Prima întâlnire a metodologilor din România, la Tîrgu Mureș Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 238 Vizualizări

Prima întâlnire a metodologilor din România, la Tîrgu Mureș

intalnire metodologiPrima întâlnire a metodologilor din România are loc, la sfârșitul acestei săptămâni, la Tîrgu Mureș. Șeful disciplinei Metodologia Cercetării Științifice Medicale din cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș și organizatorul congresului, prof. dr. Vladimir Bacârea, a transmis că la manifestare participă invitați din țară și din străinătate, care doresc să pună bazele primei Societăți Române de Metodologie și Statistică Medicală.

Potrivit medicului, conferința are caracter informal, bazată pe discuții libere, astfel încât fiecare invitat să-și spună părerea despre problemele discutate. Prezentările durează 20 de minute, iar în 40 de minute se discuta pe baza prezentării. Concluziile congresului vor fi publicate în Acta Medica Marisiensis. „Este prima întâlnire a metodologilor din România și vom încerca să înființăm o Societate Română de Metodologie și Statistică Medicală. N-am reușit să o înființăm până acum pentru că niciodată n-am fost toți la un loc. Avem invitați din țară și din străinătate. Sper că vom avea succes. Această disciplină se predă într-un fel la Tîrgu Mureș și într-un fel la București sau Cluj. Avem un vid legislativ nu pentru pacient, ci mai mult pentru medici. Cât de bun este cel care face studiul clinic? Cât de bun este monitorul de studiu clinic? Cât de bun este operatorul de cercetare? Mai sunt și aspecte ale particularizării în disciplină. Sunt cinci sau șase conferințe pe această temă și o problemă esențială este scientometria – modul în care reușim să acceptăm să fim evaluați în baza unor numere. Apoi, plagiatul, care ține tangențial de noi, pentru că ne modifică rezultatele. Practic, este o metodă de a acolo un pic drumul corect. Va fi și acest aspect discutat. În plus, avem o prezentare făcută de către doamna profesor Benedek despre reforma curriculară. Eu cred că acoperim o foarte mare parte din temele discutate. Mai avem o scurtă discuție legată de implicarea metodologiei cu biostatistica”, a declarat, la UMFTV, prof. dr. Vladimir Bacârea.

De ce este importantă Metodologia Cercetării Științifice Medicale
Prof. dr. Vladimir Bacârea a precizat că această disciplină e importantă pentru că furnizează toate datele necesare astfel încât să se obțină rezultatul scontat. „Ca istoric, atunci când vrei să demonstrezi că se întâmplă se aplică o așa-numită paradigmă a cercetării, care de la observație și trecând prin experiment, ajunge la o concluzie care va confirma observația sau nu. În lumea medicală, este mult mai complicat să elaborezi un experiment, având în vedere că cei pe care îi cercetăm sunt oameni, iar aspectele etice ajung să aducă această disciplină într-o formă extrem de strictă. În accepțiunea generală, Metodologia Cercetării Științifice Medicale înseamnă drumul de parcurs de către un medic, un cercetător, astfel încât să obțină un răspuns la o întrebare pe care și-o pune. Avem o metodologie aplicată în radiologie, una cu particularități în științe chirurgicale și așa mai departe. Într-un interval destul de scurt, noi încercăm, la UMF, să inițiem dorința studentului în a face cercetare după o metodă clară, bine stabilită. Este o disciplină importantă pentru că îți furnizează toate datele necesare, toate metodele și căile de urmat astfel încât să obții un rezultat pe care ți-l dorești, să poți demonstra că un tratament este mai bun și mai eficient decât celălalt, să poți demonsta că prognosticul unei boli se modifică în anumite condiții, să poți demonstra că un factor de risc produce un efect”, a explicat prof. dr. Vladimir Bacârea.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE