Home / Administratie / Un serial de tip soap-opera: Conflictul plăcuţelor bilingve, un nou episod

Un serial de tip soap-opera: Conflictul plăcuţelor bilingve, un nou episod

Distribuie

Foto 2_site

 

Primarul municipiul Tîrgu Mureş, Dorin Florea a intrat, din nou, în conflict cu aleşii UDMR. Aceştia au criticat, joi, declaraţiile edilului care a susţinut că denumirile străzilor nu vor fi traduse pe viitoarele indicatoare stradale ce vor fi amplasate. Doar din loc în loc vor fi montate, acolo unde se va dori, alte indicatoare, cu un alt design cu denumirea tradiţională în maghiară.

 

Primarul Dorin Florea a declarant miercuri, într-o conferinţă de presă, cum vor arăta şi ce tip de indicatoare stradale vor fi amplasate în urma organizării unei licitaţii publice.
“La străzi este un STAS, să ne înţelegem, eu am oferit Consiliului Local posibilitatea de a defini unele străzi în ceea ce îţi permite legea acum şi ceea ce sunt imperativele Ministerului Internelor şi Administraţiei şi denumirea tradiţională în ce limbă doresc dânşii. Dar strada are un cod, trebuie scrisă de la numărul la numărul, codul. (…) Dacă se doreşte să se scrie, tradiţional, scrie-mi şi Rozsa tér, dar cu alte caractere. Dacă Consiliul Local ia această decizie. Încă o dată nu forţaţi mâna la ilegalităţi”, a declarat primarul Dorin Florea.
Edilul a continuat “Eu nu scriu strada Cuza Vodă pentru târgumureşean, eu scriu
Primarul a explicat că atunci când ajunge în Tîrgu Mureş un turist acesta va primi o hartă cu denumirea străzilor în limba română ca să se poată orienta şi explicaţiile în ce limbă vorbeşte respectiva persoană.
“În schimb, unde vor consilierii, o dată sau de două ori pe stradă dacă vor denumirea tradiţională în limba maghiară pe o altă tăbliţă se poate să se scrie denumirea. (…) Dacă vor traducere, tot sub această incidenţă pică. Dacă scrii pe aceeaşi tablă, creezi confuzie”, a completat Dorin Florea.
Primarul a mai susţinut că ar trebui o altă hotărâre de consiliu pentru ca strada să fie redenumită şi să primească o denumire în limba maghiară care să devină cea oficială, iar în acea situaţie indicatorul stradal poate fi amplasat după regulile stasului invocat.

 

UDMR va ataca licitaţia?

 

Consilierii locali ai UDMR au reacţionat joi, într-o conferinţă de presă, faţă de declaraţiile primarului Dorin Florin.
“Am fost surprinşi încă o dată de reacţia primarului care, contrar Hotărârii de Consiliu Local pe care a votat-o şi partidul pe care primarul îl reprezintă, este hotărârea de consiliu în care 486 de străzi traduse şi este asigurat bilingvismul conform cerinţelor legale. Noi considerăm că apropiindu-se campania electorală, primarul încearcă prin metoda anilor 90 iarăşi crearea unor tensiuni în oraş pentru a obţine voturi, dar din păcate pot să zic că este foarte iresponsabilă această atitudine, mai ales că oraşul este partener în proiectul de Capitală Europeană a Culturii 2021 şi asemenea manifestări xenofobe pun în pericol nu numai acest proiect ambiţios, dar şi mii de locuri de muncă, iar o să pierdem foarte multe investiţii, toate astea în oglinda situaţiei sumbre din Tîrgu Mureş unde 60 % din tineri vor să plece în alte ţări, în alte oraşe, pentru că nu sunt locuri de muncă în Tîrgu Mureş şi reacţia primarului la această situaţie este iarăşi crearea unor tensiuni. Eu cred că foarte frumos s-a demascat dânsul şi târgumureşenii, indiferent de etnie, pot să vadă cine este el şi că mai mult iubeşte puterea decât interesele oraşului”, a reacţionat Soós Zoltán.
UDMR va ataca licitaţia dacă în caietul de sarcini nu a fost respectată această cerinţe a bilingvismului. “Nu putem fi de acord cu iniţiativa particulară a unei persoane care uită că este şi primarul unei localităţi unde sunt două comunităţi mari şi, dacă nu respectă o comunitate, trebuie să ia în considerare şi consecinţele. Pe lângă atacul acestei hotărâri în instanţă, o să sesizăm Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ca să atragem atenţia să ia iarăşi în vizor Tîrgu Mureşul pentru aceste manifestări care nu respectă dreptul naţionalităţilor care convieţuiesc în acest oraş”, a declarat Soós Zoltán.

 

Ce prevede caietul de sarcini?

 

Cotidianul Zi de Zi a publicat în 6 octombrie a.c. un articol referitor la licitaţia pentru achiziţionarea serviciilor de confecţionare şi montare de tăbliţe pentru inscripţionare străzi, denumiri de localităţi, tăbliţe avertizoare, tăbliţe cu numere de imobile şi alte tipuri de panouri realizate pe diferite tipuri de suport, organizată de Primăria municipiului Târgu-Mureş. Lista cantităţilor care vor fi achiziţionate cuprinde 1715 de plăcuţe bilingve, din cele câteva mii care vor fi achiziţionate, mai precis 1.000 de tăbliţe indicatoare cu denumiri de stradă bilingve, fixate pe pereţii imobilelor din alte zone decât cea centrală (0,950 x 0,230 metri), 615 de tăbliţe indicatoare cu denumiri de stradă bilingve, fixate pe pereţii imobilelor din alte zone decât cea centrală (0,780 x 0,230 metri), 50 de tăbliţe indicatoare cu denumiri de stradă bilingve, fixate pe pereţii imobilelor din alte zone decât cea centrală, amplasate la capăt de stradă (0,950 x 0,230 metri), 50 de tăbliţe indicatoare cu denumiri de stradă bilingve, fixate pe pereţii imobilelor din alte zone decât cea centrală, amplasate la capăt de stradă (0,780 x 0,230 metri).
Potrivit portalului www.licitatiapublica.ro, valoarea estimată a licitaţiei este de 846.774 lei, fără TVA, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 7 decembrie 2015, ora 18.00.
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.