Gustul naturii,  transformat în medicament de Adriana Luierean Social
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 366 Vizualizări

Gustul naturii, transformat în medicament de Adriana Luierean

12282761_534947033338515_577044241_nZona de munte oferă nu doar frumuseți și peisaje mirifice, ci și bogății nebănuite, puse în valoare de oamenii gospodari ai acestor meleaguri. Printre aceștia se numără și Adriana Luierean din comuna Răstolița, o adevărată farmacie naturală grație produselor naturale obținure din fructele de pădure. ”Zona de munte este o adevărată farmacie vie, o farmacie verde prin ”medicamentele” naturale ce ni le oferă. Dacă știm să le folosim, dacă le cunoaștem, putem beneficia 100 % de ele. Medicamente pot fi pregătite din toate ierburile, din toate plantele dacă le cunoști, dacă ești bine documentat. Ca și medicament pot fi toate siropurile, toate tincturile, toate dulcețurile. Fiecare din aceste produse se pot face de primăvară până spre toamnă, depinde de ce ne oferă natura”, afirmă Adriana Luierean.

Rețetele, păstrate de la bunici

1 (10)Primul contact cu modul de preparare a fructelor de pădure a avut loc grație bunicilor cu care a crescut, ei fiind primii ”profesori” în materie de dulcețuri și siropuri. ”Am fost crescută mai mult de bunici, la Dunbrava și Morăreni, la Răstolița fiind stabilită de 26 de ani după ce m-am căsătorit. Când eram mică lumea venea la strâns de zmeură, de afine, de tot felul. Se venea de dimineață și se stătea uneori până a doua zi seara. Când ajungeam acasă, ca și copil, eram curios să văd ce se întâmplă cu aceste fructe de pădure. Așa am început să prin un pic din stânga, un pic din dreapta. Am ajuns să-mi pun întrebarea : cum să merg eu să-mi cumpăr dulceață de la magazin, mai bine mi-o fac eu. Întrebând, învățând, ajungi să poți face, altfel nu ai cum să reușești. La acestea se adaugă și pasiune. Dacă nu-mi plăcea cu siguranță că nu făceam”, spune Adriana Luierean.

De la hobby la business

Așa se face că producerea de dulcețuri și siropuri a devenit o obișnuință, musafirii care treceau pragul casei din Răstolița fiind omeniți de fiecare dată de gazde cu produsele lor naturale. Asta pînă într-o zi când s-au decis să treacă la valorificarea muncii depuse. ”Noi, ca şi familie, ne considerăm o familie primitoare. Pe timp de vară mereu veneau prieteni la noi, tot timpul când făceam dulceţuri sau siropuri, la plecare le dădeam ceva, aşa să fie. . Aşa se face că totdeauna am făcut mai mult, până când într-un an, cam în urmă cu cinci ani, nişte ”prieteni” care au mai fost la noi, când au plecat nu le-am mai pus nimic. La plecare mi-au zis : auzi dragă, un borcan de dulceață nu-mi dai ? M-am dus în cămară, am luat borcanul de dulceață, i l-am dat, plus o stilcă de sirop, iar în gând mi-am spus : gata, de azi înainte dau dulceață sau sirop doar pe bani. Acea întâmplare mi-a pus capacul, iar în anul următor, în primăvară m-am apucat de treabă, începând cu florile de păpădie, salcâmul, menta, urmate de fructele de pădure, fragi, zmeură, afine, merișoare,”, explică Adriana Luierean.

Medicamentele” cu gust plăcut

12282953_534947140005171_922576449_nPrintre ”medicamentele ” produse de Adriana Luierean în gospodăria proprie din Răstolița se numără siropurile, de la cele din muguri de brad până la cele din mentă și salcâm. Toate având nu doar un gust plăcut, dar și efecte asupra sănătății omului. ”Siropul de brad merge foarte bine pe sistemul respirator, sau când e vorba de tuse. Siropul de brad e singurul sirop care merge și pentru tusea uscată cât și pe tusea seacă. De asemenea e foarte indicat la copii. Acum dacă un copil are un pic de febră, toată lumea spune : un pic de febrăm un pic de nurofen, de paduden, și gata. Nu sunt încântată de acest mod de a trata, cu toate că am făcut și eu un postliceal sanitar, dar mai mult mă atrage tratamentele pe partea naturistă. Siropul de brad este foarte bun, în accesele de tuse , dar și vara ca și răcoritor. Apoi siropul de mentă care merge foarte bine pe stomac. Cu toate că e făcut cu zahăr, siropul de mentă e foarte bun pentru stomac precum și pentru intestinul gros. Tot la capitolul siropuri, e cel de soc, indicat pentru plămâni, pe stomac și pe rinichi. În ce priveșre siropul de salcâm acesta îl fac de plăcere, nu știu exact ce efecte terapeutice are, dar are o aromă și un gust deosebit. Anul acesta am făcut sirop din cireșe amare, cireșele sălbatice. E foarte indicat pentru stomac, pentru ficat, pe colon, pe sistemul imunitar”, povestește Adriana Luierean.

Dulcețurile cu efect terapeutic

Ajungem la partea de dulcețuri, în capul listei fiind cele de frăguțe și cele din nuci verzi. ”Începem primăvara cu dulceața din flori de păpădie. Iasă ca un fel de miere, foarte bună pentru sistemul imunitar, un foarte bun detoxifiant. E făcută cu zahăr dar luată în mod controlat nu afectează cu absolut nimic. Apoi vine dulceața de frăguțe. Fructele, fragii se găsesc foarte greu, trebuie să umbli mult după ele, dar din ele iasă o delicatesă. Pentru cine nu-și dă seama, după ce guști dulceața de fragi, îți rămâne în gură un gust amar, și pe urmă începi să simți aroma fructului. Ajungem apoi la dulceața de nuci verzi, care necesită o muncă titanică. Se consumă de plăcere în primul rând, dar se recomandă în special pentru sistemul imunitar. Nu se consumă seara, are un efect energizant, și e e foarte bună pentru femei când o consumă bărbații. Continuăm apoi cu dulceața de zmeură, de mure și cea de afine. Primele două le fac de plăcere, pentru gustul lor, iar în ce privește dulceața de afine, multă lume spune că este bună pentru cei cu diabet. Afinele în stare naturală sunt foarte bune pentru diabet, dar nu același lucru se poate spune despre dulceață. Mulți spun că dulceața de afine constipă, dar nu știu în ce măsură are acest efect, e mai mult un folclor deoarece zahărul niciodată nu constipă. Făcând dulceața cu zahăr, acest mit dispare”, spune Adriana Luierean.

Importanța materiei prime

2 (10)Încet dar sigur, lumea începe deja să se orinteze spre produsele naturale, în detrimentul celor din magazin, un impediment fiind cel al prețului. ”Lumea începe să conștientizeze că aceste produse nu sunt doar alimente pentru consum. Cu toate acestea, nu-i totuna să cumpere de la mine, deoarece omul nu mai are putere financiară. Își dă seama că un produs e mai natural și mai bun, dar nu dă pe un borcan de frăguțe 12 lei, ca să-mi rămână și mie un leu sau doi după munca mea. Dulceața de zmeură este 10 lei, și omul ar vrea să cumpere, dar mai bine merge și cumpără o pastă de măcieșe cu aromă de zmeură din supermarket care e 4,5 lei. Dacă nu are putere finanaciară, degeaba conștientizează importanța produsului gustos și natural. Am rămas plăcut surprins în această vară la Festivalul Văii Mureșului de la Răstolița, când au venit la un moment dat o familie și au făcut comparația între borcanele mele și cele ale altor producători. Au venit și m-au întrebat : la dumneavoastră de ce zmeura are culoarea asta, de ce e zdrobită , în comparație cu dulceața altor producători ? A scos un borcan și mi-a arătat că boabele de zmeură sunt întregi. I-am spus atunci că la mine zmeura, materia primă este din pădure. În schimb zmeura de plantație, care era în borcanul pe care mi l-a arătat, nu știu cum vine preparată, dar știu că la mine când se fierbe, zmeura se zdobește. Nu s-ar zdrobi dacă aș pune gelatină, ceea ce este exclus în ce mă privește. Depinde foarte tare ce fel de fruct ai ca materie primă, fruct de pădure din flora spontană sau fruct de plantație. E o foarte mare diferență”, menționează Adriana Luierean.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE