Home / Sanatate / Au început cursurile de educație perinatală pentru mamele din medii defavorizate

Au început cursurile de educație perinatală pentru mamele din medii defavorizate

Distribuie

samas mamiciFemeile din comunitățile defavorizate din Târgu-Mureș beneficiază gratuit de educație perinatală din partea Asociației SAMAS. Astăzi, 15 septembrie, au debutat cursurile și peste 75 de femei din întreg județul vor beneficia gratuit, timp de șase luni, de cursuri și suport în ceea ce privește sarcina și îngrijirea copilului din partea educatorilor perinatali.

Programul social se desfășoară în opt orașe din țară: București, Bistrița, Turnu Severin, Constanța, Medgidia, Focșani, Pitești și Târgu-Mureș și se adresează femeilor care provin din medii defavorizate, obiectivele principale ale acestuia fiind creșterea ratei de alăptare exclusivă pentru cel puțin șase luni și facilitarea accesului la pregătirea pentru naștere, realizată de educatori perinatali certificați. Beneficiarele sunt femeile din familii cu venit minim/membru de 500 de lei, victimele violenței în familie, mamele tinere sub 18 ani, femeile din case de protecție, centre de îngrijire a copilului și femeile aflate în situații de risc. „Cele mai multe cazuri de mortalitate și morbiditate maternă și infantilă sunt întâlnite în rândul femeilor din comunitățile sărace. O bună parte dintre aceste probleme ar putea fi însă rezolvate dacă femeile aflate în perioada maternității ar fi informate cu privire la îngrijirea în sarcină și pregătirea pentru naștere, precum și nutriția sănătoasă, a lor și a bebelușului, și ar accesa la timp sistemul de îngrijiri de sănătate”, a declarat Adina Iancu, moașă independentă, educator perinatal SAMAS și consultant în alaptare în formare.

Țara noastră are cea mai mică rată de alăptare exclusivă la sân. Rata ridicată de mortalitate infantilă, rata scăzută de alăptare exclusivă, malnutriția sau starea de sănătate precară a mamei și lipsa controalelor prenatale confirmă o nevoie reală de educație perinatală în țara noastră. Studiile demonstrează că accesul gravidelor la informații este scăzut și doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite asupra alăptării exclusive. Din anul 2013, de când a fost inițiat proiectul, până la sfârșitul anului 2014, au fost certificați 218 educatori perinatali, iar 44.148 de mame au beneficiat de consultanță perinatală, ceea ce înseamnă aproximativ 13% din numărul total al gravidelor din 2013 și 2014.

Detalii la numărul de telefon: 0743-319.890.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.