Home / Agricultura / Serele Dalin, gustul românesc al succesului

Serele Dalin, gustul românesc al succesului

Distribuie

DSC_1701-1 (1)În 2010 pornea la drum o afacere cu totul inedită în zona municipiului Reghin, cunoscută sub numele de Serele Dalin. Povestea roşiilor crescute în serele din comuna Breaza porneşte, paradoxal de la afacerea cu mobilă a familiei Cotoi, Mobila Dalin din municipiul Reghin.

Cum rumeguşului şi altor deşeuri din lemn trebuiau să li se găsească o utilitate, cei din familia Cotoi s-au gândit că ar fi numai bune pentru a genera o afacere, care să fie scutită de costurile întreţinerilor legate de încălzire. Aşa se face că s-a ajuns la ideea serelor pentru producerea roşilor. „Ideea acestei afaceri a prins cotur în 2010. Cum familia deţine şi fabrica de mobilă, Mobila Dalin, existau foarte multe deşeuri de lemn şi rumeguş. E o problemă când nu ai la ce le folosi, şi principalul cost într-o afacere de producţie cum sunt serele este încălzirea. Atunci am zis că e o idee bună să valorificăm ce nu se putea folosi la fabrica de mobilă. Iniţial am dorit să mergem pe segmentul florilor, am văzut un reportaj la televizor cu aşa ceva, ne-am documentat puţin , dar până la urmă am zis că totuşi e mai bine cu legume”, afirmă Călin Cotoi, administratorul Serelor Dalin. Ideea prinzând contur, a urmat găsirea locaţiei, şi derularea efecticvă a afacerii. Locul ales a fost comuna Breaza, unde Serele Dalin se întind pe o suprafaţă de două hectare şi jumătate. „Locaţia din Breaza am ales-o să fie aproape de Reghin, o comună destul de mare, cu forţă de muncă. Nu o puteam face nici în oraş, iar la Breaza am găsit teren comasat suficient pentru a ne putea desfăşura activitatea. Iniţiam am dorit să facem un proiect pe fonduri europene, dar am am renunţat, nu s-a putut. Cauza a fost birocraţia prea mare, plus că în acel an tocmai s-a schimbat legislaţia, condiţiile pentru obţinerea creditului. Trebuia să ai peste 50 % din veniturile anului anterior din agricultură, iar noi neavând o astfel de activitate, am renunţat la proiect”, a menţionat Călin Cotoi.

Salata, cel mai nou produs

DSC_0656Afacerea pusă pe picioare avea să se axeze ân principal pe producţia de roşii, cultivate în trei sere. Recent, producţia s-a diversificart, castraveţii şi salată fiind produse în serele de la Breaza. „Prima producţie de roşii am început-o pe 1 mai, 2012. Atunci am recoltat primele lăzi de roşii. Am reuşit o producţie anuală de 50 de kilograme pe metru pătrat. Pe cei 12.000 mp cât însumează întreaga suprafaţă cultivată cu roşii. În ce priveşte producţia de castraveţi, suntem în primul ciclu de producţie. Am construit sera în această iarnă, în primăvară am plantat, dar rezultatele nu au fost cele scontate. Din această cauză anul viitor nu vom mai pune castraveţi, ne vom axa doar pe producţia de roşii. Avem deja experienţă la această cultură, ştim să producem mai mult, şi ne vom axa pe roşii. Avem în producţie cultura de salată, o seră micuţă, experimentală, unde învăţăm să producem salată. Prin nouă seră de 4.500 mp care va fi construită în acest an ne vom tripla producţia de salată care o avem la momentul de faţă, de 8.000 buc. pe săptămână. Iarna producţia va fi ceva mai mică, undeva la 5.000, dar vara ajunge la 10.000”, a subliniat managerul Serele Dalin.

Pas spre supermarketuri

DSC_1821_p1 (1)Pentru a putea accede pe piaţa de profil, în marile supermarketuri, e nevoie în primul rând de o producţie pe măsură, care să aibă la bază tehnologii avansate. Iar Serele Dalin nu fac excepţie în această privinţă, tehnologia serelor hridoponice, tratamentele naturale pentru combaterea dăunătorilor , fiind doar două din cauzele care au dus la prezenţa roşilor Dalin în marile supermarketuri. „În ce priveşte vânzarea, noi lucrăm cu trei supermarketuri. La început, în primul an nu am lucrat cu ele, ziceam atunci că e imposibil de intrat în supermarketuri. Aşa am lucrat cu micii comercianţi, en gro-urile mai mici, mai mari, din Reghin, Târgu-Mureş, Bistriţa . Ne-am descurcat, dar ne-am dat seama că nu e chiar atât de greu să intri în supermarketuri. Nu a fost ceva de pe o zi pe alta, dar încet am ajuns să colaborăm cu trei mari supermarketuri”, a menţionat Călin Cotoi.

În pas cu cerinţele pieţei europene

Principala preocupare pentru Serele Dalin este creşeterea productivităţii, prin preluarea reţetelor de succes de afară şi adaptate condiţiilor climaterice existente la noi. „Încă nu pot spune că suntem mulţumiţi sută la sută, deoarece se pot obţine producţii şi mai mari . Noi tot timpul ne documentăm, participăm la seminarii. În acest sens am fost în Olanda, Belgia, Croaţia, demersuri prin care încercăm să creştem producţia. Avem chiar şi un specialist din Belgia, un consultant care vine la noi tocmai pentru a găsi soluţile cele mai eficiente pentru creşterea productivităţii. Când vezi o cultură în Olanda, spui că e ok, dar la noi clima e alta, şi nu poţi obţine niciodată la noi o producţia ca în Olanda. Clima de la ei e mult mai potrivită, în special vara. Nu au temperaturile ridicate cum sunt la noi. Cu toate acestea încercămn să adaptăm şi noi ce fac cei din afară, pentru a fi cât mai eficienți”, a spus Călin Cotoi.

Dăunători de tot felul

DSC_6693 (1)În agricultură nimic nu e sigur, la fel şi într-un business cum e cel cu producerea de legume. Fluctuaţia preţurilor, face ca afaceraea să fie în aşa fel chibzuită pentru a rezista pe piaţă. La toate acestea se adaugă şi lipsa de fair play din partea unor producători dezinteresaţi total de regulile unui business corect şi cinstit. „Sunt optimist de când mă ştiu dar încep să mai pierd din acest optimism. Am fost optimist că o dată cu scăderea TVA va fi mai bine, dar din păcate e mai rău, ca şi preţ, nu ca şi vânzare. Preţul de vânzare a scăzut. Nu mă aşteptam să scadă, poate un pic să crească, dar nu a fost aşa. Plus că sunt mulţi producători din bazinele legumicole cunoscute, Matca, Balta Doamnei, care încă lucrează la negru. Este o problemă foarte mare. Nu ştiu aceştia ce fel de taxe plătesc, dacă le plătesc, şi nimeni nu le are baiul. Problema şi mai mare este dată de faptul că ei fac o agricultură după ureche. Tratamentele care le fac la plante practic ne otrăvesc. De exemplu musculiţa albă de seră, un dăunător foarte periculos care, azi îl stropeşti cu o substanţă, mâine trebuie să dublezi doza. Insecticidele sunt foarte periculoase, plus că nu prea se fac analize. În ceea ce ne priveşte avem o combatere biologică cu insecte. Folosim alte insecte care parazitează sau mănîncă insectele dăunătoare. Sunt scumpe, dar eu nu pot să-mi permit să stropesc cu o substanţă interzisă, să ajung să facă cineva o analiză şi să dau faliment. La cel care produce în solarii, cine ştie dacă roşile au fost stropite. Ce li se întâmplă acestora dacă sunt prinşi ?, s-a întrebat Călin Cotoi.

Gustul dulce acrişor, specific românesc

IMG_3044 (1)Până să aflăm un eventual răspuns, consemnăm un business de succes pe meleagurile reghinene, pornit din dorinţa de a recicla rumegușul rezultat în urma producerii mobilei, valorificat şi transformat într-o afacere cu gust sănătos şi românesc. „Serele Dalin este unul dintre cei care se străduiesc să aducă pe piaţa românească cele mai gustoase roşii. Gustul dulce acrişor specific românesc şi corpul suculent sunt garanţia înaltei calităţi pe care echipa noastră de specialişti o menţine la înalte standarde, lucru de care noi suntem mândri, iar clienţii noştri mulţumiţi”, a conchis Călin Cotoi.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Servicii de cantină socială achiziționate de Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș

Distribuie Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș, în calitate de autoritate contractantă, anunță operatorii economici …

0 comentarii

  1. Felicitari si mult succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.