Succesul de răsunet al unei parapantiste mureșene Sport
  • mihai.veres
  • 0 comentarii
  • 317 Vizualizări

Succesul de răsunet al unei parapantiste mureșene

1Sportiva Iamina Ilea, de la Clubul Sportiv Mures Fly s-a clasat locul 2 la cel mai prestigious concurs de parapantă ale Statelor Unite ale Americii, Owens Valley Cross Country Classic 2015. Mureșeanca are 33 de ani și practică acest sport extrem, s-ar utea spune, din anul 2006. Anul 2015 poate fi considerat cel mai frucruos, an în care a mai obținut un loc 5 la Cupa Mondială desfășurată în Nepal. Anul trecut, Iamina a mai reușit un loc 6 la World X Contest, în care se cumulează cele mai bune 6 rezultate de-a lungul anului. „Era un concurs la care se putea ajunge greu. Pe lângă costurile ridicate, era necesară o experiență în acest sport, unde nu mulți au acces. Condițiile meteo în munți de 4500 metri, cu zonă aridă și curenți puternici de aer necesită o pregătire foarte riguroasă. Personal, mă așteptam din partea ei la o clasare în primii cinci, darn u mă așteptam la podium, ținând cont de faptul că avea adversari din Statele Unite, obișnuiți cu acele condiții”, ne dezvăluie președintele clubului Mures Fly, Szutor Zsigmond. Clubul are aproximativ 60 de membri din diverse ramuri ale aeronauticii.
2Performanța nu este la îndemâna oricui
Concursul desfășurat la sfârșitul lunii septembrie timp de o săptămână reprezintă Campionatul Național al SUA și se desfășoară în Owens Valley, masivul White Mountains California, cel mai renumit loc de zbor din America. Masivul muntos are vârfuri de 4000 metri și se află în vecinătatea lanțului muntos Sierra Nevada, la granița dintre statele Nevada și California. Locul este deosebit deoarece sunt condiții cu ascendențe foarte tari care pot catapulta pilotul până la înălțimi de peste 6000 metri.
În concursurile de parapantă la probele de distanță piloții trebuie să parcurgă un traseu dinainte stabilit în cel mai scurt timp posibil. Aceste probe sunt deoasebit de grele deorece piloții de parapantă nu au motoare, câștigul de înălțime și parcurgerea distanțelor fiind realizat exclusiv cu ajutorul curenților de aer. Piloții decolează pe rînd, după care rămîn într-un cilindru virtual dinainte stabilit. Traseul este compus din mai multe puncte care sunt încărcate în GPSurile piloților și care trebuiesc atinse obligatoriu. În momentul în care se dă startul, toți piloții se îndreptă către primul punct de întoarcere, urmând să le parcurgă pe toate în ordinea stabilită de organizator. Majoritatea traseelor stabilite la Owens Valey au fost în jur de 100 km. Pentru parcurgerea unei distanțe așa de mari, piloții trebuie să zboare ore întregi. În cele șase zile de concurs au fost trei manșe de concurs valide.
Iamina, după o primă zi mai puțin reușită în care a pierdut câteva puncte în fața concurentelor care erau mult mai familiarizați cu terenul a reușit în următoarele zile să recupereze și să se claseze pe locul 2 la diferență mică față de locul 1 ocupat de Heinrich Bianca, o concurentă din SUA. Performanța lui Iamina este cu atât mai deosebită cu cât a fost unul din puținii piloți care a zburat fără oxigen. La înălțimi de peste 4000 metri hipoxia produsă de lipsa oxigenului devine motiv pentru care marea majoritate a piloților optează pentru surse suplimentare de oxigen.
„În cazul lui Iamina acest lucru nu a fost posibil, transportul buteliilor de oxigen pe avion fiind interzis. Cu toate acestea, Iamina a reușit să câștige concursul, a urcat până la 5200 de metri. Numeroasele expediții din munții Himalaya au ajutat să aibă capacitatea de a zbura la o înălțime așa de mare și să termine traseele deosebit de dificile de la Owens Valley. Rezultatul obținut este de departe cel mai bun rezultat obținut de o fată din România la concursurile de parapantă. Participarea la aceast concurs și obținerea acestui rezultat deosebit a fost posibil datorită sprijinului acordat de Primăria Târgu Mureș precum și a numeroșilor sponsori care de-a lungul timpului au sprijinit activitatea Clubului Sportiv Mures Fly”, a specificat Szutor Zsigmond.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE