Kelemen Atilla : ”Trebuie să protejăm producătorii noștri” Agricultura
  • alin.zaharie
  • 1 comentarii
  • 148 Vizualizări

Kelemen Atilla : ”Trebuie să protejăm producătorii noștri”

DSC_1448Printre oaspeții expoziției agricole de la Acățari desfășurată în perioada 9-10 octombrie a fost și deputatul UDMR Kelemen Atilla, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. Nu am ratat momentul și i-am adresat câteva întrebări la care a răspuns cu amabilitate în interviul care urmează :

Reporter : E mult mai frumos aici, între atâtea produse locale decât într-un supermarket ?

Kelemen Atilla : Eu cel puțin,  sunt adeptul gospodăriilor familiale, și din această cauză, e mult mai frumos. E și o experiență unică pentru un cumpărător, să de-a mâna cu producătorul, nu cu eticheta de pe produs. Este un lucru foarte frumos, în special tradițiile Văii Nirajului, fac ca această a doua ediție Expo Agricola să devină o certitudine care, sper să dureze mulți ani de acum înainte.

Rep.: Expoziția de aici de la Acățari are și un segment drag dumneavoastră, cel al creșterii animalelor…

Kelemen Atilla : Fiind medic veterinar, e normal că mă simt mult mai acasă în acest sector. Lângă un grătar bun, trebuie să ai și cartofi buni, o salată bună, de aceea ambele segmente ale expoziției sunt importante pentru mine.

Rep.: Fabriciile se mai închid, în schimb agricultura are un potențial care trebuie exploatat

Kelemen Atilla : Din păcate fabricile unde capitalul autohton a fost minim, oricând,  cei care conduc pot închide fabricile, să le spună producătorilor că de mâine nu-ți mai iau laptele sau alte produse. Eu am popularizat întotdeauna acel model de la Pănet, respectiv Therezia. Este un producător cu capital autohton integral, care a ajuns să colecteze lapte din 76 de sate mici, de la crescători mici, și care face ca sute de familii să trăiască din acei bani puțini care îi primesc pentru lapte. Așa trebuie gândită o politica agrară, în spate creierului să ai interesul producătorului autohton.

Rep.: Avem deci un exemplu pozitiv, deci se poate…

Kelemen Atilla : Nu e ușor, dar se poate.

Rep.: Cum vedeți proiectul de lege din Parlament privind prezența produselor românești în supermarketuri ?

Kelemen Atilla : În ce mă privește, am fost de multe ori adeptul acestei idei. Am luat de multe ori cuvântul în Comisia de Agricultură pentru această problemă. Cred că orice guvern trebuie să găsească posibilitatea de a proteja producătorii autohtoni, să protejeze piața internă pentru producătorii interni, deoarece acest lucru îl întâlnești și în Franța, și în Germania, și în alte țări. Nu trebuie noi să fim mai catolici decât Papa de la Roma, ci trebuie să protejăm producătorii noștri. În așa fel trebuie reglementată piața internă prin care,  nu doar produsele care vin din tot felul de părți, în special după embargoul rusesc, ci și cele autohtone să fie prezente pe piață. Sunt foarte multe probleme, dar Ministerul Agriculturii de aceea e minister, să facă în așa fel ca piața să deservească și producătorii autohtoni care,  cu greu pot concura cu prețurile de dumping cu care vin produsele din străinătate. Firmele mari, multinaționale de obicei nu cumpără producția internă, cumpără piața internă. Aceste lucruri trebuie să fie știute, și tratate ca atare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • dar ce ai facut tu, gunoiule,concret, esti in guvernul Romaniei de o viata dar ai subjugat inclusiv pe ungurii din Romania mi-e rusine cu tine ,va-ti imbogatit,pe seama lor tu,Verestoy atilla,frunda,borbey ect ar trebuii sa fi-ti condamnati pentru cenocid

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE