Home / Social / Artecotur relansează viaţa culturală a tinerilor

Artecotur relansează viaţa culturală a tinerilor

Distribuie

Vajda GyuriTeatru underground şi un club al tineretului vor funcţiona în spaţiul cunoscut drept „Bunker”, din imediata vecinătate a clubului Jazz&Blues din Târgu-Mureş, a relatat organizatorul, liderul Asociaţiei Artecotur, Vajda György, în cadrul unei conferinţe de presă. Deschiderea viitorului teatru şi club al tineretului aşteaptă doar primirea tuturor avizelor legale de funcţionare.

25 de documentare despre valorile transilvane

În intenţia organizatorilor, viitorul teatru va adăposti atât producţiile propriei trupe de copii şi tineri precum şi ale trupelor de gen din municipiu şi zonă doritoare. “În afară de asta, dacă pornim cu un teatru, dorim să demarăm şi un club al tineretului. Să demarăm o altfel de educaţie, chiar dacă termenul de educaţie ar putea supăra pe unii tineri. Am primit deja de la prietenul meu Miholcsa Gyula de la Televiziunea Română aproximativ 25 de filme documentare despre marii savanţi, oameni de ştiinţă din Transilvania mai puţin cunoscuţi publicului larg”, a explicat Vajda György. Toate documentarele se referă aşadar la cultura noastră comună, sunt subtitrate şi se adresează astfel unui public larg.

Organizatorii contează şi pe sprijinul profesorilor care vor putea discuta amănunţit pe temele expuse în documentare. „Am discutat deja în principiu cu directorul Ansamblului „Mureşul” care o să ne ajute cu prezentarea folclorului unor regiuni, ca de exemplu explicaţii despre semnificaţia motivelor şi culorilor folosite în cultura populară, simbolismul mişcărilor din dansul popular. Toate acestea sunt simboluri importante care dacă nu sunt cunoscute nu sunt nici înţelese”, a fost de părere liderul Artecotur.

Spectacol de poezie, urmează musical

Vajda György, şeful asociaţiei a luat dealtfel legătura cu o parte a asociaţiilor de elevi şi tineret din oraş şi contează pe interesul acestora. În funcţiune deja din 2012 cu două grupe de liceeni, Asociaţia a reuşit în acest an să pornească un nou grup format din gimnazişti. Trupa de teatru este pregătită atât de către artiştii Teatrului Naţional cât şi de studenţi ai Universităţii de Arte care urmează modulul pedagogic.

Tinerii pregătiţi de Artecotur pot fi admiraţi luni, 16 noiembrie, la Teatrul “Ariel”, într-un recital de poezie. Planurile asociaţiei sunt însă foarte ambiţioase, aceştia plănuind pentru începutul anului viitor premiera unui spectacol – colaj din musicaluri celebre. Desigur toate acestea se vor concretiza atunci când Clubul Jazz&Blues va fi deschis oficial, în speranţa că noile activităţi vor contribui la o viaţă culturală de calitate în municipiul nostru. Proprietarul clubului, Demeter József, s-a angajat să monteze în noul spaţiu pentru tineret instalaţii de sonorizare şi de lumini la standarde profesionale, realizând o investiţie care se apropie de 20.000 de euro.

 

 

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.