Undă verde pentru gunoi Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 279 Vizualizări

Undă verde pentru gunoi

DSC_0007_site

Consiliul Local și-a dat din nou întâlnire la o săptămână de la precedenta, urcând la patru cifra ședințelor care au avut loc în ultima lună. Consilierii locali au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor din Clubul Colectiv – 43 de persoane decedate – duminică, la ora 14, n.a. – și peste 100 de răniți, au validat mandatul unui nou consilier și au dezbătut 30 de proiecte.

 

Ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș de joia trecută a fost una dintre cele mai liniștite care au avut loc în ultima perioadă.
Consilierul local Mariela Corneanu a solicitat în plen, înainte de trecerea la ordinea de zi, păstrarea unui moment de reculegere în memoria persoanelor care au decedat în incendiul de la Clubul Colectiv din Capitală sau la spital din cauza rănilor grave sau a intoxicației cu fum.
Consilierul local Karácsony Erdei Etel a solicitat o informare legată de plățile ce trebuie făcute către MTS Company – firma care a lucrat înainte de anul 2000 în Complexul de Agrement și Sport Mureșul – și care nu sunt contestate în vederea includerii
Tot înainte de intrarea pe ordinea de zi a avut loc și o intervenție a primarului Dorin Florea înainte de târgumureșeanca Csata Edith care a solicitat să se adreseze deliberativului.
„Suntem în plin proces de reabilitare care va fi gata la sfârșitul acestui an, va intra și drumul unde aveți dvs. acces la casă. Asta este, nu puteam să facem drumul și apoi să îl facem praf cu tonajul greu”, a declarat Dorin Florea.
După declarația primarului, președintele de ședință, consilierul local UDMR Bakos Levente a supus votului dacă femeia poate sau nu vorbi în plen. Votul a fost pentru.
“Din disperare am ajuns aici, pentru că nu pot să mă duc acasă, pentru că la numărul 90 este o groapă de aproape 50 de cm. Îmi pare rău, domnul primar, așa am fost informată că în fața casei noastre, de 100 de metri, nu se mai repară. Mi-am distrus mașina, nu se mai poate circula. În al doilea rând, vă rog, domnule Claudiu Maior, să mă înțelegeți, ce se întâmplă, de exemplu, sâmbătă seara când am venit de la cimitir și asta în fiecare sâmbătă și duminică, opresc mașinile în locația unde este parcarea pentru autobuze, aprind faza lungă și dau drumul la muzică până la ora 3 noaptea, am chemat de 5 ori poliția, mi-e rușine, nu sunteți dvs. de vină”, a spus târgumureșeanca.
Edilul șef i-a dat încă o dată asigurări că lucrarea va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, inclusiv porțiunea din fața casei sale. De asemenea, viceprimarul Claudiu Maior i-a răspuns legat de tinerii care chefuiesc nopțile pe la Platou. “Am să informez Poliția Locală, tocmai i-am sancționat”, a spus Maior.
Apoi, aleșii au intrat pe ordinea de zi. Primele două proiecte au vizat constatarea încetării mandatului lui Harsányi Zsolt și validarea unui nou consilier local din partea UDMR. Hints Miklos este de joi cel de-al 10-lea reprezentant al UDMR în consiliu.

site_deschidere

 

 

Alocații de hrană diferențiate

 

Trei proiecte de hotărâre au vizat alocațiile de hrană pentru diverse categorii sociale. Astfel, aleșii au votat actualizarea contravalorii alocaţiei valorice a normei de hrană acordată personalului Direcţiei Poliţia Locală Tîrgu Mureş, în cuantum de 32 lei/zi calendaristică/poliţist local şi 25 lei/zi calendaristică/funcţionar public general şi personal contractual, începând cu data de 01.10.2015. Un alt proiect de hotărâre, inițiat de viceprimarul Peti Andrei, s-a referit la acordarea alocaţiei zilnice de hrană copiilor/elevilor/tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale integraţi în învăţământul preuniversitar de masă. La articolul al doilea, proiectul prevede că: “Plata alocaţiei zilnice de hrană, în valoare de 16,60 lei/zi/copil, elev, tânăr, se acordă lunar, pe întreaga perioadă a anului şcolar, proporţional cu numărul zilelor frecventate, şi vor fi efectuate de către unitățile de învăţământ preuniversitar de masă”. Copiii/elevii/tinerii cu cerinţe educaţionale speciale care învaţă la domiciliu, dar nu sunt integraţi în unităţile de învăţământ preuniversitar de masă sau care se găsesc în plasament nu beneficiază de acest drept.
Un al treilea proiect stabilește alocația de hrană pentru copiii care sunt înscriși la Centrul de Zi Rozmarin. Astfel, aleșii locali au aprobat: “suma de 7,50 lei/zi reprezentând alocaţia de hrană pentru masa de prânz a copiilor înscrişi la Centrul de zi Rozmarin”.

Amendamente la terenurile pentru chioșcuri

 

Proiectul de hotărâre cu numărul 12 de pe ordinea de zi a privit aprobarea concesionării prin licitație publică a terenurilor aparţinând domeniului public al municipiului Tîrgu – Mureş, în vederea amplasării unor chioşcuri pentru activităţi economice. Vorbim de 55 de locuri, diferențiate în funcție de zona din oraș unde se află.
Consilierii locali au venit cu două amendamente. Bakos Levente a solicitat limitarea numărului pe care o companie/persoană fizică le poate licita, în timp ce Olimpiu Sabău Pop a propus ca licitația să fie cu strigare.
“Din păcate, legea nu ne lasă să facem cum ați propus dvs., deși, dintr-un anumit punct de vedere ar fi mai normal, normele de aplicare ale Ordonanței 54 spun în mod clar, negru pe alb, că oferta trebuie să fie în scris, în plic sigilat, deci nu putem deroga de la o normă scrisă”, a clarificat secretarul municipiului, Andrei Mureșan situația.
Din comisia de licitație vor face parte viceprimarul Claudiu Maior, supleant viceprimarul Peti Andrei și Gheorghe Urcan, supleant Hints Miklos. Comisia este completată de directorul Administrației Domeniului Public (ADP), Florian Moldovan, și de Szekely Klara – inspector Serviciul concesionări. Supleanți din partea Executivului sunt Gheorghiță Ioan – director adjunct ADP și Aszalos Camelia – inspector Serviciul concesionări.
Preţul de pornire la licitaţie a terenurilor, în funcție de zona de interes urban, este de: 25 euro/mp/an pentru zona A, 12 euro/mp/an pentru zona B şi 7 euro/mp/an pentru zona C şi D.

 

Bani în plus pentru Liceul de Artă

 

Consilierii locali au aprobat, în ședința de joia trecută, actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie: „Mansardarea şi reabilitarea internatului – Liceul de Artă Tîrgu-Mureş”. Valoarea iniţială a lucrărilor (inclusiv TVA) conform contractului de finanţare a fost de 1.146.116,11 lei, la nivelul anului 2008, în timp ce valoarea lucrărilor conform dispoziţiilor de şantier (inclusiv TVA) este în prezent de 1.674.188,64 lei.
Internatul Liceul de Artă se va supraetaja şi repara, astfel la parter vor 5 ateliere de sculptură/grafică, 4 săli de muzică, 2 magazii, grup sanitar fete, grup sanitar băieți, grup sanitar profesori, grup sanitar propriu, 2 case de scară, cabină portar, hol de primire și coridor; la etajul I – 15 săli de repetiție, 4 magazii, 3 holuri, sală profesori, grup sanitar fete, grup sanitar băieți, grup sanitar profesori, antreu, balcon, 2 case de scară și coridor; la etajul II – 20 săli de repetiție, 9 magazii, 8 holuri, sală profesori, grup sanitar fete, grup sanitar băieți, balcon, 2 case de scară și coridor; la etajul III- 7 săli de clasă, magazie, sală profesori, grup sanitar fete, grup sanitar băieți, grup sanitar profesori, două case de scară și coridor. De asemenea, în exterior, este prevăzută a se realiza o suprafaţă platforme pietonale şi semicarosabile de 384 mp.
De asemenea, un alt proiect legat de Liceul de Artă a fost cel privind aprobarea schimbului de teren şi clădiri, între Municipiul Tîrgu Mureş şi Parohia Romano-Catolică nr. 1 Tîrgu Mureş. Înainte de supunerea la vot, Olimpiu Sabău Pop a propus expropierea clădirii Parohiei de pe strada Horea nr. 23, necesară pentru lărgirea unui drum. Amendamentul a picat la vot.
În schimb a trecut amendamentul lui Soos Zoltan care a propus ca schimbul să fie avizat de Inspectoratul Școlar. “Referitor la imobilul Primăriei să fie clar că întabularea din 2009 este corectă, că nu este nicio problemă legată de întabulare și este al Primăriei și nu este al statului român sau al altui proprietar, să fie verificat acest lucru”, a mai completat consilierul local UDMR.
Proiectul a trecut cu 17 voturi pentru.
Prin perfectarea acestui schimb, “Municipiul Tîrgu Mureş cedează dreptul de proprietate asupra construcţiei situate în Tîrgu Mureş, str. Revoluţiei, nr. 9, Liceul Vocaţional de Artă (construcţia nouă – n.a. cea pentru care tocmai s-a actualizat investiția), iar Parohia Romano-Catolică nr. 1 Tîrgu Mureş cedează dreptul de proprietate asupra imobilului situat în str. Horea, nr. 23.

