Home / Social / Rotarienii mureşeni raportează proiecte generoase

Rotarienii mureşeni raportează proiecte generoase

Distribuie

dMunicipiul Târgu-Mureş va fi capitala districtuală a Clubului Rotary. Aceasta deoarece guvernatorul ales pentru anul rotarian 2016-2017, care începe în vară, este târgumureşeanul Mircea Solovăstru. Un an special pentru rotarienii mureşeni care l-au întâmpinat împreună, în formaţie multi-club, pe guvernatorul în funcţie, Daniel Tănase. Vizita acestuia a coincis cu desfăşurarea unuia dintre cele mai cunoscute evenimente, balul caritativ anual organizat de clubul Rotary Teka din Târgu-Mureş.

e Rotarienii, un dar pentru cei din jur

O zi extrem de încărcată de evenimente, de distincţii şi de semnificaţii pentru toţi rotarienii mureşeni. Şedinţa festivă a cluburilor din judeţ, la care au participat cele trei cluburi din municipiu, respectiv Rotary Târgu-Mureş, Maris şi Teka precum şi reprezentanţii cluburilor din Reghin şi Sovata a fost prezidată de către guvernatorul districtului 2241, România şi Moldova, Daniel Tănase. O primă vizită în această variantă, cu participarea atât a guvernatorului din acest an rotarian, cât şi a unui fost şi viitor guvernator. “O şedinţă deosebită pentru felul de înaltă clasă în care s-au prezentat rotarienii”, a arătat Daniel Tănase.

bAcesta a adus în atenţia participanţilor teme propuse de către Rotary International. “Tema anului rotarian din acest an este “Fii un dar pentru ceilalţi”. Clubul Rotary este în esenţă un serviciu caritabil, tema propune însă un nivel mult mai profund. Poate chiar tulburător pentru că nu e uşor să fii tu însuţi un dar pentru cei din jur. Poate fi dificil să ne aşezăm în acea stare pentru a putea dărui. Nu poţi fi un dar pentru cei din jur dacă eşti încărcat cu energii negative. Trebuie să ai disponibilitate şi entuziasm. Oridecâteori vă veţi simţi descurajaţi să vă amintiţi de această temă generoasă şi să vă transformaţi în cel care poate fi un dar pentru comunităţile lor”, a atenţionat Daniel Tănase. Guvernatorul a promis dealtfel că va vizita cluburile mureşene şi individual.

c Distincţii şi evenimente

Rotarienii mureşeni au putut raporta un an plin de proiecte şi reuşite. Reuşite pentru care clubul Rotary Maris a primit fanionul reprezentând distincţia pentru clubul de pe primul loc din district, pentru contribuţia per capita la fondul Rotary International, distincţie înmânată către fosta preşedintă, Violeta Oltean. Activitate intensă a raportat şi Rotary Teka prin preşedintele Kiss Sándor. Acesta a subliniat şi colaborarea exemplară dintre rotarienii din oraş. „Tot mai bine se leagă colaborarea din municipiu, ceea ce este foarte benefic pentru activitatea noastră”, a arătat preşedintele Rotary Teka. Mircea Badiu, preşedintele Rotary Reghin a fost mulţumit de echipa activă cu care colaborează, echipă pe care doresc să o mărească.

Violeta Oltean, fosta preşedintă a Rotary Maris, în majoritate alcătuit din doamne, a vorbit despre proiecte frumoase trecute şi viitoare. Proiectului „Promenada inimilor”, destinat copiiilor cu diabet, îi va urma în 11 decembrie cel intitulat „Poveştile brazilor de crăciun”, unde pictori, cofetari, florari şi alţii vor crea câte un brăduţ cu poveste care va fi licitat, banii fiind donaţi. Bursă de merit pentru un tânăr excepţional de la Liceul de Artă precum şi implicare în proiectul naţional „Dinţi frumoşi, copii sănătoşi” întregesc, printre altele, bogata activitate a Rotary Maris. Prin proiectul “Dinţi frumoşi, copii sănătoşi” au fost consultaţi, consiliaţi şi dotaţi cu pachete cadou de îngrijire a danturii peste 18.000 de copii.

f Schimburi de tineri şi de familii

Preşedintele celui mai vechi club Rotary din oraş, Târgu-Mureş, Cristian Tălmăcean, a destins atmosfera în aşteptarea balului caritativ. „Clubul nostru sărbătoreşte 20 de ani de existenţă. O continuă extindere alături de o echipă foarte frumoasă, împreună cu colegii de la Rotaract şi Interact. Aceştia acum sunt gazdele celor 8 copii din toate colţurile lumii sosiţi prin programul Youth Exchange”, a declarat Tălmăcian. Proiecte importante întregesc activitatea clubului. Foarte frumos se anunţă cel intitulat „Spiriduşii caută moşi pentru copii”, destinat copiilor din clasele primare din mediul rural. Aceştia vor scrie scrisori care vor fi postate pe facebook, publicul larg putând să aleagă câte o scrisoare la care să răspundă cu un pachet. Nu în ultimul rând, în acest an se desfăşoară şi o activitate internaţională, prin care două familii din judeţ vor schimba locurile cu două familii din Australia.

a Rotarienii susţin excelenţa

În ce priveşte clubul gazdă, Rotary Teka, aceştia aleg în fiecare an o cauză din numeroasele solicitări pe care le primesc şi pe care o susţin. Cei mai talentaţi tineri de la Liceul de Artă vor fi sprijiniţi şi în acest an. Peste 15 lucrări grafice realizate de aceştia au fost scoase la licitaţie la balul de caritate. Pe lângă bursele oferite tinerilor artişti, din încasările de la eveniment rotarienii îşi vor îndrepta atenţia şi către Internatul Grupului Şcolar „Samuil Micu” din Sărmaşu. “Adevărul este că ei sunt viitorul nostru şi tot ce are mai valoros comunitatea. Avem tot interesul să îi ajutăm. Este foarte posibil ca peste ani ei să conducă acest judeţ”, a arătat Kiss Sándor, preşedintele Rotary Teka.

Din sumele adunate la evenimentul din anul trecut au fost premiaţi deja o serie de elevi, premierile fiind făcute în preajma finalului de an şcolar, atunci când se cristalizează valorile excepţionale. La balul de caritate, un eveniment de înaltă ţinută, au participat, alături de o mare parte a personalităţilor din municipiu, şi un mare număr de invitaţi de peste hotare.

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Carduri sociale de alimente și mese calde. Cum pot fi obținute și care sunt categoriile de beneficiari?

Distribuie Persoanele defavorizate din Municipiul Târgu Mureș care beneficiază de tichete sociale electronice pentru alimente …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.