Home / Invatamant / ”Arhivele și cercetarea istorică”, teme şi abordări incitante

”Arhivele și cercetarea istorică”, teme şi abordări incitante

Distribuie

111Organizată de Arhivele Naționale ale României – filiala Mureș, în parteneriat cu Universitatea ”Petru Maior” din Târgu-Mureș, Institutul de Cercetări Socio-Umane ”Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș și Asociația Arhiviștilor ”David Prodan” din Târgu-Mureș, manifestarea științifică de amploare națională ”Arhivele și cercetarea istorică” a devenit de acum una tradițională și în același timp una bine reprezentată în conștiința publică. Totodată, trebuie menționat faptul că aceasta a fost susținută material de Consiliul Județean Mureș, Primăria Târgu-Mureș și SC Herlitz România SRL.

Alocuțiuni și prezezentări de carte

Debutul acestei manifestări, de joi, 24 septembrie, ora 10.00, a fost marcat în Aula Magna a Universității ”Petru Maior” de scurtele alocuțiuni rostite de organizatori și de către reprezentanții unor instituții publice invitați la deschiderea lucrărilor. Cei circa 40 de cercetători, arhiviști și cadre didactice universitare prezenți cu această ocazie au putut audia în plen, pe lângă alocuțiunile rostite, prezentările de carte și reviste cu caracter istoric. Daniela Deteșan, Avram Andea, Liviu Boar, Giordanno Altarozzi, Anca Șincan, Ionuț Biliuță, Florin Bengean, Bogdan Bădițoiu, Monica Negru, Ilie Șandru, Ioan Lăcătușu și Vilică Munteanu, au fost cei care au prezentat aparițiile editoriale recente, respectiv cele apărute în intervalul de timp dintre ediția a XIII-a și cea de-a a XIV-a.

Tot cu această ocazie, au fost prezentate și cele două numere ale revistei ”Eroi mureșeni în Marele Război. Un secol de la declanșarea Primului Război Mondial, 1914-1918”, apariție editorială de excepție realizată de un colectiv de jurnaliști de la publicațiile Transilvania Business, Zi de Zi și Ziarul de Mureș.

Nu au lipsit, uneori, nici chiar polemicile științifice cordiale

Ulterior, în aceeași zi, dar între orele 14.30 – 19.30, Centrul Cultural Științific al Universității ”Petru Maior” din Târgu-Mureș din cadrul Complexului Weekend, a fost cel care a găzduit manifestarea propriu-zisă organizată pe două secțiuni, respectiv ”Arhivistică și istorie” și cea intitulată ”Preotul și societatea”. Prima dintre ele, la care au participat 14 arhiviști, cercetători și cadre didactice, a adus în atenția acestora cercetări recente bazate pe documente inedite, din diverse arhive din țară și străinătate, tematica fiind una deosebit de complexă, iar abordările deosebit de incitante. Și la cea de-a doua secțiune, respectiv ”Preotul și societatea”, deși tematica a fost una axată pe o direcție distinctă, clară – rolul preotului în comunitate – abordările celor 19 participanți au fost, în mod firesc, diverse și deosebit de interesante, abordări însoțite de discuții, iar uneori de adevărate polemici cordiale, de fapt ”sarea și piperul” oricărei manifestări de acest gen, însă polemici argumentate și susținute la un nivel superior de abordare.

112

”Acest eveniment este ultimul la care particip în calitate de organizator și director al Arhivelor Naționale Mureș, întrucât anul viitor, în luna aprilie, urmează să mă pensionez. Sper, la modul cel mai sincer, ca această manifestare devenită de mai bine de un deceniu o adevărată tradiție, să fie continuată de cel care va veni după mine…”

Prof.dr. Liviu Boar, director al Direcției Județene Mureș a Arhivelor Naționale

 

”Mutarea locației unde se desfășoară această manifestare de înaltă ținută științifică, de la Sovata, loc unde s-a desfășurat timp de mai mulți ani, la Universitatea „Petru Maior”, ne onorează…”

Prof. univ. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universității ”Petru Maior”

 

”Am bucuria să vă salut în calitate de coorganizator al manifestării pe toți cei prezenți la aceasta, într-un context – și trebuie să remarc acest fapt – foarte încărcat. Vedem cu toții ce evenimente cu totul excepționale se petrec în jurul nostru, mă refer la problema imigranților, problemă care va avea mari implicații și va genera mutații importante în Europa…”

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului Universităţii ”Petru Maior”

 

”Vă transmit un salut de bun venit tuturor celor prezenți, atât în numele domnului decan Iulian Boldea, care din motive obiective n-a putut fi prezent, cât și al meu personal. Constat în același timp, uitându-mă în urmă, că la mai bine de jumătate din aceste ediții am participat și eu.”

Conf. univ. dr. Giordanno Altarozzi, prodecan al Facultății de Științe și Litere din cadrul Universității ”Petru Maior”

 

”Vin la această manifestare cu multă dragoste, cu mult respect și chiar nu contează faptul că vin de la câteva sute de kilometri pentru a fi prezentă la un eveniment de înaltă ținută științifică…”

Prof. dr. Maria Berenyi, director al Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria

 

”Țin cu această ocazie să vă transmit un mesaj de bun venit din partea domnului Ciprian Dobre, președinte al Cconsiliului Judeţean Mureș, care acordă o înaltă apreciere activității pe care o desfășurați pentru valorificarea documentelor arhivistice (…), dar țin să vă urez și eu un sincer bun venit în urbea noastră…”

Dr. Monica Avram, director al Bibliotecii Județene Mureș

 

”Un salut sincer tuturor celor prezenți și care, prin cercetările lor caută să facă cunoscută în mod științific istoria, cei fără de care această știință ar ajunge să fie cunoascută doar la nivel colocvial…”

Dr. Virgil Pană, director adjunct al Muzeului Județean Mureş

 

A consemnat Nicolae BALINT

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Editura Edu din Târgu Mureș, sau o poveste despre inovație în educație

Distribuie Privind rezultatele ultimei licitații de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, organizată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.