Seminar despre autonomie, la Târgu-Mureș Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 56 Vizualizări

Seminar despre autonomie, la Târgu-Mureș

semiFundația Culturală „Dr.Bernády György” din Târgu-Mureș organizează, în zilele de 17 și 18 septembrie, seminarul „Autonomie: Teorie şi Practică”, cu scopul de a dezbate conceptul de autonomie în România secolului 21, de la teorie la practică. La dezbatere, sunt invitați să ia parte reprezentanți de seamă ai societății civile și ai mediului academic.

Președintele Fundației Culturale „Dr.Bernády György”, deputatul Borbély László, a transmis, joi, 17 septembrie, că despre autonomie se discută de 25 de ani în România, iar seminarul este un dialog cu societatea română. „Despre acest subiect discutăm de 25 de ani în societatea din România și eu cred că mai avem de discutat în perioada următoare. Acest seminar este al dialogului cu societatea română, cu reprezentanți de seamă ai societății civile și ai mediului academic. Nu discutăm neapărat despre autonomia care se referă la comunități etnice, ci despre autonomie în general. În decembrie 1989, foarte mulți am crezut că lucrurile se vor schimba radical și se vor rezolva aceste probleme într-un termen cât de cât acceptabil pentru societatea românească. (…) Eu cred că toate minoritățile naționale au înțeles în acești 25 de ani unele concepte care țin și de autonomie, și de statul de drept. Tema acestui seminar este dată de aceste forme de autonomie și unde suntem acum în România, cum concepem aceste forme de autonomie și, evident, referindu-mă în mod special la autonomia teritorială a unor comunități, avem un proiect de lege în acest sens finalizat, avem un proiect de lege care ține de autonomia culturală și e de 10 ani în Parlament și nu există voința politică să se adopte. Avem și Convenția cadru pentru minorități și carta limbilor regionale și minoritare”, a precizat Borbély László.

Acesta a mai afirmat că mesajele formulate în cele două zile de dezbateri trebuie transmise mai departe. „Eu sunt convins că cei prezenți azi și mâine vor prezenta, în primul rând, aspectele științifice sau pe baza experienței lor și putem avea o discuție pe care am avut-o deja în două seminarii, în februarie și martie, despre problematica minorităților naționale, nu neapărat aceste concepte de autonomie teritorială. Este important să transmitem mai departe mesajele care se formulează aici”, a arătat Borbély László.

„Suntem buni în teorie, dar problema se pune în practică”
Președintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, a precizat că nu trebuie făcută o confuzie între drepturile minorităților autohtone și drepturile celor care vin și caută un rost în Uniunea Europeană, făcând referire la situația imigranților. „Se pune problema dacă actualul context european, geo-politic, tot ce se întâmplă în jurul nostru și cu fiecare stat din Uniunea Europeană este un context potrivit pentru a discuta despre minorități, despre drepturile lor, despre preocupările și dezideratele lor, în cazul nostru despre dezideratele comunității maghiare din România. Nu este acceptată nicio confuzie în ceea ce privește drepturile minorităților autohtone și drepturile celor care vin și caută un rost în Uniunea Europeană, dar sunt convins că cea mai mare problemă în acest moment este valul de xenofobie, naționalismul care apare în mai toate statele din zona noastră, zona est-europeană și nu numai. Eu zic că suntem buni în teorie, dar problema noastră e ce se întâmplă în practică și nu numai legat de autonomie sau de diferite modele de autonomie, practica ne omoară. Ce se întâmplă cu drepturile obținute, ce se întâmplă cu parcursul României în această perioadă de 25 de ani, de unde am plecat, ce am făcut și cam unde suntem în acest moment este pentru mine poate mai important decât a da un răspuns la acea întrebare: ce șanse are orice autonomie în 2015, 2016 în România?”, a transmis Kelemen Hunor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE