Home / Sanatate / Gânduri la o tragedie

Gânduri la o tragedie

Distribuie

doliu_site

M-am trezit la 6.30 azi-dimineață cu veștile negre, de doliu curgând pe fluxurile de știri. Nu am televizor, așa că am aflat de pe facebook. Mi-au revenit în minte două momente. Unul, atunci când am fost de serviciu la tv și am fost la un incendiu în comuna Cucerdea unde luase foc o casă cu un băiețel înăuntru. De atunci revăd în multe momente imaginea fratelui băiețelului cum îi legăna trupul micuț, mai micuț din cauza flăcărilor, și plângea. Lumea forfotea în jurul lui, pompierii, polițiștii, medicii munceau, jurnaliștii luau interviuri, dacă se poate cât mai dramatice – știu e cinic, iar copilul acela era o statuie a durerii, acolo în mijlocul tragediei. Mi se strânge și acum stomacul când mă gândesc la copilul acela, supraviețuitor pentru că nu era acasă.
Cel de-al doilea moment s-a întâmplat acum câțiva ani când eram într-unul din cluburile mureșene de sub pământ. Discutam cu Zsuzsi, prietena mea, despre ce s-ar întâmpla dacă ar fi un incendiu în acel loc. Scenariul era sumbru, probabil am fi sfârșit acolo. Discuția aceasta mi-a venit de multe ori în minte gândindu-mă la localurile de pe la noi, multe underground, cu ieșiri minuscule, unicele căi în caz de evacuare. Nu are sens să dăm exemple pentru că se știu.
Aseară, la un concert în București, în clubul Colectiv, 27 de oameni au murit și 146 au fost răniți (și internați) într-un incendiu izbucnit de la un artificiu de tort care a aprins buretele – neignifugat sau prost ignifugat, potrivit declarației reprezentantului firmei care a efectuat lucrarea de antifonare – de pe unul din stâlpii de susținere și s-a extins rapid la tavan. Printre răniți sunt și târgumureșeni cărora le dorim sănătate multă.
Nu pot să nu mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă un asemenea eveniment tragic ar fi avut loc în Tîrgu Mureș? Cum ar fi părăsit oamenii localul? Care ar fi fost bilanțul? Sunt aceste localuri pregătite pentru un incendiu și pentru evacuarea de urgență?
Medicii și asistenții s-au mobilizat incredibil la București. Am primit asigurări de la coordonatorul SMURD- UPU, dr. Cristian Boeriu, că și la Tîrgu Mureș, în faza I și II nu ar fi fost probleme pentru acordarea primului ajutor. Avem 13 puncte de prim-ajutor în județ, ambulanțe pentru victime multiple, ambulanțe pentru reanimare și la nevoie și ambulanțele de la spital ar putea fi transformare în ambulanțe pentru reanimare. În faza a III-a, probabil ar fi nevoie de o mobilizare din regiune.
Nu pot să nu mă înfior la gândul că autorizațiile nu s-ar da pe bune și că probleme sunt și în cluburile noastre. Sau mai rău că acestea nici măcar nu sunt solicitate. Sper să nu fie așa.
Sunt aproape sigură că în zilele ce vor urma celor trei zile de doliu național (31 octombrie, 1 și 2 noiembrie), decretat astăzi de Guvern, va începe vânătoarea de vrăjitoare. Îmi pare rău de pe acum pentru proprietarii de localuri de pe la noi care au respectat legislația în domeniu pentru că vor fi călcați de către echipele de control. Cei care nu, îmi pare rău să o spun, merită închise pentru a preîntâmpina astfel de tragedii.

 

Donați sânge

 

Se va discuta mult, se va comenta cu folos sau fără, vor fi anchete, însă ar fi bine să fim solidari în aceste momente și decenți.
Aseară, în București, au murit 27 de oameni și sunt internate 146 de persoane. Pentru acestea din urmă mai puteți face însă ceva.
În primul rând, oamenii au nevoie de sânge. Centrele de Transfuzie Sanguină au fost luate deja cu asalt în București, dar poate vă faceți timp în zilele următoare.
Centrele din București sunt: Centrul de Transfuzie Sanguină București – Str. C.Caracaş nr. 2-8, sector 1, Tel.: 0314251230, 0314251231, 0314251232, 0314251233; Punct de recoltare a sângelui din Spitalul de Urgență Floreasca, tel.: 021-317.01.21 (centrala); Punct de recoltare a sângelui din Spitalul Fundeni, tel.: 021-318.04.00 (centrala).
Dacă sunteți din alte localități, cu siguranță azi și mâine sau de luni încolo puteți dona. La Tîrgu Mureș, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, de lângă Spitalul Mare, vă puteți prezenta de duminică începând, de la ora 8.30. La celelalte puncte de donare din județ – de luni.
Numărul de urgență la care rudele tinerilor pot suna este 021.206.9291.
Condoleanțe familiilor victimelor! Cele 27 de persoane decedate, odihnească-se în pace! Sănătate celor care au supraviețuit!

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.