Conferință dedicată specialiștilor în sport și nutriție Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 224 Vizualizări

Conferință dedicată specialiștilor în sport și nutriție

mCentrul medical și universitar din Târgu-Mureș găzduiește, în perioada 18 – 31 octombrie, prima conferință de nutriție sportivă, organizată de disciplina de Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, în colaborare cu disciplina de Ştiinţele Motricităţii şi Asociaţia Română de Nutriţie şi Dietetică. Deschiderea oficială a manifestării are loc joi, 29 octombrie, de la ora 10.00, la Hotelul Plaza.

Conferința îmbină două domenii importante: cel medical și cel sportiv, cu focusare pe o specializare nouă pe piața muncii, și anume nutriție și dietetică, care a lipsit de pe scena academică și publică a țării noastre și este esențială pentru dezvoltarea sănătății și performanței sportive de la noi. La începutul acestei luni, Camera Deputaților a adoptat prin vot final proiectul legislativ care privește exercitarea profesiei de dietetician, precum și înființarea, organizarea și funcționarea unui Colegiu al Dieteticienilor din România (CDR). Astfel, după trei ani de demersuri din partea dieteticienilor, profesia de dietetician e recunosucută legal. Manifestarea are ca obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor nutriționale de bază oferite sportivilor și va reprezenta punctul în care valorile domeniului medical și sportiv se vor întâlni și vor aprofunda diferite elemente specifice fiziologiei, biochimiei, metabolismului, susținerea efortului fizic și nu în ultimul rând, regimul igieno-dietetic specific activității de performanță. Este de o importanță crescută, atât alimentația în cadrul perioadei de pregătire generală, specifică, cât și în cadrul perioadei competiționale și respectiv perioadei de pauză competițională. „Această conferință se adresează atât studenților, cât și specialiștilor cu o carieră în sport și nutriție, care au nevoie să creeze o rețea la nivel național, având ca obiectiv să traducă știința în practică și să o facă accesibilă tuturor. De asemenea, să adopte conceptul de echipă completă de pregătire sportivă alcătuită din antrenor, medic sportiv, nutriționist, fizioterapeut și psiholog”, a precizat conf. dr. Monica Tarcea, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Târgu-Mureș și coordonatorul disciplinei Nutriție Comunitară și Igiena Alimentelor.

Care vor fi temele abordate
Programul complet al conferinței a fost încărcat pe site-ul manifestării, iar potrivit acestuia, prof. univ. dr. Nicolae Neagu va prezenta un model de referință al evoluției indicelui de masă corporală la alergătoare de garduri – fete, în perioada peripubertară, raportat la somatotipuri ideale predictive, prof. univ. dr. Marin Chirazi va prezenta un studiu de caz cu tema: „De la obezitate morbidă, la maraton”, conf. univ. dr. Monica Tarcea va vorbi despre „Evaluarea cunoștințelor și comportamentului alimentar al sportivilor mureșeni”, șef de lucrări dr. Horațiu Popoviciu va prezenta „Terapia fizicală în reabilitarea afecțiunilor degenerative ale aparatului locomotor”, asist. univ. drd. Florina Ruța va prezenta proiectul „Food Waste Project” și despre Legea Dieteticianului, care se află la început de drum, prof. univ. dr. Dana Bădău va vorbi despre „Stil de viață și dietă – preconcepții și perspective”, iar prof. univ. dr. Camil Vari va prezenta „Aspecte farmacologice, toxicologice și analitice ale dopajului la sportivi”. Și studenții vor susține prezentări. Astfel, studentul Tudor Vodă va vorbi despre „Corelația dintre atitudinile posturale vicioase și alegerea suplimentelor nutritive în Fitness și Bodybuilding. Tot în cadrul conferinței, se va organiza o masă rotundă, în care se va discuta despre implicarea sportivilor în obținerea celei mai bune rații alimentare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE