Home / Cultură / „Bruce Willis al cărţilor”, Senator al Bibliotecii Judeţene Mureş

„Bruce Willis al cărţilor”, Senator al Bibliotecii Judeţene Mureş

Distribuie

kuszalik 1Conducerea Bibliotecii Judeţene Mureş a conferit vineri, 27 noiembrie, distincţia Pro Libro Senator publicistului Kuszálik Péter, în cadrul unei ceremonii organizată în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene Mureş şi găzduită de secţia American Corner.

„Una din acele persoane care „respiră” carte”

În discursul său, Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, a subliniat atât puterea de muncă şi polivalenţa, cât şi calităţile profesionale desoebite ale proaspătului Senator al Cărţii. „Domnul Kuszálik este una din acele persoane care cred că „respiră” carte şi prin tot ceea ce face s-a legat foarte tare de ceea ce înseamnă bibliotecă, cataloage, trimiteri bibliografice. Nu cred că e o muncă uşoară şi cu siguranţă rezultatele se văd”, a menţionat Monica Avram. „Ediţia Pro Libro Senator din 2015 e clar diferită pentru că pe lângă faptul că avem un tânăr deosebit astăzi, îl avem începând de astăzi printre Senatorii Cărţii şi pe Bruce Willis”, a mai spus, mai în glumă, mai în serios, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş.

kuszalik 2

„Un aventurier al ideilor”

Laudatio-ul a fost lecturat de Spielmann Mihály, şeful secţiei Teleki-Bolyai a Bibliotecii Judeţene Mureş. „Cel care astăzi va fi decorat, distins, evidenţiat ca Senator al Cărţii este o personalitate binecunoscută, apreciată şi citată nu numai de publicul local dar şi din Cluj, Bucureşti sau Arad ori Budapesta şi de pretutindeni în lume unde există pârtii de schii excelente”, a afirmat Spielmann Mihály. „Lexiconul literar îl defineşte ca lexicograf şi autor de specialitate în domeniul ştiinţelor naturii, mai precis în dendrologie, adică ştiinţa copacilor şi arbuştilor. Seamănă mai mult cu Bruce Willis, dar spre deosebire de marele american, el este un aventurier al ideilor. Este spiritual, satiric, cu puţină obrăznicie sănătoase. Este un atent observator şi un cronicar al evenimentelor cotidiene”, a completat Spielmann Mihály.

kuszalik 3

„Să fii senator al culturii sau al cărţii, un titlu etern”

Autor a 20 de cărţi, Kuszálik Péter s-a declarat mulţumit că este un Senator al Cărţilor, şi nu un senator politic. „Sunt mulţumit şi mândru că sunt un senator ales dar nu de voinţa poporului ci de un colectiv care se pricepe la acest lucru şi consider că merit titlul acesta. Un senator politic, după cum observaţi din crizele de guvern, azi este, a doua zi nu mai este, sau după o anumită criză urmează un guvern de specialişti. Să fii un senator al culturii sau al cărţii este un titlu mult mai mare şi etern decât a fi senator politic”, a punctat proaspătul Senator al Cărţii. „Am învăţat, la editura „Kriterion”, cum se face o carte şi care este baza sau esenţa acestei meserii de a face carte, care e smerenia. Dacă ăsta este un dar dumnezeiesc şi în urma acestuia îţi dai seama că eşti un fir de praf pe palma lui Dumnezeu şi trebuie să te comporţi ca atare cu volumul aflat în lucru şi trebuie să te întreci pe tine însuţi ca să realizezi ceva”, a completat Kuszálik Péter.

kuszalik 4

În cadrul ceremoniei, au mai fost acordate două distincţii, Pro Libro Senator pentru Mariana Ploeşteanu şi Pro Libro Spe pentru Maria Bucşea.

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.