă Andrei. Voi, astăzi, aţi scris istorie pentru Reghin şi vreau să vă mulţumesc pentru că existaţi, vreau să vă spun că Reghinul este onorat că sunteţi cetăţenii acestui oraş, iar astăzi voi scrieţi istorie”, a afirmat Maria Precup.

De asemenea, Maria Precup a mărturisit, cu emoţie, că se află la cea mai frumoasă zi a mandatului de primar al municipiului Reghin. „Reghinul astăzi este în sărbătoare, sărbătorim această minunată familie şi realizările ei, de care ne bucurăm cu toţii, de la echipa cu care aceştia lucrează pentru minunatele realizări, până la ultimul cetăţean care beneficiază de taxele pe care le strângem de la această firmă şi de la ambele firme, care au profit şi cifră de afaceri de care suntem mândri. Mircea, eu vreau să îţi mulţumesc că nu ai dus IRUM-ul la fier vechi, aşa cum s-a întâmplat în multe locuri din România. Aşa cum a spus şi domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru mine ca primar este cea mai frumoasă zi din mandatul meu”, a punctat Maria Precup.

1 as

Model pentru economia forestieră

Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România, Nicolae Ţucunel, a reamintit celor prezenţi despre necesitatea ca ţara noastră să deţină un parc auto în domeniul exploatărilor forestiere mai performant şi a propus susţinerea acestui sector de activitate prin iniţiative legislative concrete. „Economia forestieră românească are nevoie de astfel de investiţie. Iată că pe lângă ceea ce s-a întâmplat aici şi oportunitatea de a realiza această investiţie este perfectă. Exploatăm în România în fiecare an în jur de 20 de milioane de metri cubi şi avem la dispoziţie pentru aceasta aproximativ 6.500 de utilaje, majoritatea într-o stare foarte proastă. Mai mult de jumătate trebuie înlocuite şi ni se oferă de aici posibilitatea de a achiziţiona aceste utilaje. Profit de ocazie, având de faţă parlamentari şi decidenţi, să ne propunem să gândim o iniţiativă parlamentară princ are să acordăm facilităţi fiscale şi reducere de TVA pentru programul „Primul TAF”. Are nevoie domeniul forestier, unde de asemenea trebuie să vă spun că nicio firmă străină nu a investit. Avem aproape în exclusivitate capital românesc, pentru că este o zonă foarte grea”, a menţionat Nicolae Ţucunel. „Respect pentru ceea ce aţi făcut, pentru colectivul pe care l-aţi creat aici şi spor la treabă!”, a mai transmis preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România.

1 upm

Învăţământ dual, româno-german

Unul dintre reprezentanţii de seamă ai Universităţii „Petru Maior” din Târgu-Mureş, prof. univ. dr. ing. Alexandru Pozdîrcă, a luat cuvântul atât în calitate de cadru universitar care pregăteşte viitori ingineri, cât şi în ipostaza de colaborator al proiectelor de cercetare derulate în cadrul IRUM Reghin. „Este o mare bucurie să împărtăşesc cu dumneavoastră inaugurarea acestui centru şi mă adresez din punctul de vedere al relaţiei centrului cu învăţământul. În următoarea perioadă, intenţia IRUM este de a implementa conceptele sistemului de învăţământ dual. Se iau în vedere investiţii importante în formarea profesională. În cadrul acestui proces, se au în vedere dezvoltarea legăturilor cu parteneri germani din zona Mannheim pe tema formării profesionale, legături iniţiate şi mediate de Casa Educaţiei din Reghin şi în pasul doi dezvoltarea tematicilor de pregătire profesională, pregătirea suporturilor de curs şi formarea formatorilor. Aceste activităţi presupun efort colectiv în care vor fi angrenate autorităţi locale, licee şi universităţi partenere. Centrul este gândit să asigure funcţionalităţi pentru instruirea teoretică şi practică”, a precizat prof. univ. dr. ing. Alexandru Pozdîrcă.

Mircea Oltean, nume care impune respect

De la un asemenea eveniment istoric pentru comunitatea locală nu putea lipsi deputatul reghinean Vasile Gliga, care a transmis felicitări familiei Oltean pentru modul în care au dezvoltat societatea din 1999 până în prezent. „Felicit familia Oltean, sunt prietenii noştri de familie, împreună suntem cei care facem ca să avem locuri de muncă în Reghin şi să ducem numele Reghinului mai departe, în lume. E de admirat că într-un domeniu foarte dificil, Mircea Oltean e model pentru toţi producătorii de utilaje din România. Îl felicit pentru performanţă şi îi doresc putere de muncă, să poată să ne facă cinste mai departe nouă, reghinenilor”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, deputatul Vasile Gliga.

