Home / Sanatate / Cursuri de îngrijire paliativă pentru studenții la Medicină

Cursuri de îngrijire paliativă pentru studenții la Medicină

Distribuie

tDecanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș, conf. univ. dr. Monica Tarcea, a transmis, la ediția cu numărul 16 a Conferinței Naționale de Îngrijiri Paliative, că studenților la Medicină li se transmite ideea de a fi alături de pacienți, susținând că partea practică e poate mai importantă decât cea teoretică. La UMF Târgu-Mureș, au fost introduse din anul 2006 cursuri opționale de îngrijiri paliative pentru studenți.

„E un domeniu uneori greu de înțeles, de acoperit și de gestionat. Din păcate, sunt tot mai mulți pacienți în astfel de situații. Știm că menirea medicului e să fie alături de pacient și încercăm să transmitem și studenților noștri această idee, încercăm să-i pregătim și pe partea de informație, pe partea teoretică și practică. Partea practică ar fi poate mult mai important de susținut și de dezvoltat decât cea teoretică. În aceeași măsură, susțin importanța muncii în echipă. Să nu uităm cât de importantă este și prevenția, dar când este vorba de terapie trebuie să reușim să formăm aceste echipe de lucru care vizează și medicul, și asistenta, și psihologul. Fiecare să vină cu experiență și informații în ajutorul pacientului”, a declarat conf. univ. dr. Monica Tarcea.

bCursuri opționale pentru studenți
Deși s-a vorbit despre faptul că segmentul de îngrijiri paliative nu e foarte dezvoltat în Târgu-Mureș, președintele Societății Române de Onco – Hematologie Pediatrică (SROHP), prof. dr. Despina Baghiu, a precizat că UMF Târgu-Mureș a fost printre primele universități din țară care a introdus cursuri opționale pentru îngrijirea paliativă. „Nu avem un serviciu de tip hospice constituit la Târgu-Mureș, dar din punct de vedere universitar am fost printre primele universități din țară care am avut cursuri opționale pentru îngrijirea paliativă la studenți datorită faptului că am reușit să mă interesez de acest lucru și să-mi fac o competență, pentru că în Facultatea de Medicină nu primim cunoștințe privind îngrijirea paliativă. Din 2006, am avut la Universitatea noastră cursuri opționale de îngrijiri paliative pentru studenți. La Medicină, curricula este oricum extinsă și aceste discipline, care sunt totuși importante, sunt supraspecializări de fapt și sunt trecute la curricula opțională, pentru că nu putem să le cuprindem pe toate. Când termină Medicina, studentul are o pregătire absolut generală, iar supraspecializările sunt la cursuri opționale. Faptul că am introdus aceste cursuri este foarte bine”, a explicat aceasta.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.