25 de ani de SMURD în România: cine salvează o viață, salvează o lume întreagă! Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 371 Vizualizări

25 de ani de SMURD în România: cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!

125 de ani de la înființarea celui mai dotat sistem de medicină de urgență din Europa, a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, au fost sărbătoriți, vineri, 25 septembrie, la Târgu-Mureș, printr-o expoziție tehnică a SMURD, o ceremonie impresionantă în centrul municipiului în cadrul căreia s-a predat drapelul de luptă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Mureş şi o defilare a forţelor SMURD. Pe lângă detaşamentele din fiecare judeţ al României, la sărbătoare au luat parte și pompierii din Scoţia, Franţa şi Republica Moldova. În premieră, corul armatei a interpretat imnul SMURD, imn compus în urma unui concurs desfăşurat în luna august. Ziua SMURD s-a încheiat în haine festive, la Gala SMURD 25 de ani, în cadrul căreia au fost premiaţi toţi cei care de-a lungul anilor au contribuit la dezvoltarea SMURD.

2Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Jean-Hubert Lebet, al Marii Britanii, Paul Brummell, şi al Germaniei, Werner Hans Lauk, au primit diploma şi placheta de onoare SMURD pentru contribuţia adusă de statele lor la dezvoltarea acestui serviciu în România. Pe lângă cei trei ambasadori participanţi la ceremonii, au mai primit placheta de onoare şi preşedintele României, Klaus Iohannis, Ambasada Franţei la Bucureşti, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, o serie de foşti miniştri ai sănătăţii şi secretari de stat, precum şi numeroase personalităţi locale care s-au implicat în susţinerea SMURD.

Mai mult decât o meserie. O vocație!
Fondatorul SMURD, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a mulţumit tuturor celor care au crezut în ideea lansată de el şi de o echipă de medici tineri, în 1990, la Târgu-Mureş. „Pentru noi, ce se întâmplă astăzi este de o importanță maximă, pentru că noi sărbătorim, de fapt, 25 de ani de muncă în echipă, ca să ajungem unde este SMURD-ul astăzi și nu numai SMURD-ul, ci întregul sistem de urgență. S-a început cu o mașină, cu niște nebuni, printre care doctorul Boeriu, care au acceptat să se implice și au rămas așa până în ziua de astăzi. De la o mașină am ajuns la un sistem pe o țară întreagă. Acest lucru nu putea să aibă loc dacă nu-i aveam pe cei care au crezut la început, cei care au sprijinit, cei care au văzut, au început să creadă și au sprijinit mai departe și aici vorbesc de toți care au participat, fie că sunt oameni care ne-au sprijinit chiar și cu un gând bun, fie voluntari sau oameni care ne-au sprijinit din pozițiile lor politice și care au continuat și ne-au permis să ajungem unde suntem printr-un sprijin foarte important la nivel guvernamental. Colaborăm cu multe instituții ale statului: Ministerul Apărării Naționale, Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, Serviciul de Telecomunicații prin 112, Sistemul de Telemedicină, Serviciile de Ambulanță. Astăzi, sunt prezenți și oaspeți străini fără de care nu puteam continua în primii ani și probabil că fără ei n-am fi ajuns la calitatea pe care o avem astăzi. E o recunoaștere, o mândrie, o asociere. Un proiect început în anul 1990 fără a fi planificat să ajungă unde e azi a ajuns de fapt unde este în ziua de astăzi”, a transmis dr. Raed Arafat.

3Cum arată astăzi SMURD
Dacă în anul 1990 erau trei intervenții pe zi, astăzi, după 25 de ani, sunt peste 1.100 de intervenții pe zi a echipajelor SMURD terestre și aeriene și 280 de echipaje gata să intervină în orice moment din zi și din noapte. „De la trei intervenții pe zi, în 1990, pentru o singură echipă care era în Târgu-Mureș, în 1993 a ajuns în Bihor și Sibiu, în 1994 la Cluj, în 1997 în Dolj și Timiș și numărul intervențiilor a crescut încet. Astăzi, vorbim de peste 1.100 de intervenții pe zi a echipajelor SMURD terestre și aeriene. Mai mult, dacă la început vorbeam de echipe de terapie intensivă mobilă, cu medic la bordul mașinii, acum vorbim de echipe aeriene de salvare cu medic, cu elicoptere, cu avioane, dar vorbim și de echipajele de prim ajutor, care au făcut o diferență majoră de când au intrat, primul echipaj intrând în 2001, la Mureș, în Ibănești, după care în alte locații din județul Mureș și primul județ care l-a preluat ca idee a fost județul Sibiu, la Dumbrăveni. Acum, vorbim de peste 280 de echipaje în fiecare 24 de ore gata să intervină la orice caz, cu oameni pregătiți să resusciteze, să intervină, să facă tot ce trebuie până ajung cu bolnavul la spital sau până predau bolnavul unui medic. Toate aceste schimbări au făcut un singur lucru: să ne aducă mai aproape de populație și să crească încrederea populației în noi, care ne face să fim mândri și obligați, să nu lăsăm niciodată ștacheta să coboare, ci să se ridice din ce în ce mai mult”, a afirmat dr. Raed Arafat.

5Locuitorii României, alături de SMURD
Acesta a amintit de sprijinul pe care SMURD l-a primit de la început de la locuitorii acestei țări, care au donat bani și astfel s-a putut achiziționa prima ambulanță și ulterior primul avion. Arafat a spus că SMURD datorează, în aceste momente de sărbătoare, tuturor un singur cuvânt, acela fiind „mulțumesc”. „Populația ne-a sprijinit prin diferite modalități, fie sprijin moral, fie prin redirecționarea celor 2% prin Fundația pentru SMURD, prin alte mecanisme. Am achiziționat prima mașină adevărată de terapie intensivă prin chetă publică în județul Mureș, în 1997 – 1998, și când am reușit, în trei luni, să avem donați din partea populației aproape 100.000 de dolari. Avionul SMURD este cumpărat din 2% de către populație prin Fundația pentru SMURD și care este operat de Ministerul de Interne pentru deservirea populației și la care s-a adăugat al doilea avion donat de către domnul Țiriac”, a spus dr. Raed Arafat.

11Prioritățile SMURD pentru perioadă următoare
Arafat își dorește, în continuare, implementarea echipajelor de prim ajutor în zonele rurale, creșterea nivelului calitativ a asistenței medicale de urgență, precum și o dotare mai bună. „În următorii 25 de ani, mă văd cu un SMURD mai complet, un sistem de urgență mai complet, un sistem integrat care acoperă absolut toată România, zonele rurale să fie acoperite, calitate mai bună, dotare mai bună. Sunt convins că vom face aceste lucruri. Continuăm implementarea echipajelor de prim ajutor, mai ales în zonele rurale, dar și a echipajelor de terapie intensivă mobilă în județele în care nu avem încă. Foarte important, creșterea nivelului calitativ a asistenței medicale de urgență”, a explicat fondatorul SMURD.

4Ce greutăți au fost întâmpinate
Coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe din cadrul SMURD Târgu-Mureş, dr. Cristian Boeriu, a spus că una dintre greutățile întâmpinate în decursul celor 25 de ani de SMURD a fost mentalitatea. „În acești ani, au fost mai multe elemente grele, printre care se numără și mentalitatea și îmi aduc aminte de problemele pe care le-am avut în special la începuturi, în primii 10 ani, când SMURD-ul nu exista ca SMURD, cel puțin în primii cinci ani. Exista doar o idee, existau două mașini care se plimbau prin județul Mureș, dar fără să aibă un cadru legal foarte clar și din această cauză noi am fost de foarte multe ori atacați, cu toate că în anul 1993, printr-un Ordin de ministru, s-a înființat un centru pilot pentru asistență medicală de urgență la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Mureș”, a precizat dr. Cristian Boeriu.

8Nicolae Bănicioiu: „Tatăl meu a făcut parte din proiectul SMURD”
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat că tatăl său a făcut parte din proiectul SMURD, iar acum se bucură că poate, la rându-i, să contribuie la dezvoltarea acestui sistem. Ministrul a vorbit și despre performanța SMURD, adică peste 1.100 de intervenții în 24 de ore. „Am auzit din fragedă tinerețe de ceea ce face doctorul Arafat. Tatăl meu a fost parte din proiectul SMURD la începuturi și mă bucur că și eu, la vremea mea, am reușit să contribui la dezvoltarea acestui sistem. Cred că doctorul Arafat a făcut un lucru extraordinar. Astăzi, SMURD înseamnă 1.100 de intervenții în 24 de ore, ceea ce este extraordinar și preia foarte mult din cazurile care altfel s-ar duce la Ambulanță și ar fi supraaglomerat, deci practic împreună cu Ambulanța reprezintă piatra de temelie a sistemului de urgență românesc și îi urez să aibă alți 25 de ani cât mai fructuoși, cu dezvoltare, cu echipamente cât mai bune, să aibă mai multe elicoptere, mai mulți voluntari și cât mai mult personal”, a precizat Nicolae Bănicioiu.

6Legătura cu comandamentul NATO
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a precizat că zilele trecute, dr. Cristian Boeriu a reușit, în premieră, pe sistemul de telemedicină, să ia legătura cu un comandament NATO, putând comunica astfel date medicale, făcând schimb de informații exact așa cum s-ar putea întâmpla într-o situație reală. „Este o poveste frumoasă care a devenit realitate, s-a născut în 1990, la Târgu-Mureș, la secția ATI, condusă pe atunci de profesorul Chiorean. Medici tineri, studenți la medicină, pompieri tineri au avut această idee de a înființa sistemul de urgență în România și entuziasmul lor și mai ales al doctului Arafat a făcut dintr-o poveste frumoasă, dintr-un vis frumos un serviciu public foarte apreciat de români și un serviciu public foarte apreciat în Europa. De la Opelul doctorului Arafat, care a fost prima salvare a SMURD-ului, iată că s-a ajuns la un sistem integrat, un sistem militar civil, care este gata 24 de ore din 24 să intervină în interesul cetățenilor atunci când este nevoie. Mai mult, lecțiile învățate, ideile și conceptele seriviciului român de urgență au devenit bune practici pentru sistemele militare civile din Europa și chiar au fost preluate de NATO. Zilele trecute, în premieră, doctorul Boeriu, pe sistemul de telemedicină, a fost în legătură cu un comandament NATO și a putut comunica date medicale, s-a făcut schimb de informații, așa cum s-ar întâmpla într-o situație reală, când un militar este rănit într-un teatru de operații și din centrele medicale, din spitale, pe baza evaluărilor făcute de către medicii din teren, se pot stabili diagnostice și tratamente”, a transmis Mircea Dușa. Viceprim-ministrul pentru securitatea națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia acestui eveniment. Acesta a spus că în acești 25 de ani România a evoluat foarte mult, fiind țara performanțelor, un pilon de securitate și stabilitate.

9

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE