Liceenii, consiliaţi să nu devină victime ale exploatării prin muncă Social
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 234 Vizualizări

Liceenii, consiliaţi să nu devină victime ale exploatării prin muncă

111Conducerile Inspecţiei Muncii – Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Târgu-Mureş au demarat, de curând, o campanie unică la nivel naţional, intitulată „Fii informat şi nu vei fi exploatat!”. Campania îşi propune să ofere liceenilor din clasele terminale care doresc să muncească în străinătate după finalizarea studiilor cât mai multe informaţii utile despre modul în care să evite să devină victime ale exploatării prin muncă. Detalii despre campanie am aflat, în interviul următor, de la Eva Man, inspector şef adjunct cu delegare de inspector şef în cadrul Inspecţiei Muncii – Inspectoratul Teritorial de Muncă Mureş.

Reporter: De unde ideea acestei campanii?

Eva Man: Campania „Fii informat şi nu vei fi exploatat!” a fost gândită împreună cu doamna comisar şef Cristina Gabriela Zaharia, coordonator al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Târgu-Mureş. În urma şedinţelor pe care le avem în cadrul Prefecturii s-a discutat foarte mult problema tinerilor care nu cunosc suficient legea şi aleg să plece în altă ţară, la muncă. De cele mai multe ori nu ştiu la ce să se aştepte şi foarte mulţi tineri merg în străinătate fără nicio bază legală, fără să ştie că pot pleca şi în condiţii normale. Toată vara am lucrat la planul de campanie, unic la nivel naţional între cele două instituţii. Campania se derulează din luna septembrie 2015 şi va fi finalizată în luna mai 2016.

Rep.: Care va fi grupul ţintă al campaniei?

E.M.: Analiza grupelor de vârstă a persoanelor care aleg să plece în străinătate şi sunt dezinformate, a scos la iveală că elevii din ultimul an de liceu sunt vulnerabili la aceste riscuri. Astfel, ca grup ţintă principal avem elevii din clasele terminale, din clasele a XII-a şi a XIII-a, pentru că de cele mai multe ori sunt victime ale exploatării prin muncă şi în rândul lor trebuie să creştem această conştientizare a consecinţelor formelor de exploatare, pentru că înainte de a pleca sau înainte de a începe să lucrezi trebuie să ştii să fi informat, care îţi sunt drepturile, care îţi sunt obligaţiile, pentru a te putea forma pe piaţa muncii într-un anumit fel. Am considerat că acest segment este cel mai vulnerabil şi pentru că, probabil, la şcoală aceste riscuri nu sunt suficient de bine prezentate.

Rep.: Ce obiective v-aţi propus?

E.M.: Principalele obiective ale campaniei sunt informarea şi sensibilizarea grupului ţintă cu privire la existenţa traficului de persoane sub forma exploatării prin obligarea la muncă şi informarea grupului ţintă cu privire la legislaţia care reglementează domeniul relaţiilor de muncă. Tinerii trebuie să ştie că avem legislaţie pentru a beneficia de un contract afară. Atunci când iei o decizie şi pleci în străinătate e bine să ştii că iei acea decizie în deplină informare asupra riscurilor la care te expui.

Rep.: Unde se va desfăşura campania?

E.M.: Am ales zonele despre care colegii de la Agenţie deţin informaţii că sunt mulţi tineri care pleacă ăn străinătate. Este vorba de zonele Târgu-Mureş, Reghin, Sighişoara, Sângeorgiu de Mureş şi Târnăveni.

Rep.: De ce era nevoie de o asemenea campanie?

E.M.: Din statistica colegilor de la Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în anul 2004 pe plan naţional s-au înregistrat 757 de victime, din care 188 au fost exploatate prin muncă.

Model olandez

„În luna iunie 2015 am fost în Olanda, la un eveniment organizat pe tema combaterii traficului de persoane. Am avut posibilitatea să aud ce au de spus şi reprezentanţii altor ţări cu privire la felul în care sunt identificaţi cetăţeni din România care pleacă în străinătate şi ajung victime. La această întâlnire, alături de oficialităţi au luat parte şi reprezentanţi ai ONG-urilor care au în administrare locuri şi plasamente pentru a acorda asistenţă juridică pentru persoanele identificate. Multe din victimele acestor abuzuri sunt români şi am venit acasă determinată de acest eveniment să încerc prin experienţa pe care am acumulat-o şi prin informaţiile obţinute la acel eveniment, să le fructific în judeţul Mureş şi – de ce nu – poate proiectul nostru se va putea extinde şi în alte judeţe ale ţării, astfel încât informaţia să ajungă la cât mai mulţi tineri, care să fie informaţi cât mai corect cu privire la condiţiile de plecare în străinătate.” (Eva Man)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE