Home / Sanatate / Incubator de transport nou, la Neonatologia Spitalului de Urgență

Incubator de transport nou, la Neonatologia Spitalului de Urgență

Distribuie

1Nou-născuții de la Clinica de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Târgu-Mureș beneficiază de un incubator de transport de ultimă generație, în valoare de 44.000 lei, donat de Organizația Salvați Copiii. Anul trecut, organizația a donat un compresor și un blender de aer medical, iar în 2013 un audiometru.

Șefa Clinicii de Neonatologie din cadrul SCJU Târgu-Mureș, conf. dr. Manuela Cucerea, a transmis că incubatorul este mai mult decât necesar în clinică, în condițiile în care copiii internați au nevoie de investigații suplimentare și trebuie transportați în confort termic. Clinica a avut două astfel de incubatoare de transport. Unul s-a pierdut într-un accident aviatic, iar cel de-al doilea, cumpărat din donații, este foarte vechi, așadar trebuie înlocuit. „Centrul din Târgu-Mureș este centru pilot de terapie intensivă neonatală din anul 2003. Ulterior, acest proiect a fost implementat și în celelalte centre regionale de nivel 3. Incubatorul era extrem de necesar, pentru că avem nevoie de transport neonatal interclinic, spre exemplu. Copiii internați la noi au nevoie de investigații suplimentare și trebuie transportați în confort termic. Ca atare, folosim acest incubator de transport. Noi am avut în donare, însă, din păcate, am pierdut unul într-un accident aviatic și din donații mai avem încă unul, care e foarte vechi. Rata mortalității este la nivelul țării undeva între 4 și 6 la mie, mai mare decât rata europeană, dar există o explicație. În general, în centrele regionale rata mortalității este mai mare, pentru că aici se concentrează toată patologia neonatală gravă, severă și este firesc să fie așa. Dacă ne uităm la spitale mai mici, probabil că rata de mortalitate este 0 sau foarte mică. Media pe țară se face însumând toate centrele. Noi fiind un centru regional de nivel 3 de terapie intensivă neonatală, unde îngrijim atât prematurii cu greutate extrem de mică, cât și marea majoritate a copiilor cu malformații congenitale de cord, este explicabil. Târgu-Mureșul este singurul centru care operează nou-născuți cu patologie cardiacă severă. Comparativ cu acum 10 – 15 ani, aș putea spune că s-a redus la o treime mortalitatea. Trendul este în scădere”, a declarat conf. dr. Manuela Cucerea.
2Conf. dr. Manuela Cucerea a explicat că în clinică sunt, în total, 60 de paturi, însă adresabilitatea rămâne în continuare foarte mare. „E nevoie de o echipă unită care să lucreze cu acești copii, dar și de echipamente moderne și performante. Noi avem întotdeauna nevoie de echipament. Suntem dotați, avem echipament neonatal, dar să nu uităm că acesta se uzează moral și fizic pe măsură ce trece timpul. Echipamentul este chiar foarte utilizat la noi și ar trebui înlocuit din când în când. Apar echipamente noi și dorim și noi să le utilizăm. E binevenit întotdeauna un echipament nou și modern. Facem tot posibilul să-l obținem. Avem, în clinică, 10 locuri de terapie intensivă neontală, 15 locuri de prematuri și 35 de locuri de nou-născuți sănătoși, deci în total avem 60 de paturi. Poate ar fi nevoie de suplimentare la terapie intensivă, dar probabil și dacă ar fi 15, am fi la fel aglomerați datorită adresabilității mari”, a precizat șefa Clinicii de Neonatologie.

300 de prematuri se nasc anual, la Târgu-Mureș
Președintele executiv al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a precizat că echipa de medici de la Târgu-Mureș asigură supraviețuirea a cel puțin 300 de copii născuți prematur anual și a 50 de copii cu malformații, care au nevoie de îngrijire specială și de transport către alte secții. Ea a spus că rata moralității la nou-născuți în România este cea mai mare din Uniunea Europeană. „Am venit pentru a treia oară în Târgu-Mureș cu un incubator de transport. Era un lucru care lipsea Secției de Neonatologie și ne face plăcere că putem ajuta acest colectiv de medici extraordinar, care asigură supraviețuirea a cel puțin 300 de copii născuți prematur anual plus 50 de copii care se nasc cu malformații, cu probleme și au nevoie de îngrijire specială și de transport către alte secții. Acest echipament oferă o protecție corespunzătoare, astfel încât copilul dacă pleacă din secție și trebuie să ajungă în altă parte să nu sufere pe durata transportului, să i se asigure cele mai bune condiții. Anul acesta, vom avea 21 de dotări în maternități din țară și secții de nou născuți. Anii anteriori, am avut încă 58, deci ne bucurăm că vor beneficia aproape 18.000 de nou-născuți de aceste echipamente și cu siguranță vom contribui la scăderea ratei mortalității din România, care este cea mai mare din Uniunea Europeană, mai mult decât dublul mediei europene, care este 3,7 la mie. România are aproape 8,8 la mie, ceea ce înseamnă că la fiecare 5 ore pierdem un bebeluș înainte de a împlini vârsta de un an. Este o șansă la o supraviețuire corespunzătoare pentru nou-născuți în condiții de dezvoltare optimă pentru copil”, a precizat Gabriela Alexandrescu.

3


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

0 comentarii

  1. Sunteti ziarul Viaţa medicală mureseană? Dacă cineva s-a mai operat şi şi-a scos apendicele, e bun de ştire în ziar…

  2. Fwlicitari Alina si echipa Salvati Copiii pentru eforturile depuse pentru ca acest lucru sa se intample!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.