FOTO: America adusă la ”Papiu” de profesorul Vasile Șandor Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 673 Vizualizări

FOTO: America adusă la ”Papiu” de profesorul Vasile Șandor

DSC_2405Manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 96 de ani a Colegiului Național ”Alexandru Papiu Ilarian” reunite sub genericul ”Zilele Colegiului Papiu” a cuprins și o inedită expoziie de fotografii intitulată ”Secvențe nord-anericane” semnată de profesorul de istorie Vasile Șandor, vernisată miercuri, 28 octombrie în incinta școlii.

DSC_2395”În vara acestui an profesorul Vasile Șandor a avut plăcerea să călătorească în Statele Unite ale Americii. Domnia sa a realizat această expoziție care  reunește fotografii de pe Coasta de Est a Statelor Unite, imagini foarte frumoase, secvențe care ne dezvăluie o nouă lume, lumea nord-americană, o națiune care și-a proclamat independența la 4 iulie 1776, părinții fondatori ai acestei națiuni fiind mari personalități precum George Washington, Thomas Jefferson,, James Madison, Alexander Hamilton, James Monroe și Benjamin Franklin”, a precizat în deschiderea expoziției Simion Bui, profesor de istorie în cadrul Colegiului Național ”Al. Papiu Ilarian”.

New York, adevărata Americă a Statelor Unite

Expoziția a reunit aproximativ 80 de fotografii realizate de profesorul Vasile Șandor pe Coasta de Est a Amercii în vara acestui an. ”Am adus o parte a Americii la Papiu, mai exact unele impresii din continentul nord-american. Am efectuat în vara acestui an o vizită în Statele Unite, am bătut un pic coasta de est, și am cules impresii, în ideea că, până la urmă nu doresc prin aceste fotografii să arăt pe unde am umblat și de am făcut, cât faptul că noi transmitem mai departe elevilor noștri nu numai cunoștințe ci și experiență. America a fost o experiență și e bine să o vadă, din toate punctele de vedere. Periplul meu american a vizat Coasta de Este a Statelor Unite, în special New York, adevărata Americă a Statelor Unite. Ne interesează pentru că este un model din foarte multe puncte de vedere, e un model universal. Societatea americană are niște calități pe care e bine să le cunoaștem, să le respectăm, și în măsura în care ni se potrivesc, să le practicăm și noi”, ne-a declarat profesorul Vasile Șandor.

Civilizația excelează la ei”

DSC_2412Din fotografiile expuse nu lipsesc simbolurile Americii, multiculturalitatea, precum și respectul americanilor față de țara în care trăiesc. ”Cel mai tare ma impresionat acolo civilizația. Putem să spunem absolut orice despre America, suntem oameni liberi să o facem dar civilizația excelează la ei, precum și respectul pentru om, respectul pentru autoritate, al autorității față de cetățean, America reprezintă o conviețuire într-adevăr multietnică și multiculturală. Ei o practică, nu doar povestesc despre ea, cu realizări foarte importante. În fotografiile expuse avem câteva modele ce reprezintă America. Nu lipsesc zgârie norii, nu lipsește Casa Albă, pe de altă parte avem aspecte din America pe care noi le cunoaștem mai puțin, de exemplu un cartier al caselor de turtă dulce dintr-o insulă de pe Coasta de Est, avem o paradă de motociclete Harley Davidson, avem un bărbat al care duce de mână un copil de culoare pe o stradă din New York. Sunt flash-uri care ne arată sub coajă practic ce înseamnă America”, a precizat profesorul Șandor.

Au un comportament extraordinar de ziua lor națională”

Din periplul american nu au lipsit vizita la locul unde se înalțau celebrele turnuri gemene din New York, precum și celebrarea sărbătorii naționale din 4 iulie. ”Vizita în Statele Unite am făcut-o în luna iulie, între 2 și 28 iulie. Am avut bucuria să prind și sărbătoarea lor națională, celebra zi de 4 iulie. Cei de acolo au un comportament extraordinar de ziua lor națională. În afară de faptul că știu să facă din orice un spectacol, au un mare respect față de valorile naționale, de steagul național, participă din propria inițiativă cu tot sufletul la toate serbările organizate de 4 iulie. De asemenea am vizitat locul fostelor turnuri gemene de la World Trade Center. În locul celor două turnuri gemene există un turn nou făcut intitulat New World Trade Center. Nu știu exact ce conține până la etajul 102 unde am ajuns eu, dar sus există un spațiu unde se prezintă turiștilor aspecte interesante legate de New York, de la muzică, gastronomie până la politică. Sper ca elevii vor percepe din aceste fotografii exact ce am dorit să surprind, exact ce ne arată frumusețea, diversitatea și totodată tăria Americii”, a menționat Vasile Șandor.

[zizigallery id=1816]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

    • Istoria poporului român dl. profesor o predă în fiecare zi la clasele din colegiu.Ceea ce a prezetat aici este o muncă desfăşurată în afara programului.Să ne cunoaştem istoria ar fi bine, pentru asta mai trebuie să fim şi interesaţi…

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE