Prima operație a chirurgului Constantin Copotoiu. Când a avut cele mai mari emoții Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 3395 Vizualizări

Prima operație a chirurgului Constantin Copotoiu. Când a avut cele mai mari emoții

constantin copotoiuPreședintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș și medic primar chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală I a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu-Mureș, prof. dr. Constantin Copotoiu, a mărturisit, joi, 1 octombrie, la UMFTV, că prima operație pe care a efectuat-o, ca medic stagiar, a fost una de apendicită la un deținut, care i-a spus după operație să-și păzească bine lucrurile, căci ar putea rămâne fără ele.

Prof. dr. Constantin Copotoiu și-a amintit emoțiile primelor sale operații și a precizat că și-a operat aproape toți membrii familiei, de la cele două fiice, soție și până la soră sau soțul verișoarei sale. „În urgență, când vine cineva care nu are papion, cravată, inele pe mână și vine îmbrăcat în haine vărgate, i se dă rezidenților, cum eram noi atunci stagiari. Am început o amărâtă de apendicită la un deținut, care mi-a și spus: „domnule, m-ai operat, dar îți spun ceva: să nu lași niciodată un lucru de valoare la vedere. Chiar dacă te cunosc și m-ai operat, eu o să ți-l fur!”. Am rămas cu această imagine a primului meu pacient. Cele mai dificile operații le-am făcut acum două, respectiv trei zile. În urmă cu trei zile, am făcut o operație, în premieră în clinica noastră, la o bolnavă cu icter, iar acum două zile l-am operat pe soțul verișoarei mele, care avea o tumoare de pancreas. De ce spun că a fost dificilă? Pentru că atunci când operezi rude, starea spirituală este alta. E ca atunci când merge studentul la examen și trage biletul. După ce ai tras biletul și vezi subiectele îți trec transpirațiile și emoțiile. Așa e și la noi, la chirurgi. Ai emoții până începe operația. Apoi, nu te mai gândești că ți-e rudă, ci te concentrezi pe operația propriu-zisă. Am avut mari emoții când a venit cineva din familie și mi-a spus că are apendicită acută și vrea să fie operat de către mine. Era vorba de una dintre fiicele mele. Am debutat cu această fiică, am operat-o și pe cealaltă, am operat-o pe soție, pe sora mea, deci cam toate rudele au trecut pe la mine și într-un fel m-am obișnuit cu aceste emoții”, și-a amintit prof. dr. Constantin Copotoiu.

Prof. dr. Constantin Copotoiu și-a amintit și de perioada în care a fost rector al Universității și a reușit, împreună cu întreaga echipă, să realizeze o bază sportivă la cele mai înalte standarde pentru ca studenții să poată desfășura și activități sportive. „M-am bucurat foarte mult când am văzut că o parte din dorințele noastre s-au realizat în campusul universitar, pentru că aveam acolo terenuri și anumite construcții pe care nu le foloseam deloc. Ele s-au modificat și am reușit să facem o bază sportivă așa cum am văzut la universitățile americane, pentru ca studentul să poată desfășura și activitate sportivă și să-și dezvolte un corp frumos, așa cum îi stă bine tânărului”, a arătat prof. dr. Constantin Copotoiu.

„Oamenii noștri fac cinste Universității peste hotare”
Potrivit medicului, ultimele generații de studenți sunt bune și foarte bune, având în vedere și perspectiva de a profesa în străinătate, care stimulează studenții și îi determină să se pregătească bine, pentru a face față exigențelor de afară. Prof. dr. Constantin Copotoiu a subliniat că nu poți să faci medicină „la fără frecvență sau pe înserate, la seral”. „Învățământul în România a fost foarte bun, atât cel preuniversitar, cât și cel universitar. Să ne uităm la olimpiadele elevilor. Peste tot pe unde am fost am luat medalii de aur. N-am văzut un medic român plecat în străinătate să se întoarcă pentru că nu a corespuns cerințelor. Am rămas plăcut impresionat când un fost student de-al nostru, un medic imagist care lucrează în prezent în Germania, avea scris, la clinica privată, pe ușă, că este absolvent al IMF Târgu-Mueș, cum era atunci, Institutul de Medicină și Farmacie. Toată lumea știe că în România se face carte”, a precizat prof. dr. Constantin Copotoiu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE