Home / Cultură / FOTO: Shakespeare a revenit la Teatrul Național

FOTO: Shakespeare a revenit la Teatrul Național

Distribuie

1Ultima montare a unui text al lui William Shakespeare la Compania „Liviu Rebreanu” a Teatrului Național Târgu-Mureș datează din anul 1999, când regizorul Ștefan Iordănescu punea în scenă „Macbeth”, cu Claudiu Bleoț în rolul principal. După acest spectacol, William Shakespeare a dispărut total din repertoriul Companiei „Liviu Rebreanu”. (Nu punem aici la socoteală spectacolul „Şexpir – opere complete (pe scurt!)” de Adam Long, Daniel Singer şi Jess Winfield, în regia regretatului Petre Bokor, un spectacol ce are la bază un “compendiu” al bogatei opere shakesperiane.

2015 este anul în care Marele Will se întoarce pe scena Naționalului târgumureșean la Compania „Liviu Rebreanu”. Trebuie spus că la Compania „Tompa Miklos” textele lui Shakespeare și-au găsit locul în repertoriu (cele mai recente spectacole datează din 2014 – „Măsură pentru măsură” în regia lui Tadeusz Bradecki, 2012 – „Romeo și Julieta” în regia lui Porogi Dorka sau 2011 – „Îmblânzirea scorpie”i în regia lui Sorin Militaru).

Astfel, Shakespeare se întoarce la Târgu-Mureș, cu „Visul unei nopți de vară” (A Midsummer Night’s Dream), o comedie romantică. Inedită este formula echipei artistice care a realizat spectacolul ce a avut premiera marți 20 octombrie 2015: un tandem format din regizorul Vlad Massaci și scenograful Andu Dumitrescu. Spectatorii târgumureșeni îl cunosc pe Vlad Massaci mai ales pentru Campionatul de improvizație, intrat în a șasea stagiune la Teatrul Național dar și pentru „Aniversarea” de Jeroen van den Berg, un spectacol cu o soartă mai puțin fericită.

Așa cum au mărturisit, cei doi și-au împărțit într-o mai mare măsură sarcinile artistice decât presupune de obicei relația regizor-scenograf, rezultatul fiind un spectacol de două ore și jumătate (cu pauză) realizat într-o lectură modernă a textului, ancorată în realitățile zilelor noastre.

În „Visul unei nopți de vară”, spectatorii îi pot revedea pe scenă pe actorii Mihai Crăciun (în rolul lui Thezeu), Eduard Marinescu (Egeu), Cristina Holtzli (Hipolita), Erica Domokos (Titania), Csaba Ciugulitu (Oberon), Tiberius Vasiniuc (Filostrat), Bianca Fărcaș (O zână).

Grupul tinerilor îndrăgostiți este compus din tinerii actori Vero Nica (revenind și ea la Târgu-Mureș după trei ani de zile, pentru a o interpreta pe Helena), Laura Mihalache (Hermia), Cristian Iorga (Demetrius) și Claudiu Banciu (Lisander). Rolul Puck, cel care leagă și dezleagă destine, este jucat de Raisa Anè, secondată de ajutorul său, Copilul interpretat de Raul Mihnea Băgăian.

Lumea meșterilor îi are ca protagoniști pe Alexandru Pavel (Mitru Chitră „Prolog”), Dan Rădulescu (Culea Fundulea “Piram”), Anca Loghin (Stan Suflete “Tisbe”), Liviu Pancu (Gogu Botgros „Zid”), Costin Gavază (Dudă Flămânzilă „Luna”), Rareș Budileanu (Lică Cuibărică “Leu”). Aceștia sunt responsabili de scena de „teatru în teatru” din finalul spectacolului, unul dintre cele mai reușite momente.

Cele trei lumi (a zeilor, a îndrăgostiților și cea a meșterilor) merg în paralel dar se și întrepătrund, Puck fiind cel responsabil cu hazardul și răsturnările de situație.

Un mare plus îl oferă spectacolului proiecțiile video și sound design-ul realizate de Andu Dumitrescu, acestea revelând și ele cheia modernă în care a fost montat textul lui Shakespeare.

Cu această nouă premieră, cea de a treia în mai puțin de o lună de zile după „Vivaldi și anotimpurile” de Gigi Căciuleanu și „Want” de Scott Johnston, Compania „Liviu Rebreanu” își îmbogățește repertoriul cu un titlu important al dramaturgiei universale dar și cu un spectacol care, sperăm, va face săli pline, așa cum au fost la premiera de marți 20 octombrie dar și la cea de a doua reprezentație de miercuri 21 octombrie 2015.

Următoarele reprezentații cu „Visul unei nopți de vară” vor avea loc în luna noiembrie, pe 8 și pe 27 noiembrie, biletele fiind deja puse în vânzare.

 

Text: Dan MĂRĂCINEANU

Foto: Bristena

[zizigallery id=1803]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.