Executivul mandatat

 

Consiliul Local Tîrgu Mureș a împuternicit trei angajați din Executiv pentru a decide dacă municipiul se constituie sau nu parte civilă în dosarul nr. 103/P/2013 aflat în lucru la DNA, mai bine cunoscut ca dosarul ASA.
Punctul de vedere al secretarului Andrei Mureșan a fost solicitat și la acest punct după ce aleșii s-au cam codit să îl voteze.
“Acest dosar există, are un număr și putem să îl cosmetizăm cum vrem, dar trebuie să răspundem dacă ne constituim parte civilă sau nu. Faptul că dvs. ați lua o decizie prin care să mandatați să reprezinte municipiul, eu înțeleg că doriți să le dați un mandat general să reprezinte municipiul, inclusiv în instanță în acest dosar. Din persoanele care sunt enumerate în această hotărâre am înțeles că domnul Szoverfi Istvan are pregătire juridică, doamna Nadia Bândilă are pregătire juridică, domnul Csegzi sunt ferm convins că nu are pregătire juridică. Eu personal aș merge pe ideea să mandatați pe cineva care să răspundă la adresă, să spună dacă se constituie parte civilă sau nu, că asta e întrebarea celor de la DNA, și nu cine ne reprezintă. Este după aceea poate fi decizia dvs. sau chiar a Executivului, în momentul în care dvs. v-ați constituit parte civilă, în momentul în care avem un dosar noi, prin Direcția Juridică, să urmărim interesele municipiului, problema este că noi nu putem urmări acele interese ale municipiului pentru că nu avem formula administrativă prin care să ne constituim parte civilă. Din punctul meu de vedere trebuie să răspundeți cu da sau nu, dacă ne constituim parte civilă, iar, prin Direcția Juridică, facem demersurile mai departe”, a spus secretarul.
În final, proiectul a fost amendat cu o propunere a consilierului local UDMR Karacsony Erdei Etel. “Situația trebuie rezolvată, articolul 1 se mandatează trei persoane să reprezinte municipiul, fără să precizăm ce să facă. Nu avem drept să spunem ce să facă cei care avem calitate în acest dosar”, a cerut alesul local.
Doar 15 consilieri din cei 21 prezenți au votat pentru.
Constituirea ca parte civilă vizează recuperarea prejudiciului de 7,053 milioane de lei, bani pe care Consiliul Local, la inițiativa Executivului, i-ar fi alocat ilegal clubului ASA, pe atunci FC Municipal, potrivit adresei Serviciului Teritorial Anticorupție Tîrgu Mureș.

 

Hotărârea CL nr. 265, modificată

 

Hotărârea privind reglementarea serviciului de salubritate în municipiul Tîrgu Mureș s-a reîntors în Consiliul Local după adoptarea sa în 23 octombrie, în ședință extraordinară, cu propunere de modificare.
Întâi proiectul a fost respins în varianta inițială, apoi a fost respins cu amendamentul propus de viceprimarul Peti Andrei ca apoi să se reia votul și proiectul să treacă, cu 17 voturi pentru și patru abțineri, în varianta completată de viceprimar.
Hotărârea nr. 265 arată acum așa: “Art. 1 Se ia act de informarea aprobată prin votul consilierilor județeni și transmisă pe data de 29 octombrie 2015, respectiv de adresa trimisă de ADI Ecolect din data de 24 septembrie 2015, respectiv adresa trimisă de Consiliul Județean în data de 25 septembrie 2015.
Se aprobă demararea procedurilor de achiziție publică în vederea delegării serviciului public de salubrizare, în condițiile legii și cu respectarea prevederilor Contractului de asociere, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Municipal Tîrgu Mureș nr. 338 din 30 iulie 2009; Art. 2 Până la desemnarea operatorului conform art. 1 a prezentei hotârâri se mandatează executivul Municipiului Tîrgu Mureș pentru a decide prelungirea contractului nr. 5 din 15.01.2008 de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Tîrgu Mureș, în condițiile legii 101/2006 cu privire la serviciul de salubrizare al localităților, republicată. În perioada de prelungire a contractului se va majora garanția de bună execuție. Cuantumul garanției de bună execuție va fi stabilit de executivul Municipiului Tîrgu Mureș conform prevederilor legale privind expunerea la riscul de neîndeplinire a sarcinilor prevăzute în contract de către prestator; Art. 3 Prevederile art. 1 și 2 ale prezentei hotărâri vor intra în vigoare, după obținerea avizului Consiliului Concurenței cu privire la aplicarea art. 7 alin. 1 din Legea nr. 101 din 25 aprilie 2006 privind serviciul de salubrizare a localităților. Art. 4 Cu aducerea la îndeplinire a hotărârii se încredințează Executivul municipiului Tîrgu Mureș, prin Direcția Economică, Direcția Juridică, Administrația Domeniului Public și prestatorul de servicii”.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE