Microbiomul, ce este și cum ne influențează Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 204 Vizualizări

Microbiomul, ce este și cum ne influențează

DSC_4500

Psihologii recomandă ca părinţii să nu-şi sufoce copiii cu un surplus de atenţie în cele mai mici detalii ale dezvoltării. Vorbim despre microbi și ne ferim de ei la fiecare tejghea atinsă, câine mângâiat sau sărut pe obraz. Puțini dintre noi știu că, de fapt, microbii fac parte din noi si ne ajută să trăim, încă din prima zi de viață. Curățarea, dezinfectarea si sterilizarea excesivă a lucrurilor din jur nu ne protejează, ci ne aruncă pradă unor ființe unicelulare, aspect despre care ne vorbește dr. Ildiko Gasparik, președinte ASPOR.

Rep: De frica îmbolnăvirilor, foarte mulți părinți exagerează folosind mult prea des șervețele umede și spălatul pe mâini sau refuză să-și scoată copiii la plimbare pe timpul iernii, când e foarte frig. De ce sunt esențiale microorganismele?

I.G: Omul a fost considerat mult timp un individ cu organism propriu în timp ce microbii, văzuți ca niște inamici, trebuie învinși cu orice preț, deoarece ne aduc doar boli și suferințe. Teama noastră de microbi este inexplicabilă în urma trecutului infecțios al omenirii. Astăzi, în schimb, știm că majoritatea microorganismelor sunt esențiale sănătății noastre, iar organsimul nostru nu este unul singular, ci funcționează ca un superorganism de trilioane ( o mie de miliarde) de microorganisme, de fapt un ecosistem format din concubinajul celulelor umane și microbiene. În acest parteneriat, rolul principal deși îl au celulele umane, microorgansimele, majoritatea benefice sau neutre, influențează radical sănătatea noastră. Doar o mică proporție din ele pot cauza boli.

Rep: Ce este microbiomul?

I.G: Microbii se află peste tot, în apă, în sol și corpul nostru. Celulele microbiene, mii de specii, prezente în organismul uman sunt de 10 ori mai numeroase decât celulele proprii. Această populație de bacterii, levuri, ciuperci și viruși care conviețuiesc cu, în, și pe corpul nostru formează un ecosistem numit microbiom.

Rep: Cum ne pot influența microbii din primele zile din viață?

I.G: Comunicarea intensă dintre celulele nostre și aceste celule ”amicale” străine, face posibilă și foarte eficientă relația lor. Microbiomul este specific fiecărui individ, el variază încă de la naștere. Copiii născuți pe cale naturală sunt acoperiți cu microbii existenți în canalul nașterii, iar cei care vin pe lume prin operație cezariană sunt acoperiți de microbii care există în mod normal pe pielea adulților.

Rep. Ce relație are organismul uman cu microbii?

I.G: Avem o relație simbiotică cu ei, noi îi hrănim, iar ei înving adevărații patogeni, cu ajutorul lor producem vitamine, ne dezvoltăm sistemul imunitar și digerăm alimentele. Specialiștii susțin că ” mizeria ne protejează” de fapt de anumite boli, alergii, boli autoimune, obezitate, diabet, depresie, anxietate, autism, cancer, ulcer gastric, astm, ateroscleroză, scleroză în plăci, eczemă, boli hepatice, intestinale și, ca orice exagerare, în acest caz, obsesia curățeniei sau a igienei, are efecte dăunătoare.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE