Home / Administratie / Bugetul comunei Corunca, atacat în contencios administrativ

Bugetul comunei Corunca, atacat în contencios administrativ

Distribuie

112Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a atacat în instanţă, la Secţia Contencios Administrativ a Tribunalului Mureş, hotărârea prin care Consiliul Local al comunei Corunca a aprobat, în luna februarie 2015, bugetul localităţii pentru anul în curs, în valoare de 10.489.000 lei, adică aproximativ 2,3 milioane euro.

Aspecte de nelegalitate constatate de juriştii Prefecturii

Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, că instituţia pe care o conduce a sesizat mai multe aspecte de nelegalitate cu privire la hotărârea prin care Consiliul Local al comunei Corunca a aprobat, în februarie 2015, bugetul localităţii pentru acest an. „Am atacat în contencios administrativ hotărârea de adoptare a bugetului comunei Corunca pentru că în urma verificării legalităţii de Consiliu Local Corunca privitoare la adoptarea bugetului local pe anul 2015 au fost constatate aspecte de nelegalitate, şi anume nu au fost respectate cele 15 zile obligatorii înainte de adoptarea hotărârii, adică proiectul de hotărâre trebuia afişat cu 15 zile înainte de adoptare. De asemenea, nu a fost respectat termenul de contestare după afişare. Acestea au fost motivele pentru care am contestat-o. Bineînţeles, înainte de a contesta-o în contencios administrativ am notificat Primăria comunei Corunca care avea posibilitatea să revină, cu respectarea paşilor legali. N-a făcut-o, hotărârea de Consiliu Local se află în contencios administrativ, aşteptăm pronunţarea instanţei”, a precizat prefectul Lucian Goga.

113

Daniel Cheşa, sesizare cu 600 de semnături

Cazul a intrat în atenţia juriştilor de la Prefectura Mureş după ce Daniel Cheşa, consilier local din Corunca, a făcut mai multe sesizări în legătură cu adoptarea bugetului localităţii. “Cei de la Prefectură au atacat hotărârea privitoare la adoptarea bugetului în contencios administrativ datorită sesizării noastre, de 40 de pagini, cu 600 de semnături. Bugetul acesta a fost atacat pentru că a fost făcut iresponsabil, preferenţial, cu încălcarea legii şi fără niciun fel de transparenţă. Practic, procedura aceea de 30 de zile în dezbatere publică nu a fost respectată deloc. A fost public cam cinci zile, nu s-a discutat în comisii şi toate investiţiile sunt preferenţiale, doar pentru zona electoratului UDMR”, a afirmat, penru cotidianul Zi de Zi, Daniel Cheşa. “Amendamentele propuse de mine despre buget nu s-au discutat în şedinţă, mi s-a spus că se vor discuta într-o altă şedinţă. Mi se părea ineficient să cheltui 20% din buget pentru o singură investiţie, înfrumuseţarea centrului comunei, în condiţiile în care sunt încă străzi asfaltate, fără trotuare, fără apă…”, a completat Daniel Cheşa.

Consilierul liberal a mai dezvăluit că deşi a purtat neocieri cu conducerea Primăriei Corunca în vederea realizării unor investiţii cum ar fi extinderea rețelelor de apa și canalizare în străzile publice care încă au nevoie, extinderea iluminatului public, modernizarea drumurilor în zonele noi ale comunei, amenajarea șanturilor și multe alte proiecte cuprinse în peste 15 amendamente depuse, consilierii UDMR nu au ţinut cont de acestea. “Noi nu am cerut anularea hotărârii, ci revocarea. Am notificat cum spune legea Primăria şi din acest punct de vedere doamna primar a fost bine intenţionată, în sensul că eu am fost iniţiatorul amendamentelor, cu susţinerea altora. Procedura de contestare a bugetului am condus-o eu şi am ajuns la o concluzie. Am fost convocat într-o data anume să stăm de vorbă şi să discutăm condiţiile în care eu aş putea să renunţ la contestarea bugetului. Şi am şi încheiat împreună o minută, eu cu doamna primar, în care s-a discutat ce investiţii vor fi făcute şi în alte zone decât ale electoratului dânsei. Am convenit câteva proiecte care acopereau toate zonele comunei şi la prima şedinţă de consiliu de după întâlnire, domnul Nagy Marton şi consilierii UDMR nu au vrut să ţină cont de minuta aceea. Şi atunci am mers mai departe cu contestarea bugetului. Noi am fi evitat treaba aceasta dacă s-ar fi repus în discuţie în Consiliu, cu respectarea procedurii. S-ar fi amânat practic cu o lună şi ceva adoptarea bugetului”, a afirmat Daniel Cheşa.

aaa

Takacs Olga, primarul care se ascunde de presă?

În prezent, Consiliul Local al comunei Corunca are următoarea structură: Nagy Martin (UDMR), Barabas Levente (UDMR), Erdos Balizs Zoltan (UDMR), Pap Eniko Erzebet (UDMR), Szekely Sandor (UDMR), Takacs Szabolcs (UDMR), Elvira Oltean (PSD), Aurelian Moldovan (PSD), Victor Mircea Macaveiu (UNPR), Levente Teglaş (UNPR) şi Daniel Cheşa (PNL).

Contactată vineri, 18 septembrie, în jurul orei 12.00, atât telefonic cât şi prin SMS, pentru a-şi exprima un punct de vedere vis a vis de cele întâmplate, primarul comunei Corunca, Takacs Olga, nu a dat curs favorabil demersului cotidianului Zi de Zi. La fel a procedat şi Keserii Katalin Gyongyi, secretarul comunei Corunca…


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

0 comentarii

  1. Sint curios ce se intimpla in cazul in care instanta respinge actiunea prefectului.Cine raspunde de efectele suspendarii hotaririi,deoarece Uat-ul functioneaza cu 12%din buget?Dupa opinia mea , demersul prefecturii este o prostie , deoarece in cazul unui esec ,cred ca se va lasa cu plingeri penale si comisii de disciplina.

  2. Este de apreciat interventia d-lui viceprimar Takacs Szabolcs pentru a lamuri motivul nerespectarii procedurii de aprobare a bugetului comunei Corunca dar in virtutea principiului ” Audiatur et altera pars ” adica sa ascultam si parerea celuilalt, as avea ceva de adaugat.
    Termenul limită de aprobare a bugetelor locale este stabilit prin Legea 273/2006 la maxim 45 de zile de la publicarea bugetului de stat în Monitorul Oficial. Data publicarii Bugetului Romaniei in MO a fost 30 dec 2014.
    In cazul în care autorităţile deliberative nu aprobă proiectele bugetelor locale în termenul de 45 de zile, direcţiile generale ale finanţelor publice dispun sistarea alimentării cu cote, respectiv sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi cu transferuri consolidabile, până la aprobarea bugetului de către autoritatea deliberativă. In această situaţie, din bugetele locale se pot efectua plăţi numai în limita celorlalte venituri încasate, în principal venituri proprii.
    Asadar bugetul comunei Corunca trebuia adoptat pana in data de 15 februarie 2015.Pentru ca sumele defalcate de la bugetul de stat intarziau Bugetul comunei Corunca trebuia alcatuit si adoptat fara aceste sume repartizate ca venituri . Nu poate sta blocat un buget de peste 10 milioane de ron in asteptarea a 270.000 ron de la Guvern, dar nici nu poate fi incalcata procedura de aprobare. Aceste sume puteau fi introduse in buget ulterior printr-o rectificare de buget.
    Asadar domnule viceprimar argumentele dumneavoastra nu au temei legal.V-am repetat si in sedinta de consiliu in care s-a aprobat bugetul ca incalcati legea. Prefectura v-a solicitat sa REANALIZATI proiectul de hotarare privind aprobarea bugetului dar arogantul NAGY MARTON a refuzat pe motiv ca in Corunca nu comanda PREFECTURA.
    Am repetat de mai multe ori ca este inadmisibil ca persoane fara pregatire de specialitate sa poata obtine in urma unui vot functii de conducere si sa dispuna dupa bunul plac cheltuirea a milioane de euro.
    A venit vremea ca alesii locali sa traga cu ochiul si la textele de lege nu numai la propriile interese.
    Daca instanta va admite cererea de anulare a bugetului comunei Corunca veti fi nevoiti sa returnati toti banii achitati in acest an de la bugetul comunei plus penalitatile de intarziere.

  3. Cu tot respectul fata de publicatia cotidianului,,Zi de Zi” ca viceprimar al Comunei Corunca as avea cateva precizari in legatura cu acest articol.Afisarea cu 15 zile inainte de adoptarea hotararii Consiliului Local nu a fost posibil din cauza ca pe data de 29. 01. 2015 – s-a primit ultima repartizare a sumelor din unele venituri ale Statului(zi de joi),pe data de 30.01(vineri)s-a finalizat proiectul de buget iar in data de 02.02(luni)2015 a fost afisat.Este bine de stiut ca pina in momentul in care suma totala nu e cunoscuta nu poti finaliza proiectul de buget. -Referitor la acest fapt as fi foarte curios ca din Jud.Mures care Primarie s-a incadrat intocmai in aceste criterii.-Poate reusiti sa faceti investigatii si in cazul daca se constata acest fapt si la alte primarii,sa anuntati Prefectura sa atace in contencios administrativ si bugetul acestora. Cu deosebita consideratie Takacs Szabolcs I. viceprimar Corunca.

  4. Foarte bine a procedat si consilierul local si prefectura. Unii alesi locali considera ca au dreptul sa faca ce vor in localitatile in care „domnesc”. Unii cocheteaza cu puscaria si tot nu se abtin de la manevre. SA SE APLICE LEGEA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.