1 enachescu

Colaborare cu mediul academic

Parteneră de nădejde a companiei IRUM Reghin, Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş a fost reprezentată de prof. univ. dr. Călin Enăchescu – rector, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean – preşedinte al Senatului şi prof. univ. dr. Vasile Boloş – membru al Senatului şi totodată consilier judeţean. „Este unul dintre partenerii noştri foarte serioşi din domeniu ingineriei, avem o colaborare de lungă durată şi foarte serioasă pe care dorim în continuare să o îmbunătăţim. Ea se referă în special la posibilitatea studenţilor de a efectua practică la nivelul acestei intreprinderi foarte moderne şi foarte bine utilată, care este un câştig extraordinar pentru studenţii noştri. De asemenea, avem cadre didactice care colaborează cu diferite proiecte cu IRUM, iar un număr foarte mare din absolvenţii noştri şi-au găsit un loc e muncă în această instituţie. Cred că IRUM este mulţumit de calitatea studenţilor pe care îi pregătim”, a afirmat, pentru cotidianul Zi de Zi, prof. univ. dr. Călin Enăchescu.

Serbare câmpenească şi muzică de calitate

După discursurile oficiale, a urmat cel mai emoţionant moment, tăiarea panglicii inaugurale a Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere de către Violeta Oltean, Andrei Oltean şi primarul Maria Precup.

Programul a continuat cu vizitarea celor mai importante secţii ale fabricii IRUM şi cu o serbare câmpenească bogată în bucate alese, „condimentate” cu muzică de calitate asigurată de solistul Marius Ciprian Pop, Orchestra Casei de Cultură „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin şi formaţiile Brio Sonores şi Holograf.

1 caseta 1

Mircea Oltean, 10 idei de nota 10

Cu exact două ore înainte de ceremonia de inaugurare a Centrului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Utilaje Agricole şi Forestiere din cadrul IRUM Reghin, directorul general al companiei, ing. Mircea Oltean, a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a dezvăluit mai multe aspecte inedite despre activitatea pe care o coordonează, din care am selectat 10… de nota 10.

1) „Partea de cercetare şi dezvoltare este o preocupare mai veche, practic ea vine să asigure continuitate în afacere, adică tot timpul trebuie să vii cu ceva nou în afacere, ca să reziste pe termen lung. La această oră, la stadiul la care se află afacerea IRUM se impunea ca această activitate să se defăşoare la un alt nivel.”

2) „Totdeauna am crezut în tineri, în elan, în prospeţime, şi am mizat pe tineri. Singur, unul din secretele din acest centru de cercetare şi dezvoltare este şi colaborarea între vechii ingineri, cei cu experienţă şi care stăpânesc bine anumite lucruri, să fie îmbinată cu prospeţimea, tinereţea şi elanul tinerilor ingineri.”

3) „Întotdeauna am avut colaborări cu instituţii de învăţământ. Avem colaborări cu Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş, cu instituţiile de profil din Cluj şi Braşov. Foarte mulţi studenţi îşi fac practica la noi în firmă şi din ei, pe urmă, selectăm viitori angajaţi.”

4) „Fără resursa umană nu poţi să faci nimic. Categoric, are un rol foarte important, toate aceste lucruri pe care le vedeţi realizate şi toate produsele pe care am reuşit să le îmbunătăţim, am reuşit să creem produse noi, toate au fost create cu resursa umană. Fără colaboratori, practic nu ai cum să rezişti.”

5) „IRUM este o fabrică integrată. Aici putem vorbi de o secţie de turnătorie, una de forjă, una de acoperiri metalice, una de prelucrări mecanice, sudură, confecţii metalice, asamblări şi practic ele pot să funcioneze ca nişte afaceri. IRUM este o afacere cu mai multe afaceri. Noi, pe lângă utilajele agricole şi forestiere în portofoliul de produse avem foarte multe piese de schimb şi subansamble pentru alţi producători, în special producători din afara României, deja parteneri tradiţionali.”

6) „Un lucru esenţial în concepţia acestui centru a fost şi activitatea de prestare de servicii pentru alţi parteneri. Practic, oferim soluţii şi pentru alte firme. Avem deja un caz concret, am reuşit să implementăm un motor pentru o firmă din Ungaria pe un utilaj, proiect destul de consistent.”

7) „Fără o familie stabilă şi un om valoros lângă tine, rezultatele nu sunt la nivelul la care am ajuns noi. În soţie am avut tot timpul un sprijin şi un colaborator apropiat, cu care a putut să mă consult.”

8) „Reţeta succesului? Multă muncă şi abordarea lucrurilor sub un aspect normal şi dorinţa de a face şi de a demonstra ceva, în primul rând de a demonstra că şi noi, românii, putem să facem ceva serios.”

9) „Foarte mult contează în această afacere ce se întâmplă şi după ce ai vândut. Dacă nu reuşeşti să faci un service de calitate – pentru că sunt utilaje care se mai defectează şi necesită întreţinere – dacă aceste lucruri nu se întâmplă de calitate, atunci te compromiţi în piaţă.”

10) „Dacă am reuşit să ne modernizăm partea de producţie, partea de cercetare, acum sigur că gândurile noastre sunt şi spre partea comercială. Urmează dezvoltarea reţelei de vânzări, aici vorbim în special de piaţa externă şi sigur că în paralel nu putem spune: „Gata, am terminat cu investiţiile în tehnologie sau în cercetare”. Acestea vor merge în paralel, dar vom avea concentrări pe partea de dezvoltare a reţelei de vânzări externe.”

[zizigallery id=1765]

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.