Cartierul Tudor, în atenţia arhitecţilor din Strasbourg Social
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 240 Vizualizări

Cartierul Tudor, în atenţia arhitecţilor din Strasbourg

arh 150 de studenţi şi profesori ai Facultăţilor de Arhitectură INSA din Strasbourg şi ULB din Bruxelles analizează, în perioada 21-26 noiembrie, evoluţia cartierului de locuinţe Tudor Vladimirescu din Târgu-Mureş şi vor propune soluţii pentru o dezvoltare sustenabilă a acestuia. Activitatea face parte din proiectul “Atelier de Regenerare Urbană”, derulat în incinta Centrului Cultural “Mihai Eminescu” din Târgu-Mureş, care va fi finalizat vineri, 27 noiembrie, cu o expoziţie de proiecte realizate de participant.

arh 2

“Sunt nişte blocuri gri în care oamenii sunt izolaţi”

În prima zi, sâmbătă, 21 noiembrie, arhitecţi din ţară şi din străinătate au susţinut prezentări despre tema aleasă, dezvoltarea sustenabilă a cartierului Tudor Vladimirescu din Târgu-Mureş, pe lista invitaţilor aflându-se Emmanuelle Andreani – Facultatea de Arhitectură INSA din Strasbourg, Isabelle Prignot – Facultatea de Arhitectură ULB din Bruxelles, Adriana Raus – SC Proiect Târgu-Mureş, Tiberiu Ciolacu – SA Planwerk Cluj Napoca şi Horaţiu Răcăşan – SC Raum Cluj Napoca. “Când spunem regenerare urbană ne referim la ceva existent, construit, o moştenire a comunismului care în timp s-a integrat şi oarecum îi lipsesc foarte multe calităţi unei bune convieţuiri. De fapt, în cartierul Tudor Vladimirescu sunt locuinţe colective, iar această regenerare este adaptarea respectivelor cartiere la noile tendinţe de sustenabilitate. Am avut pe parcursul prezentărilor ideea despre ce înseamnă un cartier sustenabil, în care resursele sunt foarte bine manageriate, gestionate, astfel încât modul de viaţă să nu le consume, să le asigure continuitate şi să asigure pe lângă asta o calitate a vieţii şi o atractibilitate. În momentul acesta, nu simţim o calitate a spaţiilor, nu sunt atractive, sunt nişte blocuri gri în care oamenii sunt izolaţi, sunt o frontieră între spaţiul privat şi cel public, fiindcă spaţiul public nu are o calitate, şi cam asta ar fi ideea workshop-ului, ca oamenii să conştientizeze şi să îşi revendice dreptul la arhitectură”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, coordonatorul proiectului, Romeo Cuc.

arh 3

Cele mai bune proiecte, expuse în oraş

Proiectul “Atelier de Regenerare Urbană” va continua, de luni până joi, între orele 9.00 – 18.00, cu ateliere de lucru deschise publicului interesat de o evoluţie pozitivă a municipiului Târgu-Mureş, în care se vor elabora alternative de dezvoltare sustenabilă a cartierului Tudor Vladimirescu, urmând ca vineri, 27 noiembrie, între orele 14.00 – 17.00, să se desfăşoare expoziţia şi prezentările proiectelor. “Rezultatele vor fi expuse în panouri în mai multe locaţii ale oraşului, pentru informarea şi conştientizarea publicului. De asemenea, se va distribui un volum de proiecte cu rolul de îndrumător pentru viitoarele intervenţii în cartierele socialiste. Susţinătorii proiectului sunt Facultatea de Arhitectură din Strasbourg, Ordinul Arhitecţilor Filiala Mureş, Primăria municipiului Târgu-Mureş şi Centrul Cultural “Mihai Eminescu”, a subliniat Romeo Cuc.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE