Educaţie financiară pentru elevi de la BNR Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 663 Vizualizări

Educaţie financiară pentru elevi de la BNR

maria dorneanMaterii opţionale, jocuri online, concursuri şcolare. Tur virtual al Băncii Naţionale Române, precum şi vizite „pe viu” la sucursala Mureş. Aşa înţeleg reprezentanţii sucursalei Mureş a BNR să familiarizeze elevii mureşeni cu conceptele de bani şi bănci, precum şi cu politicile monetare. Scopul principal, dezvăluit de către directoarea sucursalei, Maria Dornean, creşterea nivelului de cunoaştere de către elevi a unor noţiuni economice, financiar-bancare prin metode educaţionale mai mult sau mai puţin formale, a fost explicat directorilor şcolilor mureşene în cadrul unei şedinţe de lucru.

 Exclusiv educaţie financiară

Prezenţa reprezentanţilor BNR în şcoli nu seamănă deloc cu cea a băncilor comerciale, a subliniat şeful Inspectoratului Şcolar Mureş, Ştefan Someşan. „Este vorba exclusiv de educaţie financiară, de informaţii de care copilul are nevoie pentru cultura lui generală”, a subliniat şeful IŞJ.

Reprezentanţii Băncii Naţionale au arătat că dorinţa lor este ca informaţiile să ajungă la cât mai mulţi copii. În opinia acestora, BNR este foarte implicată în educarea copiilor. „A fost conceput chiar şi un joc educativ, denumit „Moneta”, în care copiii pot fi guvernatorii BNR. Prin intermediul acestuia pot să înveţe politici monetare, ce se întâmplă cu inflaţia, un joc interesant dar care nu are efecte imediate. La fel cu o decizie de politică monetară care are efect peste câteva săptămâni”, a arătat consultantul instituţiei. În plus, aceştia au relatat de existenţa pe portalul BNR a mai multor instrumente educative dedicate copiilor şi tinerilor, printre care şi un DVD educaţional care cuprinde filme scurte despre cum se creează o bancnotă, o monedă, precum şi un tur virtual al BNR.

Banca Naţională a lansat mai multe programe de educaţie financiară, încă din 2009. Unul dintre acestea, proiectul pilot „Să vorbim despre bani şi bănci” a fost lansat chiar în Târgu-Mureş.

Manuale oferite gratuit

Reprezentanţii BNR au vorbit şi despre realizarea unei materii opţionale, anume „Educaţie financiară pe înţelesul copiilor”. „Acesta este adresat copiilor din clasele III şi IV. Specific acestui opţional este că BNR oferă manualele gratuit”, au precizat reprezentanţii. Opţionalul poate fi benefic, mai ales după turbulenţele financiare din ultimii ani care au găsit o mare parte a populaţiei nepregătită pentru a le face faţă. „Toată lumea trebuie să cunoască regulile financiar – bancare. Se pot face deasemeni vizite la sediile sucursalelor BNR. Consider că educaţia economico-financiară este foarte importantă pentru evoluţia economică a unei ţări”, a explicat directoarea Dornean.

Un alt proiect al BNR este destinat studenţilor. „Zilele porţilor deschise pentru studenţii economişti”, de exemplu, a fost lansat în 2009, iar Şcoala de vară, „Academica BNR” a început în 2011. În judeţul Mureş, până la această dată aproximativ 2.000 de elevi au luat deja contact cu programele de educaţie financiară destinate lor de către sucursala Mureş a Băncii Naţionale. Dorinţa acestora este ca acest număr să crească în continuare.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE