Trei faze prin care au trecut farmaciștii în 25 de ani. Care e profilul farmacistului viitorului Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 627 Vizualizări

Trei faze prin care au trecut farmaciștii în 25 de ani. Care e profilul farmacistului viitorului

1Peste 500 de farmaciști înscriși, 29 de lucrări din domenii foarte variate și invitați din județele Bistrița-Năsăud, Bacău, Buzău, Covasna, Harghita, Iași, Neamț, Satu Mare și Timișoara. Așa arată a treia ediție a Conferinței Farmaciștilor Mureșeni, un eveniment organizat de Colegiul Farmaciştilor Mureş şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali, filiala Mureş, și care se desfășoară astăzi și mâine, la Târgu-Mureș.

Conferinţa și-a propus să contribuie la consolidarea şi creşterea gradului de pregătire profesională a farmaciştilor cu practică în sectorul public, de spital, în distribuţie, în producţia de medicamente, în învăţământ sau marketing-management. Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Mureș, Marius Cherecheș, a făcut, vineri, o trecere prin cei 25 de ani de democrație și de economie de piață, pentru a prezenta ideile din trecut și cum vor arăta farmaciștii și ideile viitorului. Acesta a spus că anii 1990 au fost anii farmaciștilor curajoși, care și-au luat soarta în mâini și au avut curajul să treacă într-o zonă privată. „Încep cu anii 1990, despre care spun că au fost anii farmaciștilor curajoși, pentru că profesia de farmacist a fost printre primele profesii private într-o mare parte. În 1991, foarte mulți farmaciști au avut curajul, suportul și o mică nebunie ca să-și ia soarta în mâini, să treacă într-o zonă privată, să renunțe la un post călduț la cine știe ce oficiu, să-și riște averea pe care o puteau avea, căci totuși era o vreme în care nu era la modă să ai bani, și să înceapă o afacere privată. La începuturile carierei mele, am lucrat cu doamna farmacistă Mioara Șipoș și am fost fascinat și impresionat de curajul pe care ea l-a avut, ca pentru o perioadă lungă de timp, până prin anii 2000, să trăiască cu toată averea ei în bancă, într-o perioadă în care inflația era constant peste 100% și efectiv a avut curajul să creadă în capacitățile ei, în posibilitatea ei de a crea valoare și a reușit. Am aceeași părere foarte bună despre toți farmaciștii care au făcut acest lucru în perioada respectivă. Mai mult decât atât, acei farmaciști curajoși au fost modele cel puțin pentru generația mea. Noi eram la vremea respectivă proaspeți absolvenți, nu știam nimic și am învățat de la acei farmaciști curajoși. A fost generația care a marcat anii 1990”, a precizat Marius Cherecheș.

2Farmacistul oportunist – modelul anilor 2000
Anii 2000 au fost anii farmaciștilor oportuniști, care s-au îmbogățit și și-au schimbat statutul, care au fost suficient de antreprenori ca să obțină cele mai multe avantaje de natură comercială de la distribuitori și de la producători.
„Anii 2000 au adus o modificare în modul de organizare a pieței farmaceutice, în sensul în care a apărut foarte pregnant elementul comercial. Firmele de medicamente, distribuitorii, producătorii au început să-și dea seama că există un anvantaj comercial pe care pot să-l ofere și care poate face diferența și farmaciștii au mușcat din acest măr. Nu știu dacă este cea mai bună comparație, dar așa o percep eu. Au fost ani foarte buni pentru foarte mulți dintre farmaciști, au fost probabil anii de glorie, deoarece foarte mulți farmaciști au reușit să se dezvolte, să se îmbogățească, să-și schimbe destul de mult statutul și în principal au fost anii farmaciștilor oportuniști, aceia care au fost suficient de antreprenori ca să obțină cele mai multe avantaje de natură comercială de la distribuitori, de la producători, care au reușit să se dezvolte, să producă o diferență în piața farmaceutică. O mare parte dintre aceștia sunt tocmai farmaciștii curajoși de care spuneam, dar au apărut și alții mai tineri, pentru că meseria s-a deschis și generațiilor mai tinere, iar astfel aceștia împreună au profitat de posibilitatea pe care o oferea piața”, a explicat vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor Mureș.

3Farmacistul speriat, farmacistul zilelor noastre
În zilele noastre, farmacistul este speriat fiindcă este agresat de distribuitori, este controlat zilnic, are de pregătit mereu fișiere excel pentru clawback și nu știe ce i se întâmplă. „Ajungem în anii noștri. Lucrurile s-au schimbat și o mare parte din lucrurile care ne-au creat avantaje sau bucurii în anii 2000 au devenit greu de obținut. Modelul anilor de acum este acela al farmacistului speriat, pentru că nu știm ce ni se întâmplă. De multe ori, nu știm ce ni se întâmplă pentru că nu suntem noi echipați pentru ca să știm, dar de cele mai multe ori ni se întâmplă și pentru că sistem într-un sistem în care avem un cuvânt care se aude foarte firav. Farmacistul speriat are în fiecare zi un control de la cineva, în fiecare zi pregătește nu știu câte fișiere excel pentru clawback, în fiecare zi trebuie să dea mai multă sau mai puțină documentație pentru cineva, este agresat de distribuitori, de pacient și este speriat. Probabil este o fază prin care oricum această meserie trebuia să treacă”, a arătat Marius Cherecheș.

4Cum arată farmacistul viitorului
Potrivit acestuia, farmacistul trebuie să devină un profesionist mai complet și să aibă abilitățile de a integra în activitatea sa cunoștințe de altă natură, să înțeleagă cum se face aprovizionarea, să găsească soluții pentru ca farmacia lui să aibă medicamentele de care pacienții au nevoie, să înțeleagă bine marketingul farmaciei, să știe cum să atragă pacienții în farmacia lui, să aibă o foarte bună înțelegere a modului în care își recrutează personalul și îl crește. „Ce se va întâmpla în perioada următoare? Trebuie să vedem ce se întâmplă în lume. Sunt câteva forțe importante. În primul rând, statul are un dublu rol în piața farmaceutică: autoritate de reglementare și cel mai mare client al acestui sistem. Publicul nostru e reprezentat de pacienți, iar pacientul a devenit mult mai sofisficat, are acces la informații, este mai educat, comunică mai ușor și este mult mai pretențios. Datorită competiției foarte mari în domeniul farmaciilor, el a învățat că are posibilitatea să aibă fițe. De foarte multe ori vedem că același pacient care bate din picior pentru că stă două minute în farmacie ca să i se elibereze o a doua rețetă, stă la bancă 15 minute ca să asculte o poveste sau nu e deloc supărat că la ora 16.00 nu mai găsește pâine la magazinul de pâine. A treia forță importantă care acționează asupra viitorului acestei meserii este legată de producători, care vor încerca să găsească canale alternative prin care să ajungă la pacient. Vedem și noi că sunt o mulțime de produse la care intervenția farmaciei este minimă. Avem o mulțime de medicamente în momentul de față pentru care marja farmaciei este undeva sub 1%. Au apărut și vor apărea și mai mult canalele de distribuție online, farmacie online, o tendință de care trebuie să ținem cont. Trebuie să ne vedem unde ne putem găsi noi locul. Trebuie să vedem în care direcții farmacistul trebuie să-și dezolte aptitudinile, cunoștințele pentru ca să se dezvolte și să prospere ca și profesionist”, a precizat Marius Cherecheș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE