Home / Sanatate / Educația pacienților, necesară pentru un management sanitar eficient

Educația pacienților, necesară pentru un management sanitar eficient

Distribuie

pacientiPreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a transmis, cu ocazia Conferinței Naționale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS 2015), că pentru un management sanitar eficient este nevoie de o analiză atentă a spitalelor de către manageri, dar și de o educație a pacientului, astfel încât acesta să fie conștient că trebuie să trebuie să păstreze un regim.

„Dacă vorbim, spre exemplu, de diabet, glicemia să fie ținută în niște limite, iar pacientul să aibă o educație în a-și păstra regimul, pentru că degeaba îi dai pacientului cantități mari de insulină dacă el nu-și ține regimul. Insulina nu e ieftină, iar pacienții care suferă de diabet sunt foarte mulți. Toate adunate înseamnă efort financiar, uman, pentru că ai nevoie de specialiști. Sunt județe în care sunt 1, 2, 3 diabetologi, care greu fac față la toți pacienții”, a exemplificat președintele CNAS.

Primul palier – medicina de familie
Ciurchea a precizat că managementul sanitar trebuie să înceapă de la medicina de familie, acolo unde a fost introdus managementul de caz. „Managementul din sistemul sanitar este un management al cazului, al bolii, al spitalului sau al furnizorului de servicii medicale. Un plan de management înseamnă să gândești cum poți să-i rezolvi problema pacientului cât mai repede atunci când el are nevoie, să primească un tratament să-i rezolve boala în cel mai scurt timp și dacă se poate fără complicații și reacții adverse. Ca să poți face un management, ar trebui să se înceapă de la primul palier – medicina de familie, unde noi am încercat să introducem managementul de caz pentru câteva boli, tocmai pentru a veni atât în sprijinul pacienților, cât și în sprijinul fondurilor existente în sistem, când un management al cazurilor la nivelul medicinei de familie este mai ieftin decât să stea în spital câteva zile”, a spus Vasile Ciurchea.

Când devine ineficient un spital
Cât despre managementul de spital, președintele CNAS a explicat în ce situații se pune problema dacă spitalul este sau nu eficient și a spus că managerii de spitale trebuie să facă o analiză extrem de bună. „La nivel de management de spital, spitalul are un venit din contractul cu Casa sau din venituri proprii. Dacă veniturile sunt mai mari decât cheltuielile este în regulă, însă dacă cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, atunci nu este în regulă. În aceste condiții, pacientul este trimis să-și cumpere fie seringă, fie pansament, fie un medicament. De regulă, spitalele iau medicamentele scumpe. Din veniturile spitalelor, managerii trebuie să-și facă o analiză extrem de bună și să prioritizeze ce trebuie să facă. Dacă ai cheltuieli mari de personal, e greu să-ți rămână suficiente resurse ca să faci și actul medical și dacă cheltuielile de personal cu cele de administrare duc spre 100% nu mai rămân bani de act medical și atunci se pune problema dacă spitalul este eficient”, a precizat Ciurchea.

 

De asemenea, verificati

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Distribuie Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.