Home / Social / „FAMILIA KARATE KYOKUSHIN” – un proiect pentru comunitate şi familie

„FAMILIA KARATE KYOKUSHIN” – un proiect pentru comunitate şi familie

Distribuie

d4

Proiectul implementat de clubul “Tiger Budo” Karate Kyokushin, în parteneriat cu Strategia Naţională de Acţiune Comunitară şi realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Târgu-Mureş în cadrul secţiunii “Sportul pentru toţi”, are ca scop dezvoltarea aptitudinilor de socializare prin practicarea sportului pentru persoanele cu dizabilităţi. Activitățile s-au putut derula datorită colaborării între manager de proiect – sensei Traian Dumbrăvean 3 Dan, coordonatorul județean SNAC prof. Iolanda Cătinean, director Palatul Copiilor Târgu-Mureș și manager financiar, Corina Câmpean.

Proces pedagogic sistematic

Inițiatorii și-au propus promovarea principiilor unei bune stări de sănătate printr-un proces pedagogic desfăşurat sistematic, continuu şi gradat de adaptare a organismului omenesc la eforturile fizice.

Ideea de familie a pornit de la faptul că în una dintre grupele de antrenament a clubului există participanţi care aparţin aceleiaşi familii: mame cu fiice sau fii, tați cu fii, fraţi sau surori. Iniţial, antrenamentele fiind doar pentru cei mici, dar părinţii lor dorind să petreacă într-un mod util timpul liber s-au hotărât să participe şi ei la antrenamente. Rezultatul a fost spectaculos, în cel puţin 3 cazuri părinţii devenind campioni naţionali, ca şi copiii lor. Deşi, s-a pus semnul egal între karate şi violenţă, partenerii proiectului sunt pregătiţi să distrugă acest mit. Agresivitatea şi revolta dispar după un timp în sala de antrenament, rămânând doar o minte mai calmă orientată spre dragoste şi compasiune.

Emoții și evoluție

Clubul oferă şansa grupului format din copiii sau tinerii cu dizabilităţi şi familiile lor, să participe activ la antrenamentele zilnice și să înveţe principalele elemente de Karate Kyokushin. Aceştia vor putea să participe la competiţii ca şi susţinători ai sportivilor de performanţă trăind alături de ei emoţiile concursului, să formeze echipe de demonstraţie împreună cu sportivii clubului şi să evolueze în faţa celorlalţi sportivi cu drepturi egale.

Educație prin sport

Dat fiind faptul că activitatea fizică îndeplineşte un rol fundamental în vindecarea şi îngrijirea persoanei cu dizabilităţi, le permite, aşadar acestora recâştigarea încrederii în sine şi reîncadrarea în mediul social comunitar. Argumentul principal al prezentului proiect este tocmai ideea că integrarea în comunitate a persoanelor cu dizabilităţi poate şi este mai mult decât un discurs demagogic, declarativ. Ea poate fi pusă în practică prin tehnici concrete de predare și învăţare şi adaptare, prin formarea şi dezvoltarea conştiinţei tuturor persoanelor pentru acceptarea diversităţii de orice tip. Prin strategii didactice bazate pe cooperare, educarea prin sport poate favoriza unele procese de interacţiune socială, diferenţele dintre practicanţii sportului fiind percepute ca modalităţi de îmbogăţire a practicii pedagogice, iar strategiile învăţării – ca modalităţi de abordare a diversităţii.

Egalitatea de șanse

Povestea pe care o spune proiectul este povestea egalităţii de şanse, povestea familiei Karate Kyokushin, familie în care toţi membrii au drepturi egale, bine consfinţite, fiecăruia recunoscându-i-se valoarea şi contribuţia. “Povestea” are ca scop educaţia prin sport şi activitate fizică oferite în dar tinerilor cu dizabilităţi pentru formarea unui stil de viaţă sănătos şi dezvoltarea abilitaţilor de comunicare, ca cetăţeni activi şi responsabili prin integrarea  socială.

Acceptare fără judecată

Beneficiul proiectului este în dublu sens. Persoanele cu dizabilităţi se bucură de acceptare şi desfăşurarea unor activităţi benefice şi distractive, iar sportivii clubului învaţă virtutea acceptării fără judecată celor din jur, învaţă că a avea un prieten sau membru al familiei cu dizabilităţi este, cu siguranţă, o provocare pe care viaţa o lansează fără drept de apel şi căreia, indiferent de circumstanţele în care se întâmplă, trebuie să îi facem faţă. A avea un prieten sau membru al familiei cu dizabilităţi este una dintre cele mai copleşitoare experienţe pentru un om, o experienţă care, oricum ar fi definită, te ia pe nepregătite, purtându-te într-o călătorie prin viaţă, fără să ştii dinainte care este destinaţia şi câte alte provocări vei întâlni pe parcurs. Cu toate acestea, exista, se pare, ceva care este mai presus de orice putere omenească, ceva care dă forţa de a trece printr-o astfel de experienţa făcând faţă celor mai greu de imaginat situaţii. Sportivii învaţă ce înseamnă să fii învingător din punctul de vedere al persoanelor abil diferite şi să se bucure de fiecare element de Karate executat de ei.

Potrivit partenerilor din proiect,  beneficiile vor fi mari şi pentru comunitatea târgumureşeană, deoarece se vor promova rezultatele experimentului în familiile tuturor, cât şi în întreaga comunitate, toată acţiunea desfăşurându-se sub sloganul “IMPLICARE TOTALĂ ŞI EGALITATE” pentru că aşa cum nu există doi oameni identici, nu exista nici doi sportivi identici.

 

De asemenea, verificati

VIDEO- Berzele din Dumbrăvioara, monitorizate live printr-o nouă cameră web

Distribuie S-au reluat transmisiunile live din cuibul de berze din comuna mureșeană Dumbrăvioara, a anunțat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.