Home / Cultură / „Strigăt tăcut” în holul Palatului Administrativ

„Strigăt tăcut” în holul Palatului Administrativ

Distribuie

eZilele mohorâte de toamnă, cu temperaturi scăzute, ploi și nori cenușii pe cer, pot trece mai ușor datorită unei expoziții ce are loc, în această perioadă, în holul Palatului Administrativ. O explozie de culori într-un „Strigăt tăcut”. Vorbim despre creațiile artistei Klara Balazs, care a dorit să transmită bucurie, optimism și dragoste.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 30 septembrie – 29 octombrie.
„Ne aflăm într-o lună de toamnă, vremea este destul de tristă, așa că m-am gândit să vă aduc un pic de bucurie, optimism și, de ce nu, dragoste. De ce „Strigăt tăcut”? Este o metaforă, este chemarea mea către iubire, către înțelegere și bucurie”, a transmis artista Klara Balazs.

Artistul Călin Bogătean, de la Centrul Județean pentru Cultură Tradițională și Educație Artistică Mureș, a transmis, miercuri, la vernisajul expoziției, că artista Klara Balazs se află în căutarea identității sale artistice, iar în spatele fiecărei lucrări se află o poveste. „Atunci când pornește pe drumul lui, fiecare artist trebuie să întâlnească oameni care să-i introducă în tainele acestei arte, pentru că, așa cum vedeți, expoziția de astăzi nu este chiar pentru toată lumea din punct de vedere al cunoștințelor artistice. Pe artista Klara Balazs aș defini-o o artistă în căutare, o căutare a sinelui, a identității sale artistice prin trăirile sale sociale și relațiile cu cei din jur. Relația cromatică din aceste tablouri ajută cel mai mult la exprimarea sentimentelor artistului, dar și la emoția vizuală a privitorului. Uneori, cel ce privește o lucrare poate să spună că nu înțelege foarte multe din acel tablou. În spatele fiecărei lucrări este o poveste, una tristă sau veselă, o poveste a dumneavoastră sau a artistului”, a precizat Călin Bogătean.

e1Ce simbolizează culorile
Acesta a vorbit și despre culori și, mai ales, despre semnificațiile acestora, amintind că roșul e culoarea pasiunii, violetul simbolizează oamenii putenici, iar rozul este culoarea oamenilor sensibili. „În aceste tablouri puteți descoperi trăirile artistului. Există, într-adevăr, și un limbaj al culorilor. Culorile ne influențează. Știm că roșul este culoarea pasiunii. O pictură cu foarte mult roșu vă induce o stare de bine, de iubire. La fel se întâmplă atunci când se folosește foarte mult alb. Albul este un simbol al purității, violetul este un simbol al oamenilor puternici, albastrul simbolizează calmul. Rozul este o culoare a oamenilor sensibili. De aceea, trebuie să vedem aceste culori ca pe un corespondent al sufletului nostru și atunci când vedeți o astfel de pictură să vă gândiți că cel care a pictat-o a pornit de la ceva concret”, a transmis Călin Bogătean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.