Home / Sanatate / Conferință cu specialiști în chirurgia cardiovasculară din țară și din străinătate, la Tîrgu Mureș

Conferință cu specialiști în chirurgia cardiovasculară din țară și din străinătate, la Tîrgu Mureș

Distribuie

klara brinzaniucManagerul proiectului „Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie și chirurgie cardiovasculară pediatrică — CORDISPED” și directorul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Tîrgu Mureș, dr. Klara Brînzaniuc, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că în cadrul proiectului s-a finalizat modulul de formare profesională a celor 270 de cadre medicale. Cu acest prilej, are loc la Tîrgu Mureș, în perioada 19 – 21 noiembrie, Conferința „Excelență în exercitarea și formarea profesională a specialiștilor în chirurgie cardiovasculară și cardiologie pediatrică și în specialități conexe acestora”, la care participă peste zece lectori din țară și din străinătate.

Proiectul are ca parteneri IUBCvT Tîrgu Mureș și UMF Cluj-Napoca și se încheie în data 24 decembrie, fiind instruite 270 de cadre medicale, dintre care 89 de medici. „Proiectul nostru are o perioadă de implementare de 10 luni. Am demarat implementarea în 25 februarie și din cele 10 luni de activitate 9 deja le-am parcurs cu bine, respectând derularea graficului nostru. Chiar am devansat foarte multe activități, pentru că a fost nevoie să apelăm la patru, cinci notificări și câteva acte adiționale, să lărgim sfera proiectului, să mărim grupul țintă, să gândim noi activități de la modul la modul, în funcție de traseul individual și personalizat de formare a celor implicați în proiect. Din cele 10 luni, opt luni au fost de formare în domeniile de interes ale proiectului, în cele șapte pachete de formare organizate în patru module de câte două luni: cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară pediatrică, electrofiziologie copii, cardiologie intervențională copii, neonatologie, radiologie și diagnosticul cordului și circulația extracorporală pentru asistenții medicali. Pregătirea acestor specialiști este o problemă serioasă și importantă la nivel național și în centrele europene. Aceste module de formare se încheie în 20 noiembrie, dată la care am organizat o acțiune largă de evaluare, de cuatificare, de continuare a proiectului nostru, pentru că sustenabilitatea proiectului este cel mai important aspect din punctul nostru de vedere, ca centru cardiovascular pediatric cu experiență națională și cu activitate de peste 10 ani”, a declarat dr. Klara Brînzaniuc.

„Vrem să vedem această formare în viitorul celor 270 de colegi”
Potrivit acesteia, sunt peste 10 experți internaționali implicați în modulele de formare ca și lectori și experți. Ea a arătat că aceste activități sunt deosebit de benefice atât pentru tinerii specialiști, cât și pentru personalul medical și pacienți. „Nu putem să încheiem o etapă atât de importantă cum este formarea fără o evaluare comună, grup țintă și experți. Certificarea formării trebuie să fie unică în spațiul european, libera circulație să-ți permită ca toate acele formări să-ți fie recunoscute și noi nu ne mulțumim să încheiem un proiect. Vrem să vedem această formare în viitorul celor 270 de colegi cât de mult va conta, cum vom putea certifica prin Ministerul Sănătății aceste competențe, cum vom crea drept de exercitare profesională în anumite specializări, în care încă nu este distinctă formarea de la copil la adult și cum putem prin UMF să continuăm cel puțin pentru trei domenii foarte sensibile, cardiologie intervențională pediatrică, chirurgie cardiovasculară pediatrică și ATI, anumite programe care permit selectarea rezidenților sau a unor specialiști pentru a ne asigura resursa umană necesară”, a explicat dr. Klara Brînzaniuc.
Dr. Klara Brînzaniuc a spus că evaluarea cadrelor medicale formate se realizează în două etape. „Una pentru modul și va fi o evaluare în decembrie pentru toate modulele. Noi avem evaluări periodice la fiecare modul de două luni și avem o evaluare finală pe care o discutăm mâine cu toți colegii noștri, în ce va consta și cum ne gândim s-o organizăm, ei având posibilitatea încă o lună să desfășoare activitate medicală în domeniul proeictului, în echipă mixtă: medici, asistenți și grup țintă”, a precizat dr. Klara Brînzaniuc.

Ce vor prezenta lectorii din străinătate
Ea a mai spus că prezentările din cadrul conferinței vor fi susținute de lectori din țară și centre din străinătate. „Avem lectori internaționali, experți din centrele cu care colaborăm. De data aceasta, ne onorează doi profesori de mare prestigiu din Munchen, prof. dr. Andreas Eicken, care a mai fost pe parcursul proiectului și care pregătește de fiecare dată împreună cu noi o cazuistică pentru cardiologia intervențională de mare complexitate, cazuri pe care dânșii le pot rezolva. Noi încă nu avem experiență și cel puțin 5, 6, 10 cateterisme intervenționale se realizează cu ocazia fiecărei vizite. Vom încerca să facem și noi unele proceduri care nu se fac în România, implantare a unor valve pentru copii foarte complexe și utile pentru acest segment de patologie și o vom face intervențional, nu chirurgical. De asemenea, domniile lor vor ține câte o conferință în manifestarea pe care o avem la Palatul Culturii mâine, de la ora 15,00. Al doilea musafir este pentru prima oară în Tîrgu Mureș, domnul prof. dr. Sohrab Fratz, tot din Munchen, expertul și coordonatorul Compartimentului de Diagnostic Cardiovascular la Copii. Grupul țintă este foarte mic, cinci medici și am reușit să-i trimitem pe toți în mobilități la Munchen, să se formeze pe acest segment pe care nu noi încă nu avem expertiză totală și dotarea necesară”, a transmis dr. Klara Brînzaniuc.

 

De asemenea, verificati

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Distribuie Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.