În memoria lui Tiberius Petre, erou căzut în teatrul de operaţii Afganistan Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1452 Vizualizări

În memoria lui Tiberius Petre, erou căzut în teatrul de operaţii Afganistan

mormantul eroului

Cu prilejul sărbătoririi „Zilei Veteranilor” Garnizoana Târgu Mureş a organizat miercuri, 11 noiembrie, începând cu ora 12.00, în cimitirul din Parcul Eroilor Români din Târgu Mureş, o ceremonie militară şi religioasă de comemorare a eroului maior (P.M.) Tiberius Petre, căzut în teatrul de operaţii Afganistan.  Maiorul Tiberius Petre a fost decorat post mortem  de preşedintele României cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Comandor cu însemne pentru război. A fost declarat cetățean de onoare (post mortem) al localităților Iernut și Sângeorgiu de Mureș, iar câte o stradă din localitățile Cisnădie, Iernut și Sângeorgiu de Mureș îi poartă numele. Dorina  Petre, soţia militarului, a primit  în numele eroului ”Bronze Star Medal” din partea Armata Statelor Unite.

camarazii

”Ne-am strâns, astăzi, aici pentru a aduce o pioasă aducere-aminte celui care a fost Tiberius Petre, un militar care a demonstrat, prin fapte, că România are capacitatea să acţioneze oriunde este nevoie, alături de aliații săi, pentru asigurarea păcii şi stabilităţii în întreaga lume.

Tiberius Petre, la acea dată căpitan în cadrul Batalionului de Operaţii Speciale ”Vulturii” din Târgu Mureş, este, cronologic, cel de-al zecelea militar român căzut în luptele angajate cu forțele inamice în teatrele de operații. Ziua de 3 aprilie 2009, când acesta a murit la datorie, în Afganistan, rămâne, pentru forţele armate mureşene, dar şi pentru familia sa şi întreaga Românie, una sumbră.

Pentru excepționalul exemplu de eroism dovedit în luptă, Tiberius Petre a fost înaintat în gradul de maior post-mortem și i s-a conferit, de către Preşedinţie, Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război. În acest an, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, îi va decerna, post mortem, ”Fibula de la Suseni”, cea mai înaltă distincţie a judeţului” a declarat prefectul dr. Lucian Goga.

familia indurerata

Pe 3 aprilie s-au împlinit 6 ani de la trecerea în neființă a eroului Petre Marcel Tiberius. S-a născut la data de 14 noiembrie 1976, în localitatea Cisnădie, județul Sibiu. A urmat Școala Generală și liceul în Iernut. La vârsta de 17 ani a primit o gra lovitură, în mopmentul în care tatăl său Marcel Petre a trecut în neființă. În anul 1996 a fost admis în Academia Trupelor de Uscat ” Nicolae Bălcescu” din Sibiu, pe care a absolvit-o în anul 2000, fiind clasificat al 20-lea din 166 de studenți, cu media 8,93. La absolvire a fost avansat la gradul de sublocotenet. Rezultatele bune și foarte bune la învățătură au continuat și pe timpul cursului de bază în arma infanterie, parcurs la Școala de Aplicație pentru Infanterie de la Făgăraș, în anul 2001, unde s-a clasificat al 6-lea din 74 de absolvenți. În același an, ofițerul a absolvit cursul de comandanți grupuri de cercetare în dispozitivul inamicului prin parașutare, 17 săptămâni, fiind clasificat primul din 10 cursanți.

coroane de flori

Având calități deosbite și o pregătire de excepție, ofițerul a fost încadrat comandant grup cercetare la Batalionul 119 Cercetare din Oradea, fostă unitate de elită a Armatei României. După înființarea Batalionului 1 Operații Speciale ” Vulturii”, în 1 martie 2003, ofițerul a fost numit comandant grup operații speciale în această unitate. Și-a completat pregătirea parcurgând cursuri de atestare și perfecționare în domeniile parașutism, scafandrerie și alpinism și a parcurs toate fazele de calificare în domeniul operațiilor speciale. A fost un foarte bun vorbitor al limbii engleze. A participat în TO Afganistan la Operațiunea Enduring Freedom VI, în perioada decembrie 2005-iulie 2006 și comandant pluton.

DSC_5078

În octombrie 2008 și-a început un nou mandat în T.O. Afganistan, ca și comandant detașament operații speciale în cadrul ROU SOF DET 6, din Special Operations Task Force 10-3, structură de forțe speciale a armatei americane. A condus numeroase misiuni cu un grad ridicat de risc, iar pentru rezultatele foarte bune a fost promovat pe o funcție superioară pe timpul mandatului în TO. În dimineața zilei de 3 aprilie 2009, a primit misiunea de a acționa împreună cu militari din subordine și alături de o structură militară a armatei americane pentru scoaterea din încercuirea insurgenților a unei subunități aliate. În schimbul de focuri cu insurgenții, căpitanul Tiberius Petre a fost grav rănit, iar la scurt timp a încetat din viață.

” Noi, foștii colegi ai eroului Tiberius Petre transmitem familiei întreaga noastră compasiune și vom constitui permanent un sprijin pe care se pot baza la nevoie” a declarat Comandantul Comenduirii garnizoanei, maior, Sergiu-Petru Colceriu.

La ceremonia militară şi religioasă au fost invitate personalităţi civile şi militare ale judeţului, reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidelor politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrele militare în rezervă sau retragere, veteranii de război, elevii instituţiilor de învăţământ, reprezentanţii mass-media şi cetăţeni ai judeţului Mureş. În teatrul de operații din Afganistan au luptat, trecând în neființă, 26 de eroi români.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE