Home / Sanatate / Sistemul de sănătate românesc, codaș în Uniunea Europeană

Sistemul de sănătate românesc, codaș în Uniunea Europeană

Distribuie

busoiSistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană la aproape toate criteriile. Afirmația îi aparține europarlamentarului Cristian Buşoi, care a declarat, sâmbătă, 17 octombrie, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS 2015), de la Târgu-Mureș, că cele mai discutate probleme, la Bruxelles, sunt cele legate de drepturile pacienților români, de accesul slab la medicamente, dar și de migrația medicilor.

Cristian Buşoi a susținut, la CNFMS 2015, o prezentare despre reforma sistemului de sănătate din România în context european și a declarat că sistemul de sănătate românesc nu se poate compara nici măcar cu sistemele din Centrul și Estul Europei, darămite cu sistemele de sănătate din Vestul Europei. „Sistemul de sănătate din România se află pe ultimele locuri din Uniunea Europeană pe aproape toate criteriile – şi ca investiţii, cheltuială pe cap de locuitor şi ca indicator de sănătate. Cred că cele mai pregnante probleme care sunt discutate la Bruxelles sunt cele legate de drepturile pacienţilor şi de felul în care pacienţii sunt trataţi în sistemul de sănătate din România. Aici sunt asociaţii puternice ale pacienţilor europeni care ridică constant această chestiune, finanţarea scăzută în comparaţie cu alte ţări europene. A treia problemă ar fi accesul mult mai slab la medicamente şi la inovaţii în comparaţie cu pacienţii din alte ţări europene şi sigur, un lucru foarte important, migraţia medicilor şi personalului medical în general din România către ţările dezvoltate din Vestul Europei. Acestea ar fi cele patru principale probleme care evident întregesc un tablou că sistemul de sănătate din România nu e încă unul competitiv nu doar în raport cu sistemele din Vestul Europei, ar fi oricum destul de dificil, dar chiar cu sistemele de sănătate din Centrul şi Estul Europei”, a declarat Cristian Bușoi.

Potrivit acestuia, cel mai important instrument pe care UE l-a avut în legătură cu România este participarea la programul de asistenţă Banca Mondială, Comisia Europeană şi FMI. „Trebuie văzut dacă acesta va continua chiar şi în sistem prudenţial, chiar dacă nu cerem bani, să fim asiguraţi că suntem sub o umbrelă de protecţie în cazul unor probleme economice şi reforma sistemului de sănătate este o parte importantă a cerinţelor UE. Au cerut o finanţare mai bună, eficientizarea cheltuielilor, reducerea spitalizărilor nenecesare, susţinerea medicinii primare, unele s-au implementat, altele nu”, a arătat acesta.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.