Home / Reportaj / Povestea omului străzii ucis de trei karatişti adolescent, spusă de procurorul Daniel Oltean

Povestea omului străzii ucis de trei karatişti adolescent, spusă de procurorul Daniel Oltean

Distribuie

111Daniel Oltean, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Mureş, a prezentat elevilor participanţi vineri, 23 octombrie, la Ziua Porţilor Deschise la Tribunalul Mureş, un caz real de crimă comisă din teribilism de trei adolescenţi din Târgu-Mureş.

Atenţie la bătăi şi la loviturile din joacă

În dialogul avut cu grupul de elevi, procurorul Daniel Oltean i-a îndemnat pe adolescenţi la prudenţă atunci când vine vorba despre bătăi, scandaluri şi alte tipuri de asemenea incidente. „Actele de violenţă pot duce la consecinţe foarte grave. Au existat cazuri în care din joacă tineri de vârsta voastră au ajuns la închisoare pentru că s-au bătut, au lovit un coleg, un prieten sau un cunoscut. V-aş atrage atenţia atunci când vă vine să interveniţi într-o bătaie sau chiar să porniţi actul sau să reacţionaţi. Mai bine fugiţi cât se poate pentru că se poate ajunge la situaţii foarte grave”, a spus invitatul special de la DIICOT Mureş, care a vorbit prin prisma celor zece ani de experienţă avuţi în cadrul Serviciului de criminalistică.

Când teribilismul poate lua vieţi nevinovate

Pentru a-şi exemplifica recomandările împotriva actelor de violenţă comise din teribilism, procurorul Daniel Oltean a rememorat o întâmplare care a avut în prim plan trei adolescenţi care au omorât în bătaie un om al străzii, doar pentru a-şi exersa loviturile din artele marţiale. „Am ajuns cazuri în care tineri din teribilism şi-au probat capacităţile de mici luptători. Au văzut în filme şi făceau diverse sporturi care ţin de luptă şi care dintr-un oarecare teribilism au vrut să arate cât de puternici sunt. A fost un caz în care trei tineri de vârsta voastră au hotărât să îşi exerseze loviturile de karate pe un boschetar, o persoană care era fără adăpost, care era extrem de vulnerabilă. Şi cu pretextul că au găsit nişte fier vechi şi să vină cu ei să îi ajute l-au dus într-o pădure de la marginea oraşului, unde au început să-l lovească. S-au şi filmat. Forţa fizică şi starea de sănătate a persoanei respective care locuia fără adopost nu era prea bună, iar tinerii au zis că nu l-au lovit tare. L-au lăsat acolo în pădure, iar peste câteva ore nişte culegători de ciuperci l-au găsit mort. Copii respctivi aveau atunci 17 ani au stat în închisoare primind condamnări de 7-8 ani. Şi-au petrecut tinereţea, poate cei mai frumoşi ani, într-un penitenciar”, a povestit invitatul de la DIICOT Mureş. „A fost un act de teribilism pe care am simţit că l-au regretat şi a doua zi s-au trezit la închisoare întrebându-se ce a fost în capul lor. De obicei treburile de genul acesta se fac în grup. De obicei apare întrebarea „Ce vor zice despre mine dacă nu particip şi eu?” şi dorinţa de a fi cool, la fel cu celălalt, duce la asemenea fapte regretabile”, a adăugat procurorul Daniel Oltean.

„Nu e deloc cool să consumi droguri”

Din repertoriul de recomandări ale procurorului DIICOT Mureş nu au lipsit nici cele de evitare a traficului şi consumului de droguri, activităţi cu efecte extrem de nocive în rândul aolescenţilor. „Nu e deloc cool, supertare sau mişto să consumi droguri. Din cauza consumului de droguri se instaurează dereglarea organismului care începe cu afectarea creierului. Creierul nu mai controlează organismul”, a transmis procurorul Daniel Oltean.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.