Dacă politica ne desparte, muzica ne apropie Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 184 Vizualizări

Dacă politica ne desparte, muzica ne apropie

111O mare pestriță de oameni veniți din mai multe județe ale Transilvaniei – inclusiv din Mureș – se putea observa luni seara în fața Sălii Polivalente din Cluj-Napoca, locație care a găzduit începând cu ora 21.00, spectacolul oferit de Ansamblul Aleksandrov din Federația Rusă, ansamblu în componența căruia intră – alături de trupa de balet – și renumitul Cor al Armatei Roșii. Spectacolul este parte din cadrul unui turneu european realizat de acest ansamblu cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Gafe impardonabile…, dar o muzică de excepție

Dincolo de discutabila acustică a sălii, dar mai ales de impardonabilele gafe ale organizatorilor români – peste 40 de minute întârziere și nicio explicație în acest sens, accesul în sală pe doar două uși din cele șase existente – trebuie însă spus că spectacolul a fost unul de excepție. La un moment dat s-a aplaudat prelungit, dar s-a și cântat în picioare. Spectatorii au fost astfel alături de coriștii. Un fir nevăzut – indus de acodurile muzicale, dar și de interpretările extraordinare ale soliștilor – ne-a făcut să ne apropiem unii de alții, prin muzică. O muzică selectată atent și interpretată atât în limba rusă, cât și în engleză, franceză și italiană. O dată în plus, am realizat faptul că nu există bariere lingvistice, iar dacă politica ne desparte deseori, muzica este, cu siguranță, cea care ne poate apropia. A fost un spectacol de excepție, de unde iubitorii de muzică bună am ieșit mai bogați cu un sentiment, mai senini și tonifiați, chiar dacă drumul înapoi spre casă s-a încheiat târziu în noapte, iar orele de somn au fost puține înainte de începerea serviciului.

O carte de vizită impresionantă

Înființat în 1928, Ansamblul Aleksandrov este, astăzi, parte incontestabilă din istoria muzicală a Rusiei și este cunoscut în toată lumea prin interpretările sale de excepție, de o mare finețe, fiind încadrat cu artiști deosebiți, de o extraordinară valoare interpretativă și care excelează prin înzestrare vocală și capacitatea de a transmite mari emoții publicului spectator. Fondatorul acestui ansamblu a fost generalul Aleksandr Aleksandrov, artist emerit al poporului, compozitor și profesor la Conservatorul Ceaikovski din Moscova. Ansamblul are o carte de vizită impresionantă din care nu lipsesc concerte, precum cel de la Vatican (2004), la sediul NATO de la Bruxelles (2007), precum și lungul turneu pe care l-a întreprins în peste 60 de țări din Europa, Asia, Africa și America (2008).

Nicolae BALINT

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE