„Double Bind”, cap de afiş la Astra Film Festival Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 179 Vizualizări

„Double Bind”, cap de afiş la Astra Film Festival

111Piesa de teatru documentar „Double Bind” a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş, regizată de Alina Nelega şi Kincses Réka, a deschis ediţia ediţiei din acest an a Astra Film Festival, eveniment organizat în perioada 5-11 octombrie, la Sibiu.

Alina Nelega: “Ungurii şi românii nu au fost niciodată egali”

Autoare dramatică şi om de teatru underground, Alina Nelega a precizat, în cadrul unui interviu acordat pentru Hotnews.ro, că în opinia sa românii din Ardeal au datoria „să fie puţin unguri” pentru o mai bună comunicare şi înţelegere interetnică. “Cred că în Ardeal ungurii şi românii nu au fost niciodată egali. Cred că nu putem să vorbim despre multiculturalitate, ci despre interculturalitate. Acolo trebuie să tindem. Un copil român care studiază la liceu nu este egal cu un copil maghiar care studiază la liceu. Pur şi simplu nu dau bacalaureatul la acelaşi număr de materii şi este şi inferioritate în acelasi timp pentru că nu cunoaşte cultura celui de lângă el. Şi aşa cum spune Reka în monologul acela din librăria maghiară (din piesa “Double Bind” – n.r.), poate că învăţând limba celuilalt, primeşti puţin din sufletul lui. Sigur că asta implică şi faptul că ungurii din Ardeal sunt puţin români şi asta cred că este foarte adevărat. Dar atunci ar trebui să existe o reciprocitate şi românii din Ardeal să fie puţin unguri pentru că în felul acesta devenim puţin egali şi putem comunica”, a susţinut directorul artistic al Companiei “Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Târgu-Mureş.

Kincses Réka: “Politica foloseşte această problemă nerezolvată”

Pe aceeaşi temă, relaţia interetnică între români şi maghiari, regizorul de film Kincses Réka a fost de părere că principal soluţie la “problema dintre români şi maghiari” este comunicarea. “Eu am făcut o piesă de teatru pe care a văzut-o Alina. Ea de mult timp şi-a propus să facă o piesă de teatru despre Târgu-Mureş şi despre cum trăiesc acolo români şi maghiari, mai mult sau mai puţin împreună. Şi după ce a văzut spectacolul meu de teatru, ideea şi propunerea a venit de la ea, m-a întrebat dacă facem împreună o piesă despre români şi maghiari. Eu cred că această problemă dintre români şi maghiari are rădăcini istorice adânci şi este o chestiune structurată pe mai multe niveluri. Iar politica foloseşte această problemă nerezolvată pentru că are nevoie de propagandă. Iar eu cred că acest conflict interetnic există şi la nivel psihologic, social sau politic şi este foarte important să îl luăm în serios, să vorbim şi să comunicăm. Noi am încercat să facem asta prin personaje, dar este important să se întâmple lucrul acesta şi la nivel de stat”, a menţionat Kincses Réka.

(Foto: Hotnews.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Păcat… a debutat sub cele mai bune auspicii. Ar fi trebuit să rămână, prin excelență, doar o manifestare culturală. Cei avizați știu la ce mă refer.

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE