Schimb de generaţii la Parohia Ortodoxă Sânpetru de Câmpie Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 2018 Vizualizări

Schimb de generaţii la Parohia Ortodoxă Sânpetru de Câmpie

1 (2)Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Sânpetru de Câmpie a fost duminică, 27 septembrie gazda unui eveniment încărcat de emoţie prilejuit de momentul predării ştafetei noului părinte paroh Gelu Robert Belean, ca urmare a pensionării părintelui Vasile Cerghizan, cel care a păstorit vreme de 40 de ani lăcaşul sfânt din Sânpetru de Câmpie.

Au trecut 40 de ani şi o lună de când sunt la dumneavoastră în parohie. După atâta amar de vreme, patru decenii şi o lună, plus încă patru ani în altă parte, în parohia Iclandul Mare, se cuvine să fiu slobozit la vatră. Ca atare Înalpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia a hotărît ca părintele Gelu Robert Belean să fie aceala care să păstorească de acum înainte această parohie, sper cu vrednicie, cu strădanie multă pentru a fi preotul dumneavoastră. Noi ne retragem la vatră, şi din umbră vom asista şi vom ajuta de câte ori este nevoie pentru tânărul părinte”, s-a adresat părintele Vasile Cerghizan celor veniţi la Sfânta Liturghie.

Am să rămân alături de dumneavoastră”

3Vădit emoţionat, părintele Vasile Cerghizan a mulţumit tuturor celor care l-au ajutat în misiunea sa de a sluji biserica şi credicioşii din Sânpetru de Câmpie, mulţumind în mod special Consiliului Parohial, femeilor din Comitetul Parohial, cântăreţilor bisericii, corului, epitropilor, crâsnicilor şi nu în ultimul rând sponsorilor. Au fost aduse mulţumiri lui Ioan şi Claudia Sânpetrean, Vasile Mureşan, dr. ing. Marian și Mariana Pogăcian, Oliviu Chertes, Onoriu și Rodica Coman,Vasile Feier, Ioan Micu Pogăcian, Marius Stoica, răposatului Ariton Uifălean, fost epitrop al bisericii din Sânpetru, Ioan și Saveta Crețu, Simion şi Lenuţa Simion, Ioan Radu Dan Nica Radu, Vasile şi Lucreţia Vinţeleru, Petru Chertes, regretatul Ioan Cioba din Reghin, Petru Banu, de asemenea trecut la cele veşnice, Laurenţiu şi Maricica Maşca, şi primarului Matei Canceu, „Îmi iau rămas bun de la toţi credincioşii parohiei care, cu toţii au contribuit la înfrumuseţarea acestui sfânt lăcaş. Voi continua să lucrez mai departe alături de părintele cel nou, să fiu un îngrijitor, nu un coordonator, nici poruncitor. De câte ori veţi apela la slujirea noastră comună, vă voi sta în ajutor împreună cu părintele Robert Deleanu. Mulţumesc tuturor, mulţi oameni s-au implicat la buna reuşită a acestei biserici, pe care am slujit-o 40 de ani. Doresc tuturor multă sănătate, bună înţelegere la toată lumea şi pe mai departe am să rămân alături de dumneavoastră. Dumnezeu să vă ajute, să vă binecuvânteze şi viaţă lungă să vă dăruiască tuturor”, a precizat părintele Vasile Cerghizan.

Binecuvântarea părintelui protopop Lucian Voşloban

2 (2)Printre cei prezenţi s-a numărat şi părintele Lucian Văşloban, Protopop de Luduş care, a binecuvântat numirea noului părinte paroh al bisericii, predându-i acestuia Sfânta Scriptură, Sfânta Cruce şi cheile bisericii din Sânpetru de Câmpie, nu înainte de aduce mulţumiri misiunii de patru decenii în slujba bisericii a părintelui Vasiel Cerghizan. „Meritele părintelui Cerghizan în această parohie sunt enorme, de aceea şi Înalpreasfinţitul, prin mine îşi arată recunoştinţa şi aprecierea pentru întreaga activitate depusă în slujba bisericii, 40 de ani aici la Sânprtu şi alţi patru ani la Iclandul Mare. Îi mulţumesc părintelui pentru modul în care a ştiut să ridice această parte a protopopiatului nostru. Într-adevăr biserica din Sânpetru întotdeauna a fost privită ca o mică catedrală, la care au participat în primul şi primul rând harul lui Dumnezeu şi lucrarea Lui, şi după aceea oamenii, fie că suntem preoţi sau sponsori. Dumnezeu lucrează prin oameni, fiecare prin darul pe care îl are. Eu privesc cu foarte multă speranţă această parohie. Părintele Robert, chiar dacă are o experienţă de câţiva ani în altă biserică, parohia Sânpetru îl obligă să fie la un alt standard, pentru că părintele Cerghizan a ridicat această parohie la un înalt nivel. Privindu-l, ascultându-l, slujind împreună cu el la Sfânta Liturghie sunt convins că-şi va face cu foarte multă demnitate şi devotament toată misiunea pe care o va duce aici. Nu ştim cât timp, câţiva ani, poate toată viaţa. Să-i urăm bun venit în Parohia Sânpetru şi în Protopopiatul Luduş. Sunt convins că atât părintele cât şi doamna proteasă Cerghizan vor fi alături de el. Să nu uitaţi că este un părinte tânăr, şi este foarte greu la început să-şi poată reia un contact cu dumneavoastră. Veniţi în întâmpăinarea lui, a familiei lui, vorbiţi cu ei, încurajaţii că totul o să fie bine. Această zonă a protopopiatului nostru are nevoie de stabilitate, are nevoie de acest exerciţiu al unităţii”, a precizat părintele protopop Lucian Voşloban.

Cineva va avea nevoie, îi voi fi aproape”

Noul păstor al bisericii din Sânpetru s-a adresat credincioşilor, cerându-le acestora sprijin în misiunea care i-a fost încredinţată, aceea de a păstorii cu credinţă şi cinste biserica din Sânpetru de Câmpie. „Cer ajutorul părintelui Vasile Cerghizan în toate demersurile pe care le voi încerca să le fac în această parohie. El să fie cel care să mă povăţuiască, să mă înveţe. Dacă ceva nu este bine, vom încerca împreună să remediem, dacă ceva este bine vom încerca împreună să facem şi mai bine. Cu această ocazie vreau şi eu să vă mulţumesc pentru primirea făcută mie, pentru numărul mare care sunteţi prezenţi, şi totodată vreau să vă rog dacă cumva, începând din această zi, şi până când Dumnezeu va rândui să fiu şi să slujesc în această biserică, voi greşi cu ceva fiecăruia dintre dumneavoastră, indiferent care este, puneţi-o aceasta pe seama ispitelor diavoleşti, puneţi-o pe seama păcatelor tinereţilor. Dacă se întâmplă acest lucru, cum spunea psalmistul, „păcatele tinereţii mele nu le pomenii Doamne”, iar dacă vreodată cineva va avea nevoie de ajutor, îi voi fi aproape. La fel am fost şi de unde am venit, la fel voi fi şi aici. Oricine va avea nevoie, indiferent de oră sau de zi sunteţi rugaţi să mă apelaţi, ca împreună să putem să trecem, şi prin greutăţi ca şi prin lucruri bune. Dumnezeu să primească sfintele rugăciuni”, a spus Robert Gelu Belean, noul părinte paroh al bisericii din Sânpetru de Câmpie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE