Testul comunităţii maghiare pentru Primăria Tîrgu Mureş Politic
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 252 Vizualizări

Testul comunităţii maghiare pentru Primăria Tîrgu Mureş

vot-spital

Partidele şi societatea civilă implicate în prealegeri

Comunitatea maghiară, în special, s-a prezentat duminică la cele 14 urne amenajate cu preponderenţă în biserici pentru a-şi desemna candidatul pentru Primăria Tîrgu Mureş la alegerile din 2016. Pentru a vota, până joi, la închiderea listelor, se înscriseseră 11.000 de persoane. În cursa prealegerilor s-au aflat trei candidaţi – Soós Zoltán, din partea UDMR, Portik Vilmos, liderul Organizaţiei Mureş a Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, şi profesorul Barabás Miklós, din partea societăţii civile, cunoscut ca voluntar al Asociaţiei Mişcare Angajament Civic.

 

Urnele pentru prealegerile care vor desemna candidatul unic al comunităţii maghiare pentru alegerile locale din 2016 pentru funcţia de primar al municipiului Tîrgu Mureş s-au deschis la ora 9. Pe parcursul zilei, până la ora 19 când acestea s-au închis, au fost aşteptate în cabinele de vot amenajate în 14 zone din oraş, cu predilecţie la sediile bisericilor tradiţionale maghiare, 11.000 de persoane.
Portik Vilmos, însoţit de familie, soţie şi fiica, şi Barabás Miklós au votat la ora 10, primul la secţia de vot amenajată la Casa Deus Providebit, iar cel de-al doilea la cea amplasată la Biserica Reformată din Cetate.
Soós Zoltán a venit la secţia amenajată la Biserica Unitariană din cartierul Dâmbu Pietros alături de soţie şi mezinul familiei.
Zi de Zi a realizat cu fiecare candidat câte un scurt interviu despre acest scrutin şi despre cum consideră că ar trebui să fie un primar ideal, pe care vă invităm să le lecturaţi mai jos. Interesant este că discursul candidaţilor s-a schimbat mult faţă de cele cu care ne obişnuisem în ultimii 25 de ani, iar adresabilitatea nu este doar către comunitatea maghiară ci şi către cea română. De altfel, la vot putea participa orice târgumureşean care s-ar fi înregistrat ca elector până joi, 8 octombrie.

 

1. Ce înseamnă acest scrutin pentru stabilirea candidatului pentru Primăria Tîrgu Mureş pentru comunitatea maghiară?

_site
Barabás Miklós: Eu cred că fiecare partid care s-a implicat în aceste prealegeri a avut diferite interese. UDMR, cum ştim, a pierdut foarte mulţi dintre alegători, eu preconizez cam 30-40 % dintre maghiari nu mai votează cu UMDR, astfel că ei nu se mai pot numi singurul actor politic al maghiarilor din România. Ce s-a întâmplat? La începutul anilor 90, UDMR a promis că va rezolva foarte multe din problemele comunităţii maghiare, dar din păcate nu a făcut nimic. Drepturile lingvistice ale comunităţii noastre nu sunt respectate, puterea economică a maghiarilor din ţară şi din Tîrgu Mureş este din ce în ce mai şubredă. Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania a avut alt interes. Ca un partid nou, nu demult înfiinţat, a dorit să-şi creeze o imagine mai puternică, să intre în zona de monopol a UDMR. PCM nu ştiu care era logica lor, ce au dorit să obţină. Eu am intrat în această cursă ca să prezint câteva din eşecurile UDMR, adică o comunitate maghiară din ce în ce mai slabă în Tîrgu Mureş, nerespectarea drepturilor lingvistice şi altele. Cred că este foarte important să se schimbe metodologia de apărare a intereselor comunităţii, de exemplu drepturile lingvistice. De aceea mi-am ales ca motto: “Apărarea drepturilor comunităţii altfel” pentru că trebuie apărate altfel, trebuie introduse alte metode de apărare, noi aici la Asociaţia Mişcare Angajament Civic folosim metoda de advocacy care considerăm că este una foarte bună în acest sens.

Portik Vilmos: Nu s-au mai organizat alegeri de când domnul Kincses Elód era preşedintele UDMR. Acum, trei partide ne-am reunit ca să organizăm aceste alegeri pentru ca să avem un candidat unic împotriva primarului Dorin Florea. Eu cred că şansele noastre ar fi mult mai mici dacă fiecare partid maghiar ar avea candidatul său. Acest lucru nu înseamnă că am dori să facem o campanie electorală etnică, dar, dacă suntem în situaţia în care noi ar trebui să avem candidatul cel mai puternic împotriva primarului actual atunci trebuie să facem tot posibilul să avem un candidat unic.

 

Soós Zoltán: Experienţa noastră de la alegerile anterioare era destul de sumbră şi înnegrită de conflictele dintre partide şi din sânul UDMR şi s-a decis să revenim la un sistem democratic care să stabilească un candidat care poate să pornească eficient şi cu şanse mai mari pentru a obţină candidatura şi conducerea acestei primării, evident intenţia nu este de a reprezenta numai o comunitate, ci de a reprezenta tot oraşul, având în vedere că problemele celor două comunităţi sunt similare şi izvorăsc din lipsa de management şi din foarte multe probleme economice cu care se confruntă oraşul nostru, deşi regiunea din jurul oraşului nostru se dezvoltă. Tîrgu Mureşul, din păcate, nu se dezvoltă, foarte mulţi migrează din cauza lipsei locurilor de muncă. Credem că a venit vremea ca oraşul să aibă o conducere mult mai eficientă şi să punem oraşul pe o linie ascendentă de dezvoltare şi să nu mai fim nevoiţi să plecăm în alte zone şi, evident, să fie un oraş armonios care are şanse să câştige şi candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.
2. Cum arată, în opinia dvs., primarul ideal?
Barabás Miklós: Primarul ideal? Cel care înţelege cum trebuie să cheltuie banii publici în favoarea comunităţii, care nu este corupt, care înţelege multiculturalismul, nu manipulează cele două comunităţi din oraş, nu le învrăjbeşte una împotriva celeilalte şi care conduce o instituţie transparentă.

 

_site 1
Portik Vilmos: Eu cred că primarul ideal ar trebui să vorbească la un anumit nivel, primarul să fie foarte deschis la un dialog cu comunităţile din Tîrgu Mureş şi din punct de vedere etnic, economic sau religios şi nu unul care numai vorbeşte despre dialog, ci este un catalizator al dialogului intercultural. Eu cred că Primăria din Tîrgu Mureş sau primarul ar putea să organizeze şi o consultare a antreprenorilor din Tîrgu Mureş, antreprenori care sunt pe piaţă şi ştiu care sunt tendinţele sau trendurile din lume. De exemplu, în domeniul farmaceutic şi medical ca şi în domeniul informaticii, acestea, după părerea mea, sunt cele mai importante şi cele mai puternice din Tîrgu Mureş din punct de vedere al situaţiei economice. Dacă Tîrgu Mureşul ar putea să fie un oraş care facilitează inovaţia în aceste domenii, atunci şi situaţia financiar-economică ar putea să fie mult mai bună, dar acest lucru se poate plănui, face doar împreună cu aceşti antreprenori.

Soós Zoltán: Cred că ar trebui să continue dialogul cu cele două comunităţi, un dialog real care momentan lipseşte cu desăvârşire şi ar trebui să continue un dialog şi cu cetăţenii, cu diferite asociaţii, care reprezintă diferite straturi sociale. Având în vedere că acest dialog momentan nu există, evident că şi deciziile luate de conducerea oraşului sunt, de multe ori, eronate şi, chiar dacă societatea civilă s-a redus foarte mult, au renunţat la speranţă, noi dorim să le-o redăm, că acest oraş poate să redevină un oraş care se dezvoltă şi care oferă şanse egale pentru toate comunităţile.

 

3. Ce şanse credeţi că aveţi de a câştiga prealegerile?
Barabás Miklós: Orice şanse am, mesajul meu a fost pozitiv formulat, cred că a înţeles comunitatea ce înseamnă implicarea activă în acţiunile pe care le-am demarat. Ce mi-am dorit eu era ca această comunitate să se implice mai mult şi să nu lăsăm totul pe seama politicienilor.

 

Portik Vilmos: Eu, deşi vremea nu este foarte corespunzătoare pentru aceste prealegeri, mă aştept la un rezultat foarte strâns între candidatul UDMR şi mine. Cred că oraşul, comunitatea maghiară din Tîrgu Mureş va arăta că nu este pro-UDMR de fiecare dată, atunci când are şansa de a alege, harta politică, situaţia politică din comunitatea maghiară nu este atât de unilaterală şi dominată de UDMR.

 

_site 2

Soós Zoltán: După sondajele de opinie am aflat că aş fi candidatul cu cele mai mari şanse, evident până nu se închid urnele şi nu se închide votul nu putem merge 100 %. Dacă o să câştig şi sper să câştig şi să îmi fie recunoscută munca de opt ani pe care am depus-o în folosul comunităţii târgumureşene, atunci evident o să continuu şi o să chem să ne ajute în schimbarea acestei conduceri toţi târgumureşenii care cred acest lucru. În caz că nu reuşesc o să îi felicit pe contracandidaţii mei şi voi continua să depun eforturi pentru a schimba ceva în acest oraş.

Vom reveni cu rezultatele scrutinului, numărătoarea voturilor având loc după închiderea ediţiei.